La varsta iesirii din adolescenta

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.88

nivel: Liceu

Lectura versurilor lui Rimbaud, in original sau in traducere, regasirea acestui autor ca referinta in studii precum La poesie eclatee de G. Poulet, simpatia mea fata de o anumita tipologie artistica, aflata sub semnul boemei, toate au avut un impact asupra mea in exercitiul continuu al autodefinirii ca poet si ca temperament creator. Ca si in cazul lui Baudelaire (abordat de Sartre in monografia s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: La varsta iesirii din adolescenta

Lectura versurilor lui Rimbaud, in original sau in traducere, regasirea acestui autor ca referinta in studii precum La poesie eclatee de G. Poulet, simpatia mea fata de o anumita tipologie artistica, aflata sub semnul boemei, toate au avut un impact asupra mea in exercitiul continuu al autodefinirii ca poet si ca temperament creator. Ca si in cazul lui Baudelaire (abordat de Sartre in monografia sa, Cuvintele), lecturile din Rimbaud mi-au intregit o viziune fantasta si personala asupra vietii boeme cunoscute si din monografiile publicate de Editura Meridiane.

Tablourile pariziene (semnate de Baudelaire) si Boema mea (miniatura lirica a lui Rimbaud) ma ajutau sa inteleg atmosfera unei epoci intrate in legenda si sa descifrez un mod de viata minata in fragilitatea ei de insusi contradictoriul structurii artistice a celor pentru care boema, betia, orgia, drogul, cultul viciului constituie o constelatie imperativa in planul eticii de creator. In perioada unor exercitii poetice personale sub forma unor proze scurte, vag suprarealiste, am regasit interesul si motivatia de a reciti Iluminarile lui Rimbaud. In fapt, era vorba de o serie de Vitralii - cum le numisem atunci -, proze bazate pe imagism abrupt, soc expresiv si sintaxa fulguranta.

Aceasta experienta coincidea in cazul meu cu transpunerea in expresie a unor viziuni plastice, pictura fiind pentru mine un limbaj complementar, la care apelam cu scopul de a retensiona discursul liric si a-l reorienta intr-o directie noua. Intr-o perioada de lecturi variate, hazardul m-a pus in fata unor proze semnate de Marc Chagall. Juxtapunerea incongruenta cu finalitate magica a imaginilor din tablourile acestui pictor, interpretarea fantezista si onirica a datelor unei icoane m-au facut sa asez in aceeasi perspectiva semantica creatiile pictorului rus si Iluminarile lui Rimbaud.

Ca si cand cei doi creatori ar fi apartinut aceleiasi lumi. Incercam o intensa bucurie in cunoasterea viziunilor lor crepusculare, cele ale unui eu disparat, pulverizat. Un eu migrator, care se dezintegreaza in experiente disparate, pentru ca apoi sa se reintegreze magic din elementele unei fulguratii nocturne.Problema eului liric, a pluralitatii sale prin fiintare si expresie, m-a preocupat mult timp dupa data debutului meu editorial. Idealul unei scriituri fulgurante, bazate pe imagism, blocuri semantice disparate, blancuri in asezarea grafica a unor poeme, pe care, din spirit de contradictie, le numisem Sarbatori, ma preocupa.

Cand, in integrala poetica Rimbaud, publicata de Editura Eminescu, am citit piesele cu titlu oximoronic Sarbatorile rabdarii, am avut sentimentul ca bifez inca o experienta revelatorie, legata de cunoasterea si integrarea catorva elemente din acest tip de lirism. Rimbaud a fertilizat prin exemplul sau mitul poeziei care moare tanara, mitul poetului adolescent si teribilist. Poezia ca filosofie a saracului in anii '80 mi-a aparut a fi o formula existentiala compensatorie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.