Lacurile din Campia Romana

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.19

nivel: Liceu

Lacul Amara- este situat pe traseul drumului Slobozia - Buzău în apropierea localității Amara lacul fiind alimentat numai de șiroaie de ape și din precipitațiile puține (climă aridă) din regiune.
Suprafața lacului atinge 132 ha având un volum de 2,6 mil. mc de apă, o lungime de 4 km și adâncimea între 200 și 800 m. Lacul este situat într-o depresiune, neavând legătură cu râul Ialomiț[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lacurile din Campia Romana

Lacul Amara- este situat pe traseul drumului Slobozia - Buzău în apropierea localității Amara lacul fiind alimentat numai de șiroaie de ape și din precipitațiile puține (climă aridă) din regiune.
Suprafața lacului atinge 132 ha având un volum de 2,6 mil. mc de apă, o lungime de 4 km și adâncimea între 200 și 800 m. Lacul este situat într-o depresiune, neavând legătură cu râul Ialomița, prin lipsa alimentării constante cu apă dulce tot timpul anului și prin procesul de evaporare datorită climatului uscat a crescut concentrația în săruri a apei.

Apa lacului fiind hipotonă bogată în săruri de sulfați, bicarbonați, cloruri, ioduri, bromuri și săruri de magneziu, ceeace a dus la formarea unui nămol cu caracter terapeutic apreciat.
Caracterele terapeutice ale apei și nămolului lacului în comparație cu alte stațiuni balneare din țară au fost descoperite mai târziu (1936), până atunci populația (1860 - 1864) din împrejurimi a folosit în boli reumatice empiric apa și nămolul.

Primele cercetări științifice prin examenul chimic a apei lacului a fost efectuat de savantul român Petre Poni în anul 1887, astfel prin publicațiile din aceea vreme se face cunoscut compoziția apei și nămolului sapropelic negru bogat în sulf, magneziu și clorură de sodiu.
Apa și nămolul sunt indicate în afecțiuni dermatologice, respiratorii, renale, endocrine, digestive, afecțiuni reumatice a aparatulul locomotor, procese degenerative articulare, boli ortopedice, sau post-traumatice, afecțiuni ginecologice, afecțiuni nervoase ca pareze sau unele paralizii.

Lacu Sarat este o statiune deschisa in toate anotimpurile anului, de importanta locala, situata in sud-estul Romaniei, pe raza comunei Chiscani (judetul Braila), in nord-estul Campiei Romane, la altitudinea de 25 m, pe malul lacului omonim, la 5 km sud-vest de municipiul Braila. Clima este continentala de stepa, cu diferente anuale de temperatura mari (25,4°C). Temperatura medie anuala este in jur de 11°C (media in iulie este de 23°C, in ianuarie de -2,3°C). Media anuala a precipitatiilor este scazuta (sub 450 mm).

Lacu Sarat este de fapt format din doua lacuri, despartite de o sosea si de o linie ferata, lacuri ce comunica intre ele printr-un canal subteran special amenajat. Primele stabilimente pentru bai calde au fost construite aici inca din 1875. Cercetarile ulterioare si analizele chimice ale apei lacului au demonstrat o concentratie puternica de saruri minerale si faptul ca namolul de aici dispune de o eficienta terapeutica analoga lacurilor din Suedia, Italia sau Austria. Dar istoria acestui loc pare a fi mult mai veche: se spune ca proprietatile terapeutice uimitoare ale apei si namolului de aici au fost descoperite de Vlad Tepes pe la 1400. Aici, la Lacu Sarat, se vindecau ostasii si caii raniti in lupte.

Lacu Sarat (1,72 kmČ, adancimea maxima 1,5 m) prezinta importante rezerve de namol sapropelic si apa minerala hipertonica, continand compusi ai sulfului, clorului, sodiului, magneziului, bromului (mineralizare 70 - 84 g/ litru), folosite pentru tratamentul bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), boli ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica), dermatologice (psoriasis, ichthyosis, dermatita keratotica, neurodermatite, etc.), endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomelita), a starilor post-traumatice (dupa operatii pe muschi, tendoane si articulatii, dupa luxatii si fracturi), respiratorii (bronsite cronice, traheolaringite, laringite) si alte boli.

Statiunea ofera si facilitati pentru bai calde in ape minerale in cazi, aplicari de namol cald, aerohelioterapie si aplicari de namol rece urmate de bai in lac, instalatii pentru electro- si hidroterapie, gimnastica, piscina pentru kinetoterapie. In toate aceste procedee de tratament se folosesc toti compusii chimici aflati in namolurile Lacului Sarat: sulf, clor, sodium, brom, magneziu.

In statiune exista un complex balnear cu 250 de locuri. Statiunea este legata prin linii de tramvai si autobuz de municipiul Braila, de unde se poate pleca in excursii cu vaporul pe Dunare, catre Delta Dunarii si Marea Neagra.
Limane fluvatile:Lacul Oltina;Iezerul Mostiștei;Lacul Balta Albă;Lacul Jirlău;Lacul Amara Buzău;Lacul Snagov;Lacul Caldărușani;Lacul Amara Ialomița.
Lacul Snagov, după modul de formare este un lac natural format prin bararea cu aluviuni a unui curs de apă. Acesta este un liman fluviatil.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.