Lagarul de exterminare Auschwitz

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.58

nivel: Liceu

Intre 1941 si 1942, in Polonia ocupata, au intrat in functiune lagarele de exterminare de la Sobibor, Treblinka, Chelmo, Belzec si cel de la Auschwitz II, al caror scop era uciderea deportatilor. Aici au fost exterminate intre 2,5 si 3 milioane de persoane, majoritatea evrei.

Crearea lagarelor de exterminare a facut ca masacrul sa devina dintr-o practica marcata de cruzime salbat[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lagarul de exterminare Auschwitz

Intre 1941 si 1942, in Polonia ocupata, au intrat in functiune lagarele de exterminare de la Sobibor, Treblinka, Chelmo, Belzec si cel de la Auschwitz II, al caror scop era uciderea deportatilor. Aici au fost exterminate intre 2,5 si 3 milioane de persoane, majoritatea evrei.

Crearea lagarelor de exterminare a facut ca masacrul sa devina dintr-o practica marcata de cruzime salbatica, incredintata unor unitati speciale, rezultatul premeditarii stiintifice a unui macel programat si efectul si efectul pe scara industriala.

Lagarele de exterminare nu au constituit numai ducerea la extrem a practicilor de segregare a unei mari parti din societate, pusa in practica deja prini ntroducerea lagarelor de concentrare si a ghetourilor: acestea si exterminarea in masa au impus, direct sau indirect, participarea si complicitatea unor numeroase structuri ale aparatului de stat si ale societatii germane, precum si ale guvernelor colaborationiste din tarile ocupate.

AUSCHWITZ: SIMBOLUL ȘOA
Auschwitz, infamuosul complex de lagare de exterminare conduse de nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, este situat in sudul Poloniei, in afara orasului Katowice, pe raul Vestula, la aproximativ 50km de Cracovia. Complexul cuprindea cele mai mari lagare de concentrare naziste, iar numele sau este pentru totdeauna asociat cu genocidul.

Auschwitz este numele german al orașului din apropiere O?wiêcim, situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei. Începând din 1940, Germania nazistă a construit mai multe lagăre de concentrare și un lagăr de exterminare în zonă, aflată sub ocupație germană la acea dată. Lagărele de la Auschwitz au fost un element major în perpetrarea Holocaustului; se estimează că cel puțin 1.1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Lagarul de la Auschwitz a luat fiinta in aprilie 1940, din ordinele lui Heinrich Himmler, seful a doua organizatii naziste – garda nazista, cunoscuta sub numele de Schutzstaffel (SS) si politia secreta, Gestapo. Lagarul de la Auschwitz a fost ocupat initial de prizonieri politici polonezi.

In 1941 a fost inceputa constructia lagarului Birkenau, cunoscut si sub numele de Auschwitz II, care, incepand cu august 1942, includea si o sectie pentru femei. Birkenau avea patru camere de gazare, care semanau cu dusuri, si patru cremetorii, folosite pentru a incinera cadavrele. Inca aproximativ 40 de lagare satelit au fost construite pe langa Auschwitz; acestea erau lagare de munca si au fost denumite Auschiwitz III. Primul a fost construit la Monowitz si in el se aflau cetateni polonezi care au fost evacuati din casele lor cu forta de catre nazisti.

A fost cel mai mare lagar nazist de concentrare si exterminare, considerat simbolul Soa. Unele dintre cele mai cunoscute marturii despre deportare-printre care ‘Daca acesta este un poem de Primo Levi’ au fost scrise de prizonerii de aici. Primul nucleu al lagarului (Auschwitz I) a fost amenajat in 1940.

Prizonerii erau folositi la munca fortata, atat agricultura, cat si in industrie, in fabrici aflate in proprietatea trupelor SS. In 1943, aici se aflau inchise peste 405 000 de persoane. In acest lagar au fost executati rebelii, ostaticii polonezi si membri ai celighentiei de diferite nationalitati. Lagarul Auschwitz II , cunoscut sub numele de Birkenau, a fost deschis intre sfarsitul anului 1942 si inceputul lui 1943, la 3 km departare de Auschwitz I , si a acontinuat sa fie extins pana la sfarsitul razboiului, ajungand la o suprafata de aproximativ 200 de hectare.

A fost impartit in diferite sublagare ,printre care cel destinat tiganilor, singurii care erau inchisi pe familii, si cel destinat deportatilor de la Theresienstadt. Auschwitz III din localitatea Monowitz , a fost construit la sfarsitul anului 1941 pentru Intreprinderea chimica I.G. Farben pentru asigurarea mainii de lucru. De acesta depindeau toate lagarele care se aflau in Silezia superioara.

In septembrie 1941, la Auschwitz I au inceput sa se practice gazarile cu Zyklon B. Camera initiala fiind prea mica a fost construita o alta camera de gazare langa crematoriu, folosita mai ales pentru prizonerii de razboi sovietici si mici grupuri de evrei, care a functionat pe tot parcursul anului 1942.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.