La tiganci

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.04

nivel: Liceu

Mircea Eliade recunoştea ,,īncă din adolescenţă mi-a plăcut să scriu nuvele, povestiri şi chiar nuvele fantastice".
Această īnclinare spre fabulos se va accentua īn urma vastelor sale lecturi şi a numeroaselor călatorii. El va fi atras mereu de spaţiul romānesc şi de oraşul Bucureşti: ,,pentru mine Bucureştiul este [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: La tiganci

Mircea Eliade recunoştea ,,īncă din adolescenţă mi-a plăcut să scriu nuvele, povestiri şi chiar nuvele fantastice".
Această īnclinare spre fabulos se va accentua īn urma vastelor sale lecturi şi a numeroaselor călatorii. El va fi atras mereu de spaţiul romānesc şi de oraşul Bucureşti: ,,pentru mine Bucureştiul este centrul unei mitologii inepuizabile". Şi īn nuvela ,,La ţigănci" acţiunea se petrece īn Bucureşti avīndu-l ca protagonist pe profesorul de muzică Gavrilescu. Nuvela ilustrează o alegorie a morţii sau a drumului spre moarte. Intinerariul spiritual al eroului se desfăşoară īn opt secvenţe care alcătuiesc nuvela construită cu echilibru şi armonie clasică. Alternează planul real cu cel ireal.
Secvenţa I (expoziţiunea) prezită eroul īn tramvai, este vorba de Gavirescu care se īntorcea acasă de la lecţiile de pian date domnişoarei Otilia. Īn tramvai se discută despre bordeiul ţigăncilor, de existenţa căruia se prefac că se scandalizează bărbaţii. Pentru profesor acesta este un palat cu grădini şi nuci pe care el īl vede de trei ori pe săptămīnă. Īşi aduce aminte că a uitat servieta la meditaţie şi coboară repede ca să ia tramvaiul īn sens invers. Īn această primă secvenţă autorul introduce cīteva leitmotive: căldura mare, biletul, confesiunea, colonelul Lavrence, bordeiul (spaţiul misterios), Elsa. Aşteptīnd tramvaiul este atras hipnotic de mirosul amărui al frunzelor de nuc şi de nefireasca răcoare īncī fără să-şi dea seama s-a aflat īn faţa porţii. Secvenţele II, III şi IV ale naraţiunii dezvoltă intriga marcată de pătrunderea lui Gavrilescu la ţigănci. Desfăşurarea acţiunii se face prin nararea īntīmplărilor eroului īn acest spaţiu, visul lui.
Intrīnd la ţigănci este īntīmpinat de baba care-i cere ,,trei sute" ca să īl lase la bordei, să-şi aleagă o fată. Se īntīlneşte cu trei fete, trebuind să identifice pe cea de a treia dar nu reuşeşte. Pică īntr-un vis şi apoi se trezeşte cu gīndul că trebuie să-şi recupereze servieta şi se duce la tramvai.
Acest nucleu conţine mai multe mituri mereu aprofundate īn lucrările lui Eliade. Bordeiul trebuie privit ca un mit al labirintului, un simbol al trecerii dinspre viaţă spre moarte. Este un spaţiu al iniţierii īn ritualurile morţii. Trecerea prin bordei este o trecere ,,dincolo". Cele trei fete amintesc de ursitori, ele īl supun pa Gavrilescu unor īncercări pe care el nu le poate trece, dansează īn jurul lui, īi cer să o ghicească pe ţigancă dar el le scapă mereu.
Personajul alunecă mereu spre trecut vorbindu-le despre episoadele cu Hildegard şi Elsa. El nu reuşeşte să ghicească ţiganca nici după ultima īncercare. Trebuie să interpretăm acest lucru īn sensul că profanul ratează intrarea lui īn domeniul sacrului. Apare o nouă tentativă de intrare īn real prin muzică.
Secvenţa IV descrie visul lui Gavrilescu. Eroul visează că īncearcă să ghicească fetele, se pierde īn camere ciudate cu tavane scunde şi neregulate, cu pereţii uşor ondulaţi, cu paravane tot mai misterioase, cu coridoare pe care rătăceşte mereu īn sens invers, cu obiecte ce-l terorizează.
Visul se termină cu o scenă a luptei lui cu o draperie simbolică. Visul are mai multe semnificaţii.
La īnceput el apare ca o aspiraţie a eroului sprea o altă realitate alături de Hildegard. Apoi īn secvenţa IV visul devine simbolul coşmarului traversării materiei de către spirit a vieţii spre moarte īnsoţită de spaime şi sufocări. Draperia īi apărea ca un
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.