Keith Hitchins - Romanii 1774-1866 (capitolul 6 - 1848)

2x puncte

categorie: Istorie

nota: 7.63

nivel: Liceu

MOLDOVA SI TARA ROMANEASCA

Revolutia de la 1848 din Tarile Romane a fost organizata de pasoptisti si intelectualii liberali!


Pasoptistii erau un grup omogen, apartinand clasei boieresti.


Generatia de la 1848 se distingea de inaintasii ei prin cunoasterea directa a Europei Occidentale. Majoritatea fusesera in Franta pentru a-si term[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Keith Hitchins - Romanii 1774-1866 (capitolul 6 - 1848)

MOLDOVA SI TARA ROMANEASCA

Revolutia de la 1848 din Tarile Romane a fost organizata de pasoptisti si intelectualii liberali!


Pasoptistii erau un grup omogen, apartinand clasei boieresti.


Generatia de la 1848 se distingea de inaintasii ei prin cunoasterea directa a Europei Occidentale. Majoritatea fusesera in Franta pentru a-si termina studiile. Tarile Apusene erau un model pentru pasoptisti, indreptandu-si privirea spre solutiile liberale, deoarece contrastele dintre Principate si Apus erau tot mai izbitoare.


In raport cu confratii lor moldoveni, cei din Tara Romaneasca erau mai agresivi si mai putin dispusi la compromis in cererile lor de reforma.


Pasoptisitii au fost confruntati cu suspiciuni din partea domnitorilor pamantului si au fost nevoiti sa-si urmareasca scopurile politice in secret sau sub acoperirea societatilor literare.


Cea mai importanta dintre noile societati a fost Fratia, infiintata la Bucuresti, in 1843, de Nicolae Balcescu, Ion Ghica si Christian Tell. Scopul acestei societati era acela de a realiza o schimbare a sistemului.


Doi ani mai tarziu, membrii Fratiei au infiintat Asociatia pentru Inaintarea Literaturii Romanesti. Aceasta a avut ca obiective unirea politica a tuturor romanilor, dar fara a atrage atentia autoritatilor.


S-au infiintat si societati romanesti la Paris, dintre care cea mai importanta a fost Societatea Studentilor Romani, fondata in 1845 si avand membri de seama precum fratii Dumitru si Ion C. Bratianu, C.A. Rosetti, Alexandru C. Golescu, Mihail Kogalniceanu si Nicolae Balcescu, acesta devenind si conducatorul acestei societati in 1846. Balcescu a cerut operarea unor schimbari in structurile sociale si economice, nu doar inlocuirea domnitorilor. Au facut si propaganda, sub lozinca ''Patria, Fratia, Libertatea''.


Pe plan extern, societatea a incercat sa convinga guvernul turc de a sprijini reforma sociala si politica in Principate, ca arma impotriva Rusiei, pe care o considerau principalul obstacol in calea independentei si a unirii.


In ambele Principate, nemultumirea era raspandita nu numai printe boieri, dar si printe clasa mijlocie si taranime. Acestia doreau sa li se reduca obligatiile fata de mosieri si birurile mari catre stat.


Intre anii 1846 - 1848 opozitia fata de regimurile lui Sturdza - in Moldova, si Bibescu - in Tara Romaneasca s-a intensificat, avand loc proteste din partea claselor sociale.


Revolutiile din alte state europene i-a starnit pe moldoveni si munteni sa porneasca la actiune. Ei au alcatuit o lista a reformelor ce trebuiau introduse in ambele Principate.


La Iasi, membri ai tuturor claselor s-au intalnit la 8 aprilie la Hotel Petersburg pentru a decide cursul actiunii.


Un comitet, prezidat de Vasile Alecsandri, a redactat Petitia-proclamatie. Obiectivul general era acela de a instala un regim politic liberal si de a stimula dezvoltarea economica. Au cerut crearea unei banci nationale si imbunatatirea relatiilor dintre tarani cu mosierii si statul.


Sturdza a primit Petitia-proclamatie si a fost de accord cu 33 din cele 35 de puncte, dar conducatorii protestului au cerut acceptarea intregii petitii. Sturdza a luat masuri pentru zdrobirea opozitiei. Cateva persoane au fost ucise, altele arestate, iar altele, printre care Alecsandri si Alexandru Ioan Cuza au fugit in Transilvania sau Bucovina.


Liberalii moldoveni s-au regrupat la Cernauti, unde Mihail Kogalniceanu a redactat ''Dorintele Partidei Nationale'' si un proiect de constitutie.


Cei care si-au asumat conducerea organizarii actiunii directe erau intelectualii liberali. In martie, printre altii, C.A. Rosetti si Ion Ghica au format un comitet revolutionar la Bucuresti. S-au alaturat apoi Balcescu, Alexandru G. Golescu si Christian Tell (acesta era maior in armata Tarii Romanesti) si au decis impreuna inceperea revolutiei. Cazusera de acord ca o revolta simultana sa aiba loc in Bucuresti si Oltenia, aici fiind punctul de plecare al miscarii lui Tudor Vladimirescu.


Intre timp, guvernul rus si cel otoman i-au anuntat pe conducatorii Principatelor in legatura cu intentiile liberalilor, dar acestia nu au luat nicio masura.


