Kossovo versus Romania - eseu conjunctural

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.23

nivel: Liceu

In consecință România nu mai era suzerană Turciei, dar nimeni nu a recunoscut-o ca stat suveran. Printr-un act de cancelarie ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, profitând de divergențele dintre așa numitele „puteri garante” a comunicat crearea României ca stat independent și suveran sub conducerea domnitorului Carol de Hohemzollern și nu a fost contrazis de nimeni.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Kossovo versus Romania - eseu conjunctural

In consecință România nu mai era suzerană Turciei, dar nimeni nu a recunoscut-o ca stat suveran. Printr-un act de cancelarie ministrul de externe Mihail Kogălniceanu, profitând de divergențele dintre așa numitele „puteri garante” a comunicat crearea României ca stat independent și suveran sub conducerea domnitorului Carol de Hohemzollern și nu a fost contrazis de nimeni.

Un precedent pentru Cosovo? NUuuuuuuuuuuuu! Parcă aud corul politicienilor români.
Să deschidem o altă filă de istorie:
Dacia era în antichitate țara locuită de geto-daci, care erau împărțiți într-un număr mai mare de triburi și ocupau un teritoriu cuprins între: râul Tisa (vest),râul Nistru și Marea Neagră (est), Dunăre (sud) și Carpații Păduroși (nord). În anumite părți chiar depășeau aceste hotare: spre est peste Nistru, "înaintând până spre Bug", iar spre vest, "ajunseră până la Dunărea panonică".

Din 85 până în 89, dacii au dus două războaie împotriva romanilor sub conducerea lui Duras sau Diurpaneus și apoi Decebal. După două răsturnări de situații, romanii, sub conducerea lui Tettius Iullianus aveau un mic avantaj, dar vor fi nevoiți să facă pace din cauza înfrângerii lui Domitian de către Marcomani. Între timp, Decebal și-a refăcut armata, iar Domitian este forțat să accepte plata unui tribut anual dacilor.

Traian inițiază o amplă campanie împotriva Dacilor după ce devine Imperator, o campanie cunoscută ca Războaiele Dacice, războaie ce vor necesita utilizarea unei treimi din efectivul întregii armate a Imperiului Roman. Rezultatul primei campanii (101-102) a fost atacul capitalei dace, Sarmizegetusa și ocuparea unei părți din țară. Cel de-al doilea război dacic (105-106) s-a terminat cu înfrângerea lui Decebal și sinuciderea acestuia, regatul său fiind cucerit și transformat în provincia romană Dacia.

În anul 106 se formează provincia Dacia propriu-zisă, cuprinzând vestul Olteniei, Banatul și cea mai mare parte a Transilvaniei. Aceasta este organizată ca provincie imperială, lucru explicabil prin faptul că se afla chiar la granița Imperiului. Începand cu 234, o serie de evenimente slăbesc puterea Romei. Legiunile din Pannonia își proclamă propriul împărat, din 236 Maximinus Thrax (primul Imparat Roman de origine barbară) se află în razboaie continue cu Dacii Liberi și Sarmații, în cele din urmă fiind asasinat de propriile trupe, între 238 - 251 Goții și Carpii întreprind o campanie de raiduri devastatoare asupra provinciilor romane Dacia și Moesia (Oltenia, Munenia și Moldova în Nordul Dunării), asediind orașe situate adânc în Balcani și destabilizând Imperiul Roman - Decius e primul impărat roman care moare pe campul de luptă. In timpul lui Gallienus romanii pierd controlul în Dacia în fata Goților și a Carpilor, cu excepția unor fortificații între râul Timiș și Dunăre.

După retragerea romană, teritoriile fostei provincii Dacia au făcut parte din regatul Vizigoților. În secolul IV, aceștia au fost alungați spre vestul Europei de invaziile hunilor europeni. Populația română (amestecul elementului Dac cu cel Roman) stabilită, de regulă, pe văile apelor montane (așa numitele țări) a suportat cu stoicism năvălirile hoardelor nomade. Dintre acestea slavii, un popor pașnic a lăsat adânci urme înainte de a se stabili sub numele de Bulgari în sudul Dunării și sub numele de Sârbi până în regiunea Cosovo din actuala Serbie.

Hunii lui Atila, care au creat Ungaria au lăsat parte din hoarde pe teritoriu Transilvaniei care a devenit astfel parte din Ungaria pe la începutul mileniului 2. Ungurii lui Atila au conviețuit pașnic cu localnicii români majoritari care și-au păstrat limba, religia și obiceiurile cu toată asuprirea suferită. După primul război mondial, în 1919 ungurii au acceptat de nevoie un referendum al populației din Transilvania.

Prin marea adunare de la Alba Iulia populația Transilvaniei sa exprimat pentru alipirea la Regatul României, cu toate că Ungaria a condus peste 1000 ani această regiune și o consideră perla Ungariei. Cu totul similar, populația albaneză majoritară din Cosovo își obține independența și suveranitatea printr-un referendum. Nu văd cum, după cele 2 precedente din istoria română, politicienii să nu accepte recunoașterea noului stat. Este un act de cruzime care calcă în picioare toată istoria țării
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.