La Medeleni

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.00

nivel: Gimnaziu

In volumul intai al operei La Medeleni, metaforele sund folosite foarte mult i apar numai cu sublinieri ale vietii.Prin adancul mister al sufletului copilaresc, prin atmosfera si prin prospetimea sufletului copilaresc, intaiul volum se prezinta ca o opera de valoare durabila. Asezandu-ne pe teritoriul notiunii epice, o parte a criticii a acceptat cu mai multa ingaduinta urmatoarele doua volume din[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: La Medeleni

In volumul intai al operei La Medeleni, metaforele sund folosite foarte mult i apar numai cu sublinieri ale vietii.Prin adancul mister al sufletului copilaresc, prin atmosfera si prin prospetimea sufletului copilaresc, intaiul volum se prezinta ca o opera de valoare durabila. Asezandu-ne pe teritoriul notiunii epice, o parte a criticii a acceptat cu mai multa ingaduinta urmatoarele doua volume din La Medeleni.
Incepand cu volumul trei apar acele amestecaturi de insusiri si cusururi care vor ramane aproape neschimbate pana la sfarsitul operei.

POVESTIRE
Intaiul volum din ciclul La Medeleni, organizeaza intr-o forma mai obiectiva indeciziunea sufletului infantil.
Copilul se naste fara o constiinta limpede de sine si fara simtul realului. neputand face diferenta intre spirit si materie, intre vis si realitate, el e animist.

Eroii fiind copiii nu putem vorbi despre caractere, despre creatiuni de oameni. Copiii nu sunt o miniatura a oamenilor de mai tarziu, precum samanta nu este miniatura copacului care va deveni. Neavand constiinta clara de sine, copii n-au caracter si nu pot intra decat intr-o tipologie temperamentala, ale carei prime doua categorii sunt cele doua sexe.

Viata instinctuala nu este se desfasoara in seria masculina si cea feminina, cu mici nuante de stil fiziologic pe baza caruia se vor delimita mai tarziu individualitatile celor trei copii. in drumul lor spre diferentiere, copiii isi descopera si isi exerciteaza, prin joc functiunile de mai tarziu. Cand Danut isi da seama ca este o existenta aparte in Univers, incepe sa incerce sentimentul vaninitatii si sa se simta o forta:
“-D-apoi nu te doboara, boierule, namila asta? –intreaba unul dintre tarani.
-Pe mine?“
El are gravitatea individului care lupta:
“Stai, mama, nu vezi ca am treaba!”
Incepe sa incerce orgoliul viril:
“- Voi...- le spune el surorolor cu dispret- voi sunteti niste fete.”

Viseaza ca un sultan le fura pe Olguta si pe Monica, iar el le scapa din mainile tiranului, dupa care cele doua fete ingenuncheaza si-i pupa mainile. dimpotriva, la cele doua fete se contureaya armele feminitatii. Monica e languroasa, plina de sentiment si se lasa trasa de cozi in chipul cel mai ispititor. Olguta, dimpotriva, il distruge pe salbaticul de Danut prin “buna crestere”.

Ea e corecta cu ostentatie si are in conversatie indrazneala femeii, parand mai inteligenta din cauya facultatii de adaaptare. Odata cu personalitatea se naste simtul demnitatii si copiii vor sa fie crezuti “pe cuvantul lor de onoare”:
“-...sa te juri ca nu spui.
-Eu nu spun!-...
-Te juri?
-Nu ma jur; eu nu spun...”

Dandu-si seama ca reprezinta ceva pe aceasta lume, copiii cer sa fie respectati pentru contributia lor la realitate. Olguta nu vine la masa fara invitatii oficiale:
“-Fiindca nu m-a poftit pe mine...”
si chiar blanda Monica protesteaza contra expresiilor autoritare, care incalca liberul ei arbitru:
“-Da tu ce vrei?
-Sa va duc la mos Gheorghe!
-Sa ma duci tu pe mine?”
Se iveste smtul proprietatii si cu el posesivul:
“-Ce cauti la mine in odaie?...”

Activitatea teoretica e in curs. Copiii incep sa disocieze notiunile si sa experimenteze cuvintele. Lui Danut, nedumerit inca asupra tainei facerii, ii e teama sa nu nasca, Olguta crede ca orice om poate sa se marite ori sa se-nsoare. Investigatia duce la didacticism:
“-Vezi, Monica, ata se cheama fes...”
Odata cu inteligenta se dezvolta si viata etica. Olguta are un simt viu al decentei si moralizeaza pe un pui de taran bataus:
“-Ce-l bati, mai, nu ti-i rusine?”

Ea are instinctul protectiei( aceste atitudini sunt mai compatibile cu sufletul feminin,matern) si intreaba foarte serios pe unul din copiii invrajbiti:
“-Cum iti zice tie?”

La Monica sentimentul de afectiune ia nuanta estetica, eugenica:
“Olguta, spune sa-i stearga nasul. Uite ce ochi frumosi are...”
Se delimiteaza simtul consanguinitatii, mandria familiala. Olguta ponegreste pe Danut, dar nu ingaduie altuia sa-i critice fratele:
“-Asa-s baietii, prosti!...
-Cum? Danut ii prost?
-El nu-i prost... Da asa-s baietii.”

Indeosebi fetele, mai precoce, anticipeaza prin mimetism viata adulta. Olguta comanda senil:
“...-Mama draga, fa-mi si mie o cafea.”
Ea are “insomnii” sau bune dispozitii:
“-Azi sunt bine dispusa, mama draga!”

E “atenta” fata de oameni, marturisindu-i lui mos Gheorghe ca dulceata lui e un lucru foarte rar si e totodata lingusitoare:
“-Ce par frumos ai tu, papa.... Mama draga, tare te iubesc!”
Nu-i lipsesc experienta umana si viclenia. A bagat de seama ca mama-sa nu citeste pedepsele in scris pe care i le da si numeroteaza fals propozitiile. E incredintata ca ea are dreptate, insa ca sa faca un hatar tatalui ei, joaca comedia supunerii, afirmand din gura si negand cu gestul:

“-Ei, acuma, fiindca esti o fata cuminte, sa ne spui frumos si drept, cine a avut dreptate: tu sau Danut?
Olguta privi adanc pe domnul Deleanu.
-Mata, mama draga.”

Odata cu functiile sufletesti se dezvolta si trupul. Copiii au pofta de mancare: “Mi-e foame...; mi-i pofta de castravete crud...; mi-i pofta de cafea...”. Ei mananca zahar de ghezta, roscov, dulceata (furata) din gavanoasele din soba, pere de la Otaleanca, mere coapte, socolata “Marquis”, harbuz cu miezul gros, struguri de culoarea diminetilor blonde etc. Si adultii se hranesc bine in opera sensualista.

Intoarsa de la Paris, Olguta mananca sarmalute, “adevarata sarmaluta moldoveneasca" intr-un Stambul de “sidef de purpura, de ametist, de roz sanghin, de mahon, de perla, de margean”, Vania mananca banane; Olguta colectand scrisorile iubitului ei “mananca prune, mananca dulce si amarui miez de nuca si musca di fagur”. Copiii au si voluptate tactila si unele jocuri absurde sunt indiciul unei cenestezii sporite. Olguta se suie pe divan si face tumbe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.