Lasere

3x puncte

categorie: Fizica

nota: 9.90

nivel: Liceu

Lumina in care toate undele au aceeasi lungime are o culoare distincta si poate fi considerata pura. In lumina colorata, obisnuita, undele se ridica si coboara in timpuri diferite si se spune ca lumina este incoerenta. Un laser emite lumina de o singura lungime de unda, in asa fel incat ea sa fie coerenta - toate undele se ridica si coboara in acelasi timp. Acesta este faptul care confera luminii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lasere

Lumina in care toate undele au aceeasi lungime are o culoare distincta si poate fi considerata pura. In lumina colorata, obisnuita, undele se ridica si coboara in timpuri diferite si se spune ca lumina este incoerenta. Un laser emite lumina de o singura lungime de unda, in asa fel incat ea sa fie coerenta - toate undele se ridica si coboara in acelasi timp. Acesta este faptul care confera luminii laser proprietatile sale deosebite.

Lumina incoerenta se imprastie intotdeauna pe masura ce se indeparteaza de sursa ei. Astfel intensitatea sa scade, treptat, o data cu distanta. Lumina coerenta nu se imprastie aproape deloc, astfel incat un fascicul subtire de lumina, provenit de la un laser, poate fi transmis pe o distanta foarte mare cu o pierdere de energie foarte mica. De aceea, un fascicul laser puternic ar putea fi folosit drept arma - "raza mortala" din povestirile science fiction.Utilizarile pasnice ale laserelor depasesc numeric aplicatiile lor militare. Datorita faptului ca o cantitate mare de energie poate fi concentrata intr-un fascicul subtire, lumina laser poate fi folosita la taierea si sudarea metalelor.

Se practica operatii spectaculoase in care fascicule extrem de fine de lumina laser sunt tot mai mult folosite pentru taierea tesuturilor umane. Instrumente de taiat obisnuite necesita sterilizare si se tocesc repede. Aceste inconveniente sunt eliminate prin folosirea unui fascicul laser, care in plus mai are avantajul ca reduce hemoragia, deoarece caldura sa tinde sa inchida tesuturile taiate. Alte utilizari medicale ale luminii laser sunt prevenirea hemoragiei in ulcerele gastrice su sudarea retinei desprinse la fundul ochiului.

Asemenea undelor radio generate la posturile de emisie, undele de lumina emise de laser pot "transmite" semnale de radio, de televiziune si altele. Fasciculele laser care transmit semnale sunt conduse prin cablaje din fibre optice. Numele de laser rezuma felul in care functioneaza acesta, laser fiind prescurtarea pentru Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Amplificarea Luminii prin Emisie Stimulata a Radiatiei).

Lumina este o forma de radiatie electromagnetica ce se produce atunci cand electronii care se rotesc in jurul nucleului unui atom cedeaza o parte din energia lor. Electronii pot sa se in anumite zone distincte si emit energie daca trec dintr-o exterioara, de energie mai mare, pe o orbita interioara, de energie mai mica. Intai electronii trebuie excitati, adica trebuie sa primeasca energie in plus.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Fizica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.