Junimea si Convorbiri literare

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.89

nivel: Facultate

Junimea reprezinta cea mai importanta grupare literara din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea.Tudor Vianu apreciaza ca Junimea reuneste cele mai mari personalitati intelectuale ale vremii.
Istoric:1.1864-1874 cu un caracter polemic,vizand problemele legate decultura,literatura,limba.2.1874-1885 etapa formarilor marilor clasici : Eminescu,Creanga,Caragiale,Slavici etc. . In 1870-1[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Junimea si Convorbiri literare

Junimea reprezinta cea mai importanta grupare literara din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea.Tudor Vianu apreciaza ca Junimea reuneste cele mai mari personalitati intelectuale ale vremii.
Istoric:1.1864-1874 cu un caracter polemic,vizand problemele legate decultura,literatura,limba.2.1874-1885 etapa formarilor marilor clasici : Eminescu,Creanga,Caragiale,Slavici etc. . In 1870-1890 literatura atinse apogeul in cele trei compartimente ale sale:proza,poezie

si dramaturgie=epoca nmarilor clasici.
3.dupa 1885,"Junimea" si redactia de la "Convorbiri literare" se muta la Bucuresti.Revista cerceteaza inspecial filozofia,istoria,geografia;dobandeste un caracter academic.
Convorbiri literare=revista cu cea mai mare longevitate;apare intre 1867 si 1944,constituind cel mai important moment al presei romanesti.
Perioade:1.1867-1886 reprezinta perioada de glorie.
2.1886-1944 apare la Bucuresti,avandu-l ca redactor pe Iacob Negruzzi,predand apoi conducerea unui comitet format din fosti elevi ai lui Titu Maiorescu(Mihail Dragomirescu,Simon

Mehedinti,P.P.Negulescu,Radulescu-Motru).Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea,care a fost intemeiata de Titu Maiorescu,P.P.Carp,Theodor Rosetti,Iacob Negruzzi si Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu si-a inceput activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei romanesti ,antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu.
Criterile dupa care Titu Maiorescu isi realiza critica literara se vroiau exclusiv estetice.

In societate Titu Maiorescu era un mentor,lansand si sustinand nume care s-au inscris in istoria literaturii . In ceea ce priveste problemele limbii,Maiorescu a inchegat un sistem ortografic ratio-
nal prezentat in "Despre scrierea limbei romane",articol in care criticul lupta impotriva publicistilor ardeleni si bucovineni,continuitori ai traditiilor latinizate.O alta problema lansata de Titu Maiorescu este "Teoria formelor fara fond".Zoe Dumitrescu Busulenga considera ca aceasta teorie are un "dublu tais".Teoria se referea la ideea ca :institutiile imprumutate din alte parti,din alte culturi,nu pot dainui ca forme,"nu pot trai decat daca cresc din radacini autohtone".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.