Lacurile Onega si Ladoga din Rusia

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.33

nivel: Liceu

Lacul Ladoga este cel mai mare lac al Europei, localizat în republica autonomă Carelia și regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei, lângă granită cu Finlanda.
Lacul are o suprafața de 17.700 kmČ. Are cam 660 de insule cu o suprafață totală de 435 kmČ. Cele mai multe insule se află lângă malul de nord-vest, printre ele aflându-se Insulele Valaam. Lacul se varsă în Marea Baltică pri[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lacurile Onega si Ladoga din Rusia

Lacul Ladoga este cel mai mare lac al Europei, localizat în republica autonomă Carelia și regiunea Leningrad din nord-vestul Rusiei, lângă granită cu Finlanda.
Lacul are o suprafața de 17.700 kmČ. Are cam 660 de insule cu o suprafață totală de 435 kmČ. Cele mai multe insule se află lângă malul de nord-vest, printre ele aflându-se Insulele Valaam. Lacul se varsă în Marea Baltică prin râul Neva.
Bazinul său hidrografic este de 276.000 kmČ. Bazinul lacului Ladoga include aproximativ 50.000 de lacuri și 3.500 de râuri mai lungi de 10 km. Cei mai importanți afluenți, cei care aduc peste 85% din apele care se varsă în lacul Ladoga, sunt:

• Râul Svir care izvorăște din lacul Onega (sud-est);
• Râul Vuoksi care izvorăște din Lacul Saimaa din Finlanda (vest);
• Râul Volhov care izvorăște din Lacul Ilmen (sud).

În Ladoga trăiește o subspecie endemică de focă inelată.
Tarmul nord-vestic al lacului este inalt si stancos in comparatie cu cel sudic si cel estic care este jos,nisipos sau argilos.In interiorul lacului se gasesc cca.500 de insule,cele mai multe aflandu-se in partea nord-vestica,fiind constituite din faimosul granit de Rapakivi,roca de fundament al scutului baltic.Aceste insule totalizeaza cca.600 kmp astfel incat suprafata reala a lacului se reduce la 17800 kmp.

Apa lacului provine din mlastinile inconjuratoare,ca atare este curata si are culoarea maro-verzuie.Datorita suprafetei mari a lacului si a lipsei de adapost in calea vanturilor,se formeaza valuri mari,care dureaza uneori cateva zile.
In conditiile climatului rece(situat intre 60-62° latitudine nordica),lacul ar trebui sa inghete la sfarsitul lui octombrie,inceputul lui noiembrie,dar din cauza rezervei de caldura pe care apa o inmagazineaza,acest fenomen se manifesta obisnuit la tarm in decembrie si spre centru in ianuarie.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial,cand orasul Leningrad a fost blocat de armatele fasciste(1941-1944),iarna pe lacul lacul Ladoga s-au efectuat transporturi de alimente si munitii cu autocamioane pe podul de gheata.
Deoarece conditiile de navigatie nu sunt dintre cele mai favorabile(mai ales din cauza furtunilor)pe lac se fac doar cateva curse intre localitatile Petrokreposti, Priozersk, Sortavala, Vidlita si Svirita.Lacul Ladoga prin raul Svir,lacul Onega si mai departe prin canale se leaga cu Marea Alba si cu Volga

Lacul Ladoga forma o parte importantă a drumului comercial al varegilor către Grecia. Cea mai veche capitală a Rusiei, Starîe Ladoga, a împrumutat numele de la lac.
Lacul Ldoga,in afara de utilizarea sa in pescuit si transport,a inceput sa fie frecventat tot mai mult de turisti si in special cei din Leningrad.Pe langa peisajul dat de relieful stancos si padurile de conifere din imprejurimi,si lacul propriu-zis,potentialul turistic este complimentat de cateva obiective istorice ca manastirea greco-ortodoxa renumita prin arhitectura si pictura sa,situata pe insula cea mai mare-Valaam si manastirile din localitatea Petrokreposti, intemeiata in anul 1323.

Vechea Mânăstire Valaam a fost fondată pe insula Valaam (în limba finlandeză: Valamo), cea mai mare insulă din Lacul Ladoga, a fost abandonată între 1611–1715 și a fost renovată în mod remarcabil în secolul al XVIII-lea și evacuată în Finlanda în timpul războiului sovieto-finlandez din iarna 1939-1940. În 1989, s-a reluat viața monastică în mânăstire. Alte locuri de interes istoric sunt mânăstirile Koneveț și Alexandr-Svirski, care păstrează mostre ale arhitecturii medievale moscovite.

Între 1617–1721, lacul Ladoga era traversat de granița suedezo-rusă, iar între 1812–1940 de cea fino-rusă. În timpul asediului Leningradului, 1941–1944, lacul Ladoga a fost singura cale de acces către orașul înconjurat. Aprovizionarea se făcea cu ajutorul camioanelor peste gheața groasă a lacului pe așa-numitul "drum al vieții", iar vara se făcea cu ajutorul vapoarelor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.