Lactantius - un Cicero crestin Pico della Mirandola

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.95

nivel: Liceu

S-ar parea, mai curand, ca aprecierea renascentista trebuie inteleasa putin altfel, adica in sensul copierii fidele de catre Lactantius a modelului cultural ciceronian care -pe langa cel vergilian - pare sa-i fi fost cel mai drag. Astfel, putem vorbi de Lactantius ca fiind - prin forta modelului - precum un Cicero crestin. Dar, am aratat-o si in cazul lui Arnobius, nu intotdeauna severitatea moder[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Lactantius - un Cicero crestin Pico della Mirandola

S-ar parea, mai curand, ca aprecierea renascentista trebuie inteleasa putin altfel, adica in sensul copierii fidele de catre Lactantius a modelului cultural ciceronian care -pe langa cel vergilian - pare sa-i fi fost cel mai drag. Astfel, putem vorbi de Lactantius ca fiind - prin forta modelului - precum un Cicero crestin. Dar, am aratat-o si in cazul lui Arnobius, nu intotdeauna severitatea moderna este justa sau productiva; a condamna pe cineva din trecut, pentru ca nu a gandit asa cum am vrea noi astazi sa fi gandit el, este un lucru vecin cu stupizenia si sinonim cu sterilitatea intelectuala.

Desigur ca un spirit mai exaltat, precum Tertulian, ar fi rascolit "frumoasa armonie clasica"1, dar Lactantius, ferit de fanatism sau exaltare, constient deci de tributul datorat paganismului cultural (cel putin), nu are ambitia desarta de a darama dintr-o data un intreg sistem de gandire, precum cel pagan, care isi dovedise si temeinicia in timp.

Poate tocmai datorita unei firi "stamparate", bine hranite la marele si echilibratul convivium pagan, a reusit Lactantius sa devina "primul apologet latin care sa fi oferit umanitatii timpului sau o doctrina completa, elementara, fara indoiala, dar legata in toate partile sale prin unitatea principiului sau interior si capabila de a satisface spiritele avide de logica si armonie. Aceasta nu mai este o metafizica spiritualista usor incerta, ci o intreaga istorie a religiei care se desfasoara, o intreaga morala care se afirma, o intreaga filosofie care se ordoneaza, dominata de dogma Providentei, dogma crestina prin excelenta."2

Meritul, deloc neglijabil, este deci al unui spirit capabil de o sinteza intr-un moment dat; deci, inevitabil, un spirit ordonat, echilibrat. Lactantius apare intr-o perioada cand se cerea, obiectiv, o prima sintetizare a acumularii crestine de pana atunci (cumpana dintre secolele III si IV).

Din datele oferite de Ieronim aflam ca Lactantius fusese elevul pagan al - pe atunci - paganului Arnobius, de la care insa, trebuie subliniat, nu a preluat erorile. A fost chemat in Bitinia, ca retor, la resedinta imperiala a lui Diocletian; trebuie sa fi avut putini elevi, caci limba vorbita acolo era greaca; se pare ca in perioada persecutiei dintre 303 si 305 a avut unele neplaceri din care a scapat insa teafar, beneficiind de o batranete (se nascuse prin 250) nesperat de linistita si sigura, dupa ce in 307 a devenit profesorul de literatura latina al lui Crispus, fiul imparatului Constantin.3

2. Principalele scrieri ale lui Lactantius, Divinae Institutiones, De opifkio Dei, De ira Dei reveleaza un scriitor cult de factura clasic ciceroniana si vergiliana (Cicero si Vergilius sunt autorii citati cel mai frecvent). Lactantius imbina insa placutul (rezultat din admiratia fata de cei doi pagani) cu utilul (cerut de inaltarea noii sale credinte) astfel incat citeaza selectiv doar ceea ce ar fi "consonans Evangelio", sau in general corespunzator crestinismului.

Prin aceasta, Lactantius devine unul dintre primii autori crestini care incearca sa faca din unii pagani, crestini "avant la lettre", procedeul generalizandu-se in timp. Dar, pentru ca i-a fost elev lui Arnobius si pentru ca problema sufletului este una esentiala in literatura crestina, sa vedem cum apare ea la Lactantius.

Datele necesare unei teorii asupra sufletului sunt preluate din surse diverse (iudaice, grecesti), dar (contrar lui Arnobius) filtrate, probabil insuficient de vreme ce unii il considera a fi fost un teolog mediocru, alunecat in eroare hiliasta (de altfel deprecieri la adresa lui Lactantius avem si din partea Papei Damasus care considera ca scrierile lui pagane - versuri si scrisori, toate pierdute in timp - ar fi fost plicticoase si fara valoare; s-ar putea ca lucrurile sa nu fi stat tocmai astfel, dar interesul propagandistic primeaza in edificarea unei doctrine).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.