Lacul de M.Eminescu

2x puncte

categorie: Romana

nota: 9.14

nivel: Gimnaziu

Între marile teme ale poeziei eminesciene, slăvirea naturii și a iubirii ocupă un loc însemnat, cele două sentimente îngemănate regăsindu-se exprimate în majoritatea poeziilor sale, de la cele de debut literar până la ultimele publicații. Chiar dacă poartă amprenta temperamentului vârstei, a culturii sau a experienței de viață, creațiile poetice axate pe această tematică prezintă natura și iubirea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lacul de M.Eminescu

Între marile teme ale poeziei eminesciene, slăvirea naturii și a iubirii ocupă un loc însemnat, cele două sentimente îngemănate regăsindu-se exprimate în majoritatea poeziilor sale, de la cele de debut literar până la ultimele publicații. Chiar dacă poartă amprenta temperamentului vârstei, a culturii sau a experienței de viață, creațiile poetice axate pe această tematică prezintă natura și iubirea ca pe unicul izvor de echilibru interior, de entuziasm neîntrerupt în fața frumuseților lumii.

..............

De o simplitate aparentă, poezia degajă un farmec aparte, o vrajă care-l cuprinde treptat pe cititor și care se naște din inegalabilul talent eminescian de a îmbina cuvinte simple si felurite procedee stilistice într-o țesătura unică, prezentând un colț din natură ca un colț de rai.

Elementele cadrului natural sunt cele îndrăgite de poet: codrul, lacul, lumina lunii, vântul. Momentul ales este seara, când umbrele întunericului și lumina lunii se întrețes, sporind misterul. Epitetele cromatice din prima strofă: „Lacul…albastru”, „Nuferi galbeni”, „cercuri albe” înviorează peisajul prin petele de culoare și corespund stării sufletești, de încântare în fața creațiilor naturii, de plenitudine.

Cele două inversiuni întâlnite tot în prima strofă atrag atenția asupra principalelor componente ale peisajului: lacul, codru, nuferii, barca. Lacul apare albastru și limpede la adăpostul codrului, oferind o oază de liniște și intimitate. Frumusețea lui este sporită de bogăția florală a nuferilor galbeni. Culoarea caldă, aurie a acestora amplifică gingășia cu care ei împodobesc undele albastre.

Lacul vibrează de emoția și nerăbdarea îndrăgostitului, iar personificarea devine sugestivă: „Tresărind în cercuri albe/El cutremură o barcă.” Mișcarea lacului, schimbarea culorii lui, glasul cu care murmură iubirea („Îngânați da glas de ape”) trădează emoția, bucuria pe care i-o transmite tânărul îndrăgostit.

În strofa a doua, repetiția adverbului „parca” alăturat verbelor „ascult”, „aștept” sugerează starea de așteptare a ceva nelămurit, care se concretizează în versul următor în imaginea iubitei: „Ea din trestii să răsară”. Scrierea cursivă a pronumelui „ea” ne face să înțelegem că nu e vorba de o persoana anume, ci de „iubita” in general, proiecție imaginară ideală, de a cărei imagine diafană poetul are sufletul plin. Chipul ei nu este conturat, ea este o prezență vaporoasă, imaterială, tocmai prin faptul că totul este o iluzie, o dorință de iubire, o plăsmuirea minții poetului îndrăgostit mai mult decât imaginea iubirii.

Această idee de dorință este susținută și de folosirea verbelor la modul conjunctiv: „să răsară”, „să sărim”, „să plutim”, „să scap” care nu exprimă o acțiune sigură, ci doar posibilitatea realizării ei. Repetiția verbului „a scăpa” („Și să scap din mână cârma,/ Și lopețile sa-mi scape”) sugerează uitarea de sine, trăirea intensă a clipei de fericire până la abandon. Enumerația prezentă în strofa a IV-a („lumina blândei lune”, „Vântu-n trestii”, „Unduioasa apă”) dă impresia de participare a elementelor naturii la starea afectivă a poetului.

Imaginile vizuale („Lacul codrilor albastru / Nuferi galbeni îl încarcă”, „Sub lumina blândei lune”) se îmbină cu cele auditive („îngânați de glas de ape”, „Vântu-n trestii lin foșnească / Unduioasa apă sune”), sugerând nu doar armonia ce domnește în natură, ci și comuniunea ei cu omul. Natura dătătoare de echilibru și speranță predispune în același timp și la visare și constituie decorul cel mai potrivit pentru sufletul tânăr, dornic de iubire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.