Lacurile antropice-artificiale din Romania

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui(Lacul Bicaz)
Barajul de la Izvorul Muntelui-Bicaz,inalt de 127 m si lung de 450 m,ascunde in spatele lui un lac cu suprafata de 3000 ha,avand o latime ce variaza intre 2000 si 2100 m si o adancime maxima de 90 m.Fauna lacului este alcatuita din mreana, clean, lostrita, scobar, moioaga, babusca,pastrav indigen,pastrav de lac si pastrav curcubeu,obl[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lacurile antropice-artificiale din Romania

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui(Lacul Bicaz)
Barajul de la Izvorul Muntelui-Bicaz,inalt de 127 m si lung de 450 m,ascunde in spatele lui un lac cu suprafata de 3000 ha,avand o latime ce variaza intre 2000 si 2100 m si o adancime maxima de 90 m.Fauna lacului este alcatuita din mreana, clean, lostrita, scobar, moioaga, babusca,pastrav indigen,pastrav de lac si pastrav curcubeu,oblea,percusor,platica;de altfel aici exista amenajata si o crescatorie de pastrav(Potoci).
Din portul amenajat in vecinatatea barajului se pot face croaziere cu vaporul pe lac sau se pot inchiria barci,hidro-biciclete,de
asemenea exista posibilitatea cazarii fie la motel,fie la casute.

Lacul Vidraru(Lacul Argeses)este un lac de acumulare antropic,a luat fiinta in luna martie 1966 pe raul Arges intre Cumpana si Oiesti,fiind asesta intre flancurile muntilor Fruntii si Ghitu,la o altitudine de 850 m in muntii Fagaras,la 61 km de Pitesti.
Dupa Bicaz si Lotru este considerat al 3-lea lac de baraj ca marime din regiunea montana din tara.Are o lungime de 14 km si o suprafata de 8 700 000 m2,un volum de 564 mil m3 si o adancime de 155 m la baraj.

In acest lac se regasesc apele raurilor Capra,Buda si a caterva afluente directi cu un debit total de cca. 5.5 mc/s,Raul Doamnei,Cernatul si Valsamul,Topologul,Valea lui Stan si Limpedea.
Lacul poate fi folosit pentru sporturi nautice si pentru plimbari de agrement cu imbarcatiuni usoare,iar ca si unitati de cazare sunt cabanele Cumpana si Valea cu Pesti,situate pe malurile sale.

Lacul Fantanele
Cunoscut si sub denumirea de Belis,a luat fiinta in toamna anului 1976,dupa terminarea barajului inalt de 92 m.In suprafata de 98 ha,isi inalta oglinda pana la altitudinea de 990 m.
Se intinde mai bine de 6 km pe Somesul Cald,pana aproape de varsarea in Somes a Vaii Firei,ramificandu-se si 4 km pe Belis.Lacul a fost popular cu lostrita si pastrav indigen,pastrav fantanel si coregon.

Lacul Valiug
A fost amenajat pe cursul raului Barzava.Este situat in arealul comunei Valiug judetul Caras-Severin.Are o suprafata de 59 ha.
Lacul Valiug este o zona recomandata de agrement.In comuna Valiug se gaseste o pastravarie.

Lacul Vidra
Lac de acumulare antropic format in anul 1972 in muntii Parang,inconjurat de paduri de molid.Are suprafata de 9 400 000 m2, o lungime de 9 km si un volum de 340 mil m3.

LACUL PORTILE DE FIER I
S-a format intre anii 1964 - 1972 in muntii Banatului din Carpatii Occidentali in spatele unui baraj de beton de 60 m inaltime, constituind cel mai mare lac de acumulare din tara. Cuprinde o mare parte a zonei Defileului Dunarii ( intre Bazias si Orsova ), formand impreuna cu hidrocentrala una dintre cele mai cunoscute si cautate destinatii turistice ale tarii

Lac de acumulare cu un volum de peste 2200 milioane m3 se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa. Are o lungime de 150 km, latimea maxima de 5 km si o suprafata de circa 700 km2, coada lacului intinzandu-se pana la 140 km ajungand in apropierea orasului Belgrad , unde Dunarea recapata forma sa initiala
Barajul de 430 m lungime si 60 m latime a dus la ridicarea nivelului Dunarii cu 30 m. Acest lucru, impreuna cu cele doua ecluze ce asigura traversarea navelor si noaptea, au contribuit la imbunatatirea navigatiei
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.