Jurnal de pe marginea unei gropi comune

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Facultate

Fost Valea Neagra, dar rebotezat "Lumina" in 1965, o data cu venirea la putere a lui Ceausescu, satul acesta se afla la vreo 250 km de Bucuresti, traversind Baraganul, si la vreo 30 km de Constanta. La 3 km de Valea Neagra -- la "Peninsula" -- s-a aflat intre 1950 si 1953 unul dintre cele 14 lagare de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra, inaugurat, acesta, de Gheorghiu-Dej in 1950 (pare-se ca [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jurnal de pe marginea unei gropi comune

Fost Valea Neagra, dar rebotezat "Lumina" in 1965, o data cu venirea la putere a lui Ceausescu, satul acesta se afla la vreo 250 km de Bucuresti, traversind Baraganul, si la vreo 30 km de Constanta. La 3 km de Valea Neagra -- la "Peninsula" -- s-a aflat intre 1950 si 1953 unul dintre cele 14 lagare de munca de la Canalul Dunare-Marea Neagra, inaugurat, acesta, de Gheorghiu-Dej in 1950 (pare-se ca la sugestia lui Stalin), pentru a-i "ocupa" pe intelectualii, taranii si muncitorii care nu intelesesera, in toiul luptei de clasa, de ce parte a baricadei trebuie sa se aseze.

Vreo 40 de ziaristi, editori, operatori de televiziuAZne coboara din masini si incep sa tropaie, sa-si puna paltoane si caciuli si sa sufle in miiru. Vremea e usAZcata, nici urma de zapada, nici o picatura de ploaie. E inchis, e urit, e frig. Piata primariei, prinsa intre citeva "blocuri noi" cu placile de beton dislocate, cu usile inchizindu-se prost si cu geamurile de la intrare sparte, se prelungeste cu o "peluza" dincolo de care apar casele taranesti, aliniate pe o ulita, poAZnosite si ele, ridicate pesemne prin anii '60. Pe pajisAZtea cu iarba proasta, presarate peste tot, fara sa lase nici macar un metru liber, sticle si pungi de plastic, cirpe, tenisi desperecheati, hirtii, gunoaie.

Un ciine costeliv trece pe pajistea-maidan, ca intr-un film de Wajda sau Pintilie. Intr-un colt, in stinga, citiva copii joaca fotbal.
Soseste primarul, cel care a acceptat sa fie gazda "lansarii" noastre. E scund, cu o scurta de piele neaAZgra, cu fata lata si rosie. Ne pofteste pe toti intr-o camera de 20 m patrati cu rafturi pe pereti. E biblioAZteca satului. Pe un raft, 10-15 exemplare din Um-berto Eco, Pendulul lui Foucault, pe altul, la fel, un roman de Zola, apoi, un raft intreg, Romanii la 1859.

Doua mese puse in unghi, pe care sint farfurii cu felii de sunca rulate si prinse in scobitori ascutite la ambele capete, cascaval Dobrogea, crenvursti mici prajiti, felii de porc la gratar, fursecuri cu margariAZna, sticle de Cola, Fanta, vin si apa minerala. intr-o sticla mare de plastic, pe care scrie "Borsec", este paAZlinca, intr-un colt al camerei, un radiator cu tuburi de ceramica pe care sint incolacite bucle de sirma subtire incandescenta.

E inghesuiala, lumea se misca greu, gesturile sint incetinite. Fiecare are in mina o farfurie, o furculita si un pahar din plastic alb. Se fuAZmeaza, se vorbeste tare. in camera e intuneric si geamurile s-au aburit. linga un cuier cu picior, profesorul Fronea Radulescu, un domn trecut de 70 de ani, fost detinut politic, seful AFDP-Bucuresti, citeste, cui vrea sa-1 asculte, citeva "catrene anticomuniste" pe care le-a compus "special pentru aceasta ocazie".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.