Jurisprudenta CEDO

7x puncte

categorie: Drept

nota: 10.00

nivel: Facultate

Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului a inceput sa functioneze la 1 noiembrie 1998, data intrarii in vigoare a protocolului 11. Dupa aceasta data, numarul cazurilor Curtii a crescut foarte mult si se pune, din nou, problema unei reforme.
CEDO a fost ratificata prin legea nr. 30/1994, publicata in Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994. Textul Conventiei, modificat prin Protocolul 11 [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jurisprudenta CEDO

Noua Curte Europeana a Drepturilor Omului a inceput sa functioneze la 1 noiembrie 1998, data intrarii in vigoare a protocolului 11. Dupa aceasta data, numarul cazurilor Curtii a crescut foarte mult si se pune, din nou, problema unei reforme.
CEDO a fost ratificata prin legea nr. 30/1994, publicata in Monitorul Oficial nr. 135 din 31 mai 1994. Textul Conventiei, modificat prin Protocolul 11 la CEDO, incheiat la Strasbourg la 11 mai 1994, a fost ratificat de Romania prin legea nr. 79/1995, publicata in Monitorul Oficial nr. 147 din 13 iulie 1995.

Jurisprudenta este ansamblul hotararilor definitive pronuntate de catre un organ jurisdictional (european sau national), iar justitiabilitatea reprezinta capacitatea normelor de garantare a drepturilor persoanei de a fi suficient de concrete pentru a putea da efectivitate enuntului normativ in cazul unor imprejurari specifice prin care a trecut persoana care se considera victima a violarii drepturilor omului. Hotararile CEDO constituie un model de interpretare si aplicare a legii prin claritatea si coerenta rationamentelor, prin consecventa si predictibilitatea interpretarii normelor ce consacra drepturile si libertatile fundamentale pe care le are fiecare cetatean.

Pevederile Conventiei si ale protocoalelor sale aditionale nu pot fi interpretate si aplicate corect decat prin raportare la jurisprudenta Curtii. Din aceasta cauza, Corneliu Birsan afirma ca normele cuprinse in Conventie si in protocoalele sale aditionale alcatuiesc, impreuna cu jurisprudenta organelor sale, un bloc de conventionalitate.
Conventia vizeaza asigurarea de catre state a respectarii Drepturilor Omului, Statului de drept si principiilor Democratiei pluraliste. Acceptarea sa, inclusiv jurisdictia obligatorie a Curtii si caracterul obligatoriu al hotararilor sale, este in prezent o conditie de a fi membru al Consiliului Europei.

In prezent, Conventia este parte integranta a sistemului juridic intern al Statelor membre. Respectarea sa este asigurata si de Uniunea europeana, cu toate ca problema aderarii Uniunii la sistemul de protectie stabilit de catre Consiliul Europei ramane a fi deschisa. Din punct de vedere practic, succesul Conventiei se explica in mare parte prin mecanismul sau de control dezvoltat, care a facut posibila o garantare concreta si eficienta a drepturilor si libertatilor pe care le enunta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.