Jurisdictia muncii

3x puncte

categorie: Drept

nota: 9.57

nivel: Facultate

Inainte de a se judeca litigiul, legea prevedea parcurgerea obligatorie a unei proceduri care se desfasura in fata comisiei, iar aceasta pronunta o hotarare care era obligatorie, definitiva si irevocabila.In 1929 este adoptata Legea cu privire la contractele de munca conform ca-reia competenta de solutionare a litigiilor care se refereau la contractele de mun-ca, fie individuale, fie colective, re[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jurisdictia muncii

Inainte de a se judeca litigiul, legea prevedea parcurgerea obligatorie a unei proceduri care se desfasura in fata comisiei, iar aceasta pronunta o hotarare care era obligatorie, definitiva si irevocabila.In 1929 este adoptata Legea cu privire la contractele de munca conform ca-reia competenta de solutionare a litigiilor care se refereau la contractele de mun-ca, fie individuale, fie colective, revenea judecatoriilor de ocol, in prima instan-ta. Hotararea instantei era executorie de drept, dar putea fi atacata prin apel la tribunal, iar sentinta acestuia prin recurs.

Conform "Legii din 21 aprilie 1931" pentru asigurare platii lucrului efectu-at- procedura era urmatoarea: comisia de arbitraj de pe langa judecatoriile de o-coale judecau in cazul in care litigiul avea o valoare ce nu depasea un milion lei, iar peste aceasta valoare era de competenta instantelor ordinare. Comisia se compunea dintr-un judecator, un membru delegat de reclamant si unul delegat de parat. Ceea ce aduce nou aceasta lege este faptul ca daca partile conveneau, cauza putea fi judecata pe baza de echitate. Hotararile se pronuntau fara drept de opozitie si apel, dar puteu fi atacate cu recurs la tribunal, respectiv Curtea de apel.

"Legea din 15 februarie 1933"-pentru infiintarea si organizarea jurisdictiei muncii- aduce prima reglementare unitara a jurisdictiei muncii in tara noastra. Organele de jurisdictie profesionala prevazute de lege erau judecatoriile de munca, asimilate celor de ocol conform Legii de organizare judecaroreasca, dar care functionau pe langa camerele de munca. In cadrul judecatoriilor de munca, completele de judecata erau compuse dintr-un judecator si doi asesori repre-zentand patronii, lucratorii si functionarii particulari. Hotararile primei instante puteau fi atacate prin apel sau recurs.

Dupa 1938 legislatia din domeniul jurisdictiei muncii a suferit schimbari datorita conditiilor generate de regimurile autoritate ce s-au succedat, dar si da-torita participarii Romaniei la cel de-al doilea Razboi Mondial . Aparitia Codului muncii din 1950 a dus la abrogarea Legii asupra contracte-lor de munca din anii 1929 si a Legii privind jurisdictia muncii din 1946. Potrivit acestui cod, organele de jurisdictia muncii erau:

Comisiile pentru solutionarea litigiilor de munca. Acestea existau, de regu-la, in fiecare unitate si erau formate dintr-un numar egal de reprezentanti ai administratiei, care erau numiti de conducerea unitatii, si ai angajatilor, care erau desemnati de comitetul sindicatului. Exercitarea functiei de presedinte a comisiei se facea prin rotatie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.