Khazarii - al treisprezecelea trib

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Facultate

Religia mozaica infatiseaza o permanenta comemorare si exaltare a unui popor alcatuit din 12 triburi (Simeon, Iuda, Beniamin, Ruben, Gad, Dan, Efraim, Manase, Isahab, Zebulon, Aser, Naftali) care au plecat din regiunea mesopotamica a centrului Ur, s-au deplasat in tara hititilor (Asia mica) apoi au ajuns in Egipt de unde au emigrat mai apoi in Palestina, unde s-au organizat in doua regate: Iuda si[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Khazarii - al treisprezecelea trib

Religia mozaica infatiseaza o permanenta comemorare si exaltare a unui popor alcatuit din 12 triburi (Simeon, Iuda, Beniamin, Ruben, Gad, Dan, Efraim, Manase, Isahab, Zebulon, Aser, Naftali) care au plecat din regiunea mesopotamica a centrului Ur, s-au deplasat in tara hititilor (Asia mica) apoi au ajuns in Egipt de unde au emigrat mai apoi in Palestina, unde s-au organizat in doua regate: Iuda si Israel. Dupa includerea Palestinei in Imperiul Roman, evreii semiti s-au intins in tot Imperiul, mai ales dupa distrugerea templului de la Ierusalim.

Putini mai sunt azi evreii semiti imprastiati in lume, cum ar fi sefarzii din Spania. Diferite alte popoare au adoptat religia mozaica ;. Intre acestea, cel mai importat sunt khazarii, turcomani din stepele scititce, care si-au ales acesta religie in anul 740 a.d. cu toate ca nu aveau nimic in comun cu poporul semit. Statisticile arata ca astazi, majoritatea preponderenta a celor 15-20 milioane de evrei din lume sunt de origine khazara, numiti Askenazi. Alungati de navalitori, ei au impanzit Europa si America, unde au o buna situatie materiala si o mare influenta politica.

Aceasta situatie se datoreste organizarii extraordinar de eficiente a bisericii si comunitatilor mozaice din lume, legate intr-o federatie mondiala. Asadar, mozaismul este o societate formidabila, demna de toata admiratia, cu o structura socio-politica mai puternica decat etnia si statul. Pe plan istoric, gloria khazara nu poate lipsi din istoria "ebraica" a fondatorului Moise, desi vine de la un popor de rasa diferita, care pe drept cuvant poate fi calificat, asa cum a facut-o Arthur Koestler, drept al 13-lea trib.

Din secolul al VII-lea pana in secolul al X-lea d.Hr. granitele rasaritene ale Europei intre Caucaz si Volga erau dominate de un stat evreiesc numi Imperiul khazarilor. Acest stat a jucat un rol important in istoria Europei medievale si deci si a celei moderne. Numai datorita puternicelor atacuri ale khazarilor care au respins ofensiva araba spre Caucaz, Imperiul Bizantin a reusit sa supravietuiasca, si odata cu el, civilizatia crestina. Tara khazarilor - cu populatie de origine turca - ocupa o pozitie strategica cheie la poarta dintre Marea Neagra si Marea Caspica unde se infruntau marile puteri orientale.

Ea servea drept tampon care sa ocroteasca Bizantul de invaziile triburilor barbare din stepele nordice: bulgari, maghiari, pecenegi, vikingi (rusi) si in acelasi timp, armatele khazarilor au stavilit ofensiva araba impiedicand cucerirea Europei orientale de catre musulmani. Date fiind imprejurarile, nu ne poate surprinde faptul ca in 732 - dupa o victorie a khazarilor impotriva arabilor - viitorul imparat Constantin V s-a casatorit cu o printesa khazara.

Fiul lor, ajuns imparat a fost cunoscut sub numele de Leon Khazarul.
Dar cine erau acesti khazari remarcabili atat prin realizarile lor, cat mai ales prin convertirea la mozaism? Descrierile care au ajuns pana in zilele noastre sunt destul de putine si provin adesea din surse ostile. O cronica georgiana ii identifica pe khazari cu armiile lui Gog si Magog.

Originea numelui "khazar" au facut subiectul a numeroase speculatii: foarte probabil, cuvantul provine de la radacina turceasca gaz = "a rataci" si inseamna pur si simplu "nomad". Derivate ale numelui "khazar" par a fi cuvintele "cazac" si "husar", ambele insemnand calaret; de asemenea cuvantul german "ketzer", care inseamna evreu. Daca aceste interpretari sunt corecte, ele par sa demonstreze o data in plus importanta acestui popor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.