Kathmandu - Nepal 19 mai 2008

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Proiectul a fost incununat de success neobisnuit de repede, dat fiind faptul ca pentru a reusi ascensiunea unui varf de 8500 de metri perioada de aclimatizare este de aproximativ cinci saptamani. Planul initial prevedea stabililrea unei Tabere de Baza Avansate la altitudinea de 5.600m, urmand ca de aici sa fie stabilite inca trei tabere intermediare la 6.300m, 6.800m si respectiv 7.400m. Ascensiu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Kathmandu - Nepal 19 mai 2008

Proiectul a fost incununat de success neobisnuit de repede, dat fiind faptul ca pentru a reusi ascensiunea unui varf de 8500 de metri perioada de aclimatizare este de aproximativ cinci saptamani. Planul initial prevedea stabililrea unei Tabere de Baza Avansate la altitudinea de 5.600m, urmand ca de aici sa fie stabilite inca trei tabere intermediare la 6.300m, 6.800m si respectiv 7.400m. Ascensiunea finala catre varf pornindu-se dintr-un bivuac de la 7.800m, undeva catre sfarsitul lunii mai. Datorita unor probleme legate de aclimatizare, Mihnea Radulescu, al doilea membru al echipei romane a fost constrans sa abandoneze ascensiunea la altitudinea de 6800m (Tabara Doi). Ramas singur pentru a stabili restul de doua tabare superioare si simtindu-se intr-o forma de zile mari ( daca se poate spune ca la peste 7500m te poti simti in forma) Alex Gavan a efectuat o ascensiune rapida de la altitudinea de 7400m cu un bivuac la 7800m. Ziua varfului a fost deosebit de geroasa, intrecand in temperaturi scazute celalalte incursiuni pe la peste 8000m pe care Gavan le-a efectuat pana acum.

Regiunea superioara a traseului urmeaza o fata stancoasa de munte ( >45, cu pasaje scurte de 70), cu escalada mixta de gheata/zapada inghetata/ stanca. Culoarul ce da in creasta somitala este extrem de expus si prezinta uneori risc de avalansa.Alex Gavan a atins varful la exact douazeci de zile dupa ce a ajuns in Tabara de Baza la 4700m, la o ora dupa echipa din Kazakstan condusa de celebrul alpinist Denis Urubko.

Varful este atat de ingust incat Gavan a trebuit sa se opreasca la o jumatate de metru sub el pentru a nu deranja si prabusi seisibila formatiune de zapada de pe varf .Muntele a fost urcat prima data in 1955 de catre o echipa de alpinisti francezi, si doar 5 din primele 16 tentative de a-l escalada au avut succes. Makalu este singurul munte nepalez de peste 8.000m care inca nu a putut fi escaladat pe timp de iarna.

Este a treia oara consecutiv cand Alex Gavan reuseste o ascensiune in Zona Mortii ( zona la peste 7500m denumita in mod generic de catre alpinisti, altitudine la peste care corpul uman nu se mai poate aclimatiza si incepe usor sa moara). In 2006, la 24 de ani, o data cu ascensiunea muntelui Cho Oyu (8201m, al saselea gigant al lumii) Alex Gavan devenea cel mai tanar alpinist roman care a urcat un varf de peste 8000 de metri. La doar zece luni dupa aceasta, pe 30 iunie 2007, Alex Gavan a urcat in premiera romaneasca dificilul Gasherbrum 1 (8068m), din Pakistan, reusind in acelasi timp sii prima ascensiune in stil alpin pe un varf de peste 8000 de metri a unui roman.

Expeditia nu s-a terminat inca: Alex isi propune inca o tentativa pe Gasherbrum 2 (8035m). Este a doua intalnire pe care o are cu acest munte, pe care a incercat sa ill urce si in 2007, fiind insa nevoit sa se retraga de la 6900m datorita riscului ridicat de avalansa. Alpinistul va escalada muntele alaturii de alpinistii italieni Gloria Brighenti si Simone La Terra, cu care se va intalni direct in Pakistan. Daca totul merge conform planului Alex va incerca o ascensiune rapida din tabara de baza de la 5.000m catre varf.In momentul acesta Alex Gavan si Mihnea Radulescu se afla in capitala nepaleza Kathmandu, recuperandu-se dupa zilele petrecute la peste 5000 de metri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.