Lacuri

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Liceu

1.Lacuri tectonice
Miscarile scoartei terestre au dus la formarea celui mai mare lac din lume, Marea Caspica ,si a celui mai adanc lac , lacul Baikal (Siberia).Marea Caspica se afla intr-o depresiune situata intre muntii Caucaz (la vest) si inalta coasta a Asiei Centrale (la est).Suprafata sa continua sa varieze dupa cateva milioane de ani. Inainte de inaltarea lantului Caucaz , Marea Casp[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lacuri

1.Lacuri tectonice
Miscarile scoartei terestre au dus la formarea celui mai mare lac din lume, Marea Caspica ,si a celui mai adanc lac , lacul Baikal (Siberia).Marea Caspica se afla intr-o depresiune situata intre muntii Caucaz (la vest) si inalta coasta a Asiei Centrale (la est).Suprafata sa continua sa varieze dupa cateva milioane de ani. Inainte de inaltarea lantului Caucaz , Marea Caspica era legata de Marea Neagra.

Lacul Baikal a luat nastere in urma prabusirii unui bloc de pamant , ducand la formarea unei depresiuni care s-a umplut ulterior cu apa.Marea Vale Despicata a Africii este de asemenea un lac tectonic. Acesta a inglobat o serie de lacuri, inclusiv lacurile Albert , Edward , Tanganyka si Nyasa (Malawi) si se intinde pana in sud-vestul Asiei , unde cuprinde lacul situat la cea mai joasa altitudine , Marea Moarta , la 399 m sub nivelul marii.

Tot de origine tectonica este si Lacul Victoria. Este cel mai mare din Africa si al treilea de pe Glob( dupa Marea Caspica si Lacul Superior) masurand 68.800 km2 .Marginit de Tanzania, Uganda si Kenya , are adancimea maxima de 80 m. Tarmul sau , foarte dantelat , insumeaza circa 3200 km.

2.Lacuri vulcanice
Cea mai obisnuita forma de lac vulcanic este cea creata de apa care umple craterul unui vulcan stins. Unul dintre cele mai mari lacuri de acest gen este lacul Crater , din craterul Muntelui Mazama , in Oregon, USA.A luat nastere cu 6600 de ani in urma, are diametrul de 10 km si o adancime de 589m. Unele lacuri se formeaza in momentul in care lava se prelinge peste vai si se solidifica datorita apei reci. In acest mod s-a format Lacul Kivu, din Marea Vale Despicata a Africii, pe coastele Zairului si Ruandei. Cu ani in urma, valea Kivu avea curs nordic, spre Nil, insa de cand a fost blocata de eruptia unui vulcan din zona, apele sale curg prin raul Ruzizi, indreptandu-se spre lacul Tanganyka.

Ca un alt exemplu de lac vulcanic avem Lacul Atitlan. El se afla in tara vulcanilor si a lacurilor, Guatemala. Este situat la 1560m altitudine, are o suprafata de 135.9 km2(26 km lungime,18 km latime) si o adancime maxima de 341 m. S-a format in urma inchiderii unui defileu muntos de catre revarsarile de lava ale unui vulcan. In lac se varsa cateva raulete , iar din el apa se scurge pe cale subterana. Aflandu-se intr-un climat subecuatorial, temperatura apei este ridicata tot timpul, fie in sezonul umed, fie in cel uscat , atat la suprafata (15-25 grade Celsius) , cat si in adancuri (10-20 grade Celsius , la circa 300 m).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.