La Medeleni - povestirea_intamplarilor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Odata cu functiile sufletesti se dezvolta si trupul. Copiii au pofta de mancare: "Mi-e foame...; mi-i pofta de castravete crud...; mi-i pofta de cafea...". Ei mananca zahar de ghezta, roscov, dulceata (furata) din gavanoasele din soba, pere de la Otaleanca, mere coapte, socolata "Marquis", harbuz cu miezul gros, struguri de culoarea diminetilor blonde etc. Si adultii se hranesc bine in opera sensu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: La Medeleni - povestirea_intamplarilor

Odata cu functiile sufletesti se dezvolta si trupul. Copiii au pofta de mancare: "Mi-e foame...; mi-i pofta de castravete crud...; mi-i pofta de cafea...". Ei mananca zahar de ghezta, roscov, dulceata (furata) din gavanoasele din soba, pere de la Otaleanca, mere coapte, socolata "Marquis", harbuz cu miezul gros, struguri de culoarea diminetilor blonde etc. Si adultii se hranesc bine in opera sensualista. Intoarsa de la Paris, Olguta mananca sarmalute, "adevarata sarmaluta moldoveneasca" intr-un Stambul de "sidef de purpura, de ametist, de roz sanghin, de mahon, de perla, de margean",

Vania mananca banane; Olguta colectand scrisorile iubitului ei "mananca prune, mananca dulce si amarui miez de nuca si musca di fagur". Copiii au si voluptate tactila si unele jocuri absurde sunt indiciul unei cenestezii sporite. Olguta se suie pe divan si face tumbe. Ea e vesela cand i se rupe ciorapul, fiindca poate sa miste "degetul cel mare de la picior, prin spartura mereu largita de inflorirea lui roz si ghidusa..." Se simte bine "in pantaloni". Cu degetele de la picioare ea face acrobatii:Faptul ca Olguta inventeaza un joc al culorilor e o dovada ca si celelalte simturi sunt in plina functiune.

Totusi, delimitarea intre subiect si obiect nu s-a terminat si copiii raman inca niste animisti, atribuind membrelor o independenta proprie si insufletind lucrurile inerte, pe care le lauda ori le pedepsesc. Olguta vorbeste cu trasura:"-Tante Alice! Trasura n-are numar!
Daca, copiii au numai o existenta functionala, adultii traiesc in umbra, printr-o consecventa oculta dar mereu prezenta, ca proiectii ale sufletului infantil. Indeosebi scriitorul ii infatiseaza in acele ipostaze ce ii coboara la copilarie. In fata darurilor aduse de Herr Director, doamna Deleanu isi pierde seriozitatea.

Domnul Deleanu mananca mere coapte la bucatarie cu copiii. Baba este prin varsta, dimensiunile si maniile sale sunt o aparitie de poveste. Ea converseaza cu pisicile, cu gainile si cu cratitele. Mos Gheorghe e copil prin naivitatea si slabiciunile lui. El strange in taina matasuri pentru Olguta, care se taie insa pe fundul lazii, si nu fumeaza fata de ea, ca sa nu faca "miros urat". Sufletul "vizitiului" e destainuit cu delicatete in cateva cuvinte:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.