Centrul activitatii liberalilor a fost localitatea Islaz, unde Tell adunase o mica armata. Aici, pe 21 iunie, Ion Heliade Radulescu a citit ''Proclamatia de la Islaz'', prezentand programul revolutiei. Proclamatia prezenta ''vointa natiunii romane'' de a-si pastra suveranitatea interna si independenta.


Pasoptistii nu au exprimat ostilitate fata de sultan, exprimandu-si-o in schimb fata de Rusia, care, prtindeau ei, le incalcase autonomia.


Dupa citirea declaratiei, s-a proclamat un guvern provizoriu, condus de Heliade Radulescu, Stefan Golescu si Christian Tell.


Revolutia de la Bucuresti a inceput pe 23 iunie, cu toate incercarile lui Bibescu de a aresta membrii Comitetului revolutionar. Delegatia condusa de Ion Bratianu si Nicolae Golescu a prezentat cererile domnitorului, iar acesta a acceptat pe loc formarea noului guvern si sa semneze Proclamatia. Pierzand sprijinul Rusiei, Bibescu a abdicat.


Revolutionarii si-au facut o armata nationala, numindu-l comandant pe Gheorghe Magheru si au inlocuit guvernul provizoriu cu o locotenenta domneasca, cu acordul lui Suleiman Pasa.


La 7 iulie, trupele rusesti au intrat in Moldova, cu scopul de a preintampina instalarea unui guvern revolutionar la Iasi, ca cel din Tara Romaneasca. Rusia a propus sa actioneze impotriva revolutionarilor din Tara Romaneasca prin intermediul guvernului otoman, dar si revolutionarii doreau ajutorul turcilor.


Sultanul a acceptat sa colaboreze cu autoritatile rusesti pentru a restabili vechiul regim in Tara Romaneasca si l-a numit pe Fuad Pasa in locul lui Suleiman drept comisar.


Pe 25 septembrie, Fuad Pasa a intrat cu armata in Bucuresti, unde au intampinat rezistenta brigazii de pompieri si a batalionului de infanterie, dar otomanii au invins datorita superioritatii numerice.


Pe 27 septembrie, armata ruseasca a invadat Tara Romaneasca si au reinstalat controlul asupra acesteia.


MONARHIA HABSBURGICA
Cea mai importanta miscare a izbucnit in Transilvania, unde populatia romaneasca era numeroasa. Maghiarii si romanii se intreceau pentru a obtine dominatia.


Atunci cand Ungaria si-a castigat autonomia fata de Austria, guvernul a decis intentia de a restaura granitele Ungariei prin incorporarea Transilvaniei si a altor teritorii.


Simion Barnutiu a fost primul care a respins unirea cu Ungaria.


Pe data de 15-17 mai a avut loc Congresul National de la Blaj, unde s-a aprobat un program in 16 puncte, in care cererile lor se justificau pe principiul ''drepturile naturale ale omului''. Au proclamat independenta natiunii romane si egalitatea cu celelalte nationalitati din Transilvania, au declarat intentia unui nou sistem politic; au mai cerut abolirea iobagiei, invatamantul in limba nationala si religia ortodoxa sa nu fie unita cu alte religii.


Congresul a ales un comitet permanent, avandu-l ca presedinte pe Andrei Saguna.


Guvernul Transilvaniei a refuzat sa recunoasca existenta unei natiuni romane separate, suspectand ca s-ar putea uni cu Moldova si Tara Romaneasca.


Majoritatea maghiara dorea unirea Transilvaniei cu Ungaria, asa ca la 30 mai a aprobat-o si a decis ca revendicarile romanilor sa fie satisfacute partial.


Se recunostea nationalitatea romana si autonomia Bisericilor Ortodoxa si Unita, dar proiectul nu a fost supus Dietei ungare pana in mai 1849. Desi romanii au cerut sprijinul austriecilor, acestia nu au putut sa-i ajute, deoarece fusesera infranti de unguri, dar si rusii au refuzat sa le acorde ajutor romanilor.


Romanii din Banat si Bucovina aveau aceleasi probleme si dorinte ca cei din Transilvania, mai ales ca erau in superioritate numerica fata de sarbi si totusi erau subprezentati.


In Banat, pe 27 iunie, Eftimie Murgu a organizat Congresul de la Lugoj, prin care afirma dorinta de a decide asupra propriului destin si de a demonstra public ca Banatul nu era pamant sarbesc.


In Bucovina, de asemenea, a avut loc o actiune condusa de fratii Hurmuzaki, prin care se cerea recunoasterea Bucovinei ca provincie autonoma, cu propriul parlament si alte cerinte asemanatoare cu cele din Transilvania.


Nici in Banat, nici in Bucovina, aspiratiile romanilor nu au fost implinite.


Romanii din cele trei regiuni au decis sa colaboreze in ideea intemeierii unui singur ducat romanesc in Monarhia Habsburgica.

La Olmutz, romanii din Transilvania, Banat si Bucovina au format o singura delegatie si au redactat un nou program national, al carui obiectiv era autonomia si unitatea politica romaneasca si l-au prezentat imparatului austriac Franz Joseph, la 25 februarie 1849, dar a fost respins.

In Transilvania, la inceputul lui martie, armata ungara a ocupat orasele Sibiu si Brasov, iar centrul de rezistenta, in frunte cu Avram Iancu, s-a mutat in Muntii Apuseni.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.