Jurnalul fericirii

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Nascut in 1912, din tata evreu si mama nemtoaica, putin ruda, pe linie materna, cu Freud, Nicu-Aureliu Steinhardt va fi cunoscut, ulterior, Monahul Nicolae de la Rohia.O tulburatoare convertire la crestinism o va marturisi minutios in minunata sa opera, Jurnalul fericirii, constituind o identificare a numelui cu cartea. Despre Nicolae Steinhardt ca si despre intreaga lui personalitate am initiat l[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jurnalul fericirii

Nascut in 1912, din tata evreu si mama nemtoaica, putin ruda, pe linie materna, cu Freud, Nicu-Aureliu Steinhardt va fi cunoscut, ulterior, Monahul Nicolae de la Rohia.O tulburatoare convertire la crestinism o va marturisi minutios in minunata sa opera, Jurnalul fericirii, constituind o identificare a numelui cu cartea. Despre Nicolae Steinhardt ca si despre intreaga lui personalitate am initiat la nivelul scolii o dezbatere la care elevii au participat cu deosebit interes. Iata cateva idei reiesite din dezbaterea data ce contureaza omul si opera.

Copilaria si-o petrece in Pantelimon, pe atunci o comuna in apropiata vecinatate a Bucurestilor, unde tatal sau, inginerul Oscar Steinhardt, conducea o fabrica de mobila si cherestea. Urmeaza Liceul Spiru Haret, in Bucuresti, impreuna cu alti viitori oameni celebri: Constantin Noica, Alexandru Paleologu, Mircea Eliade. Frecventeaza cenaclul Sburatorul condus de E. Lovinescu. In 1932 isi ia licenta in Drept, iar din 1934 debuteaza editorial cu un volum parodic, In genul... tinerilor, sub pseudonimul Antistihus (elev.................... clasa a ).

Inca din 1935 se observa aplecarea spre teologie a tanarului Steinhardt, publicand, impreuna cu prietenul sau, Manole (Emanuel Neuman), tot evreu si el, diferite studii asupra culturii si a religiei iudaice. In 1936 isi sustine doctoratul in Drept si isi publica teza Principiile clasice si noile tendinte ale dreptului constitutional (..............................cl. a .....)

In 1936, la recomandarea lui Camil Petrescu, incepe sa colaboreze la Revista Fundatiilor Regale, de unde, ca evreu, in 1940, va fi inlaturat in cadrul actiunii de "purificare etnica". Traieste pana in 1944 o perioada de umilinte, privatiuni, munci "in folosul comunitatii". Timp de doi ani, intre 1937-1939, calatorind la studii in Elvetia, la Paris si la Londra, ia contact cu diferite "grupari" religioase, care il amuza sau il relaxeaza pentru moment ...........................................elev).

Acestea, mai tarziu, i-au netezit o cale a vietii improbabila pana atunci: in 1938, la Interlaken, la congresul unei asociatii religioase internationale (The Oxford Group), un irlandez ii prevesteste lui Steinhardt botezul crestin (......................cl a ............).
Intors in tara, in 1945, isi reia colaborarea la Revista Fundatiilor Regale, facand parte dintr-un comitet pentru premierea tinerilor scriitori, dar de unde, in 1947 va fi din nou inlaturat impreuna cu Vladimir Streinu (..................................elev).

De acum va incepe si aventura sa spirituala. Refuzand sa adere la "revolutia" comunista din cultura, indreptata, prin "internationalismul proletar", impotriva valorilor nationale, intre 1948-1959 sufera o alta lunga perioada de privatiuni si slujbe umile. Tot acum este si momentul cand are loc o din ce in ce mai insistenta apropiere de crestinismul ortodox (.....................................................elev).

Maximul afront pe care il aduce regimului totalitar instaurat la conducerea tarii va fi insa acela ca va refuza calitatea de martor al acuzarii in procesul "mistico-legionar" Constantin Noica - Dinu Pillat, desfasutat intre 1959-1960, ceea ce-i va atrage si lui condamnarea. Astfel, la 4 ianuarie 1960, va fi arestat de Securitate si condamnat la 12 ani de munca silnica, alaturi de alte mari personalitati culturale, printre care: Alexandru Paleologu, Sergiu Al-George, Pastorel Teodoreanu, Vladimir Streinu. Va fi apoi eliberat in 1964, dar o mare transformare avusese loc in rastimpul incarcerarii: Nicu se botezase in inchisoare ca ortodox, iar regimul opresiv caruia fusese obligat sa i se supuna era, inca o data, sfidat in toata puterea lui invincibila (............................cl a .......).

Jurnalul fericirii reitereaza, copii, aproape intregul parcurs al vietii scriitorului (perioada Viena in 1928 - decembrie 1971 in Bucuresti), evocand in paginile lui personaje si intamplari memorabile. Convertirea si botezul reprezinta axul central al cartii, de care se leaga toate celelalte momente si chipuri de oameni importante ale vietii sale: copilaria, tineretea, studentia. Peste tot exista cate ceva ca un fel de remember, memento, care trimite la "gandirea" ortodoxa, prefigurand momentul convertirii.

Cartea nu este propriu-zis un jurnal, deoarece ii lipseste, la nivelul prezentarii grafice, cronologia. De asemenea, nici nu este scrisa concomitent cu desfasurarea evenimentelor, dupa canon, in faptul serii, rememorand cele de peste zi... Este, mai degraba, o opera memorialistica, nascuta intr-un moment de ragaz al vietii si nu in miezul actiunilor, o retrospectiva asupra ansamblului, si nu a secventelor, detaliile afirmand si confirmand, sustinand numai tema principala.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.