La Medeleni

2x puncte

categorie: Romana

nota: 8.39

nivel: Gimnaziu

Intaiul volum din ciclul La Medeleni, organizeaza intr-o forma mai obiectiva indeciziunea sufletului infantil.

Copilul se naste fara o constiinta limpede de sine si fara simtul realului. neputand face diferenta intre spirit si materie, intre vis si realitate, el e animist.

Eroii fiind copiii nu putem vorbi despre caractere, despre creatiuni de [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: La Medeleni

Intaiul volum din ciclul La Medeleni, organizeaza intr-o forma mai obiectiva indeciziunea sufletului infantil.

Copilul se naste fara o constiinta limpede de sine si fara simtul realului. neputand face diferenta intre spirit si materie, intre vis si realitate, el e animist.

Eroii fiind copiii nu putem vorbi despre caractere, despre creatiuni de oameni. Copiii nu sunt o miniatura a oamenilor de mai tarziu, precum samanta nu este miniatura copacului care va deveni. Neavand constiinta clara de sine, copii n-au caracter si nu pot intra decat intr-o tipologie temperamentala, ale carei prime doua categorii sunt cele doua sexe. Viata instinctuala nu este se desfasoara in seria masculina si cea feminina, cu mici nuante de stil fiziologic pe baza caruia se vor delimita mai tarziu individualitatile celor trei copii. in drumul lor spre diferentiere, copiii isi descopera si isi exerciteaza, prin joc functiunile de mai tarziu. Cand Danut isi da seama ca este o existenta aparte in Univers, incepe sa incerce sentimentul vaninitatii si sa se simta o forta.

Viseaza ca un sultan le fura pe Olguta si pe Monica, iar el le scapa din mainile tiranului, dupa care cele doua fete ingenuncheaza si-i pupa mainile. dimpotriva, la cele doua fete se contureaya armele feminitatii. Monica e languroasa, plina de sentiment si se lasa trasa de cozi in chipul cel mai ispititor. Olguta, dimpotriva, il distruge pe salbaticul de Danut prin "buna crestere". Ea e corecta cu ostentatie si are in conversatie indrazneala femeii, parand mai inteligenta din cauta facultatii de adaaptare.

Odata cu personalitatea se naste simtul demnitatii si copiii vor sa fie crezuti "pe cuvantul lor de onoare".

Dandu-si seama ca reprezinta ceva pe aceasta lume, copiii cer sa fie respectati pentru contributia lor la realitate. Olguta nu vine la masa fara invitatii oficiale si chiar blanda Monica protesteaza contra expresiilor autoritare, care incalca liberul ei arbitru.

Activitatea teoretica e in curs. Copiii incep sa disocieze notiunile si sa experimenteze cuvintele. Lui Danut, nedumerit inca asupra tainei facerii, ii e teama sa nu nasca, Olguta crede ca orice om poate sa se marite ori sa se-nsoare. Investigatia duce la didacticism.

Odata cu inteligenta se dezvolta si viata etica. Olguta are un simt viu al decentei si moralizeaza pe un pui de taran bataus.

Ea are instinctul protectiei( aceste atitudini sunt mai compatibile cu sufletul feminin,matern) si intreaba foarte serios pe unul din copiii invrajbiti.

Se delimiteaza simtul consanguinitatii, mandria familiala. Olguta ponegreste pe Danut, dar nu ingaduie altuia sa-i critice fratele.

E "atenta" fata de oameni, marturisindu-i lui mos Gheorghe ca dulceata lui e un lucru foarte rar si e totodata lingusitoare:

Nu-i lipsesc experienta umana si viclenia. A bagat de seama ca mama-sa nu citeste pedepsele in scris pe care i le da si numeroteaza fals propozitiile. E incredintata ca ea are dreptate, insa ca sa faca un hatar tatalui ei, joaca comedia supunerii.

Odata cu functiile sufletesti se dezvolta si trupul. Copiii au pofta de mancare: "Mi-e foame...; mi-i pofta de castravete crud...; mi-i pofta de cafea...". Ei mananca zahar de ghezta, roscov, dulceata (furata) din gavanoasele din soba, pere de la Otaleanca, mere coapte, socolata "Marquis", harbuz cu miezul gros, struguri de culoarea diminetilor blonde etc. Si adultii se hranesc bine in opera sensualista.

Intoarsa de la Paris, Olguta mananca sarmalute, "adevarata sarmaluta moldoveneasca" intr-un Stambul de "sidef de purpura, de ametist, de roz sanghin, de mahon, de perla, de margean", Vania mananca banane; Olguta colectand scrisorile iubitului ei "mananca prune, mananca dulce si amarui miez de nuca si musca di fagur". Copiii au si voluptate tactila si unele jocuri absurde sunt indiciul unei cenestezii sporite.

Olguta se suie pe divan si face tumbe. Ea e vesela cand i se rupe ciorapul, fiindca poate sa miste "degetul cel mare de la picior, prin spartura mereu largita de inflorirea lui roz si ghidusa..." Se simte bine "in pantaloni".

Faptul ca Olguta inventeaza un joc al culorilor e o dovada ca si celelalte simturi sunt in plina functiune. Totusi, delimitarea intre subiect si obiect nu s-a terminat si copiii raman inca niste animisti, atribuind membrelor o independenta proprie si insufletind lucrurile inerte, pe care le lauda ori le pedepsesc.

Visele insesi marturisesc despre copiii ca inca nu au capatat ideea limpede a limitarii lor. Ei au spaime surde, teroare de strigoi si de balauri, vise cu aparitii de ingeri si metamorfoze. Mos Gheorghe seamana cu Dumnezeu, Danut se teme, ca tras de zmeu, sa nu se inece in vazduh, Olguta ar voi sa fie musca ca sa se plimbe cu capul in jos pe plafon.

Daca, copiii au numai o existenta functionala, adultii traiesc in umbra, printr-o consecventa oculta dar mereu prezenta, ca proiectii ale sufletului infantil.

Indeosebi scriitorul ii infatiseaza in acele ipostaze ce ii coboara la copilarie. In fata darurilor aduse de Herr Director, doamna Deleanu isi pierde seriozitatea. Domnul Deleanu mananca mere coapte la bucatarie cu copiii. Baba este prin varsta, dimensiunile si maniile sale sunt o aparitie de poveste. Ea converseaza cu pisicile, cu gainile si cu cratitele.

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.