La Tiganci de Mircea Eliade - nuvela fantastica

5x puncte

categorie: Romana

nota: 7.88

nivel: Liceu

Gavrilescu este intampinat de baba care ii ofera cafea si ii propune compania tinerelor : tiganca,ovreica si grecoaica. Pentru compania celor 3 fete , baba ii pretinde 300lei , echivalentul a 3 lectii de pian.
Fetele ii propun un joc, sa ghiceasca tiganca, insa acest joc este o proba initiatica.Gavrilescu nu trece proba pentru ca este cuprins de frica si pentru ca isi reaminteste de Hildega[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: La Tiganci de Mircea Eliade - nuvela fantastica

Gavrilescu este intampinat de baba care ii ofera cafea si ii propune compania tinerelor : tiganca,ovreica si grecoaica. Pentru compania celor 3 fete , baba ii pretinde 300lei , echivalentul a 3 lectii de pian.
Fetele ii propun un joc, sa ghiceasca tiganca, insa acest joc este o proba initiatica.Gavrilescu nu trece proba pentru ca este cuprins de frica si pentru ca isi reaminteste de Hildegard.

Ne trecand proba, Gavrilescu este prins intr-o hora care echivaleaza cu hora ielelor, iar apoi rataceste prin cladirea tigancilor ca sic and ar fi intr-un labirint. In acel labirint el se loveste de diferite obiecte si la un moment dat este strans intr-o draperie ca intr-un giulgi.

Gavrilescu pleaca din cladirea tigancilor in idea sa-si recupereze servieta cu partituri. Se urca in tramvai si este surprins de faptul ca banii se schimbasera de 2 ani. Cand ajunge la madame Voitinovici afla ca aceasta se mutase in provincie , iar Otilia se casatorise de 7 ani. Considera ca s-a produs o confuzie si se indreapta spre casa.In imobilul in care locuia cu chirie se mutase alta persoana.

El sustine ca este locuinta sa si ii deranjeaza pe toti locuitorii. Isi cauta argumente si o striga pe madame Trandafir.Afla despre aceasta ca decedase in urma cu 5 ani.Ramas fara locuinta se indreapta spre carciuma din cartier sperand sa afle ceva despre Elsa.Dialogheaza cu domnul Costica de la afla ca el , Gavrilescu, disparuse in urma cu 12 ani. Carciumarul ii mai spune ca Elsa a plecat la ruele ei in Germania.
Gavrilescu este convins ca toate necazurile sale suntr cauzate de tiganci si porneste sre cladirea lor.

Este insotit de un birjar care in tinerete a fostr dricar. Din nou este intampinat de baba care il avertizeaza ca in cladire numai este decat nemtoaica si motiveaza ca “ ea nu doarme niciodata”. Este sfatuit sa intre in cea de a saptea incapere insa el uita si ajunge la a paisprezecea camera. Vrea sa se intoarca insa numai are putere si patrunde intr-o camera unde o gaseste pe Hildegard.

Aceasta este exact ca-n tinerete, la fel de frumoasa, iar Gavrilescu este cuprins de emotie.Incearca sa justifice de ce s-a casatorit cu Elsa, insa Hildegard considera ca numai are nici o importanta argumentarea lui si ii propune sa plece impreuna. Ei ies de “La Tiganci” , “fara sa deschida poarta”si sunt asteptati de birjar care ii va duce spre padure “ pe drumul cel mai lung”.

Alaturi de Hildegard, Gavrilescu isi redobandeste linistea , calmul si se elibereaza de frica. El poate intra usor in sacru pentru ca a perceput ce este viata si ce este moartea. In cazul lui Gavrilescu moartea are o valoarea compensatorie pentru ca o regaseste pe Hildegard, realizandu-si visul de iubire.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.