Junimea. Convorbiri literare

1x punct

categorie: Romana

nota: 8.75

nivel: Liceu

Junimea reprezinta cea mai importanta grupare literara din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea.Tudor Vianu apreciaza ca Junimea reuneste cele mai mari personalitati intelectuale ale vremii.

Istoric:
1.1864-1874 cu un caracter polemic,vizānd problemele legate decultura,literatura,limba.
2.1874-1885 etapa formarilor marilor clasici : Eminescu,Creanga,Caragia[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Junimea. Convorbiri literare

Junimea reprezinta cea mai importanta grupare literara din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea.Tudor Vianu apreciaza ca Junimea reuneste cele mai mari personalitati intelectuale ale vremii.

Istoric:
1.1864-1874 cu un caracter polemic,vizānd problemele legate decultura,literatura,limba.
2.1874-1885 etapa formarilor marilor clasici : Eminescu,Creanga,Caragiale,Slavici etc. . Īn 1870-1890 literatura atinse apogeul īn cele trei compartimente ale sale:proza,poezie si dramaturgie=epoca nmarilor clasici.
3.dupa 1885,"Junimea" si redactia de la "Convorbiri literare" se muta la Bucuresti.Revista cerceteaza īnspecial filozofia,istoria,geografia;dobāndeste un caracter academic.

Convorbiri literare=revista cu cea mai mare longevitate;apare īntre 1867 si 1944,constituind cel mai important moment al presei romānesti.
Perioade:
1.1867-1886 reprezinta perioada de glorie.
2.1886-1944 apare la Bucuresti,avāndu-l ca redactor pe Iacob Negruzzi,predānd apoi conducerea unui comitet format din fosti elevi ai lui Titu Maiorescu(Mihail Dragomirescu,Simon Mehedinti,P.P.Negulescu,Radulescu-Motru).

Scopul revistei:
-raspāndirea spiritului de critica literara autentica.
-īncurajarea liteaturii nationale.
-combaterea imitatilor operelor straine.

Colaboratori:
-Mihai Eminescu publica majoritatea poeziilor sale.
-Ion Creanga "subpublica" primele trei parti ale "Amintirilor" si povesti.
-Ion Luca Caragiale "subpublica" majoritatea comediilor sale.
-Ioan Slavici publica nuvele si povesti.
-Vasile Alecsandri,George Cosbuc,Panait Cerna,Octavian Goga,Dinu Zamfirescu,I.Al.Bratescu Voinesti si alti scriitori reprezentativi ai vremii.

Asemanīri cu pasoptistii:
-dorinta de a realiza o cultura si o civilizatie autentic romāneasca,dar cu deschidere spre Europa.
-pastrarea elementului autohton national(nu prin imitatie).

Deosebiri fata de pasoptisti:
1.atitudine:
pasoptisti:exaltare,frenezie.
junimisti:spirit critic,analitic,masura,luciditate.

2.vārsta:
pasoptisti:aproape adolescenti.
junimisti:tinerete maturizata.

3.configurare estetica:
pasoptisti:romantism.
junimisti:adauga romantismului elemente clasiciste dar si realism īn stadiul incipient.

Titu Maiorescu
-īndrumator al culturii si literaturii romāne-

Numele lui Titu Maiorescu este legat de societatea Junimea,care a fost īntemeiata de Titu Maiorescu,P.P.Carp,Theodor Rosetti,Iacob Negruzzi si Vasile Pogor.La societatea Junimea Titu Maiorescu si-a īnceput activitatea prin introducerea unei antologii a poeziei romānesti ,antologie ce cuprindea poezii ale lui Vasile Alecsandri,Grigore Alexandrescu.
Criterile dupa care Titu Maiorescu īsi realiza critica literara se vroiau exclusiv estetice.Īn societate Titu Maiorescu era un mentor,lansānd si sustinānd nume care s-au īnscris īn istoria literaturii .

Īn ceea ce priveste problemele limbii,Maiorescu a īnchegat un sistem ortografic rational prezentat īn "Despre scrierea limbei romāne",articol īn care criticul lupta īmpotriva publicistilor ardeleni si bucovineni,continuitori ai traditiilor latinizate.O alta problema lansata de Titu Maiorescu este "Teoria formelor fara fond".Zoe Dumitrescu Busulenga considera ca aceasta teorie are un "dublu tais".Teoria se referea la ideea ca :institutiile īmprumutate din alte parti,din alte culturi,nu pot dainui ca forme,"nu pot trai decāt daca cresc din radacini autohtone".

Īn privinta folclorului criticul junist vede īn folclor temelia pe care se poate īnalta o cultura durabila,plina de specific national.Īncepānd cu Titu Maiorescu critica literara capata rigoare,desi uneori ea era prea aspra("Intra cine vrea,ramāne cine poate"),
prea judecatoreasca ,dar a fost necesara "īntr-un moment de crestere al litraturii".
Īn calitate de critic,Titu Maiorescu a fixat terminologia de specialitate īn critica si estetica;analizele pe care le-a facut operelor lui Eminescu,Caragiale,Sadoveanu,Goga vor fi exacte si pertinente(adevarate),dar īn teoriile generale estetice el va ramāne īntr-un tarām depasit,acela al "artei pentru arta".

Eugen Lovinescu vorbind despre Titu Maiorescu considera:"critica lui Maiorescu a fost exclusiv culturala,normativa si s-a exercitat numai īn cadrele orientarilor generale.Ea a plecat de la constatarea unei realitati."
Tudor Vianu atrage atentia asupra justetii judecatilor lui Maiorescu si asupra nuantelor pe care criticul stia sa le puna īn caracterizarea unor autori atāt de diferiti ca valuare.
Cāt despre "O cercetare critica asupra poeziei de la 1867" :"Poezia,ca toate artele este chemata sa exprime frumosul spre deosebire de stiinta care se ocupa de adevar."

Ideea:deosebirea īntre arta si stiinta,rolul poeziei si al stiintei.
Īn conceptia lui Maiorescu,"ideea sau obiectul exprimat prin poezie este īntotdeauna un simtamānt sau o pasiune si niciodata o cugetare exclusiv intelectuala".
Ideea:ideea din poezie este reprezentata de sentimente.
"Limba este materia prima a literaturii,asa cum piatra sau bronzul pentru sculptura,culorile pentru pictura,sunetele pentru muzica".
Din punctul de vedere al lui Titu Maiorescu exista cuvinte poetice si nepoetice.Unele trezesc imagini sensibile,altele nu.
"Observari polemice"este unul din studile critice cele mai īnchegate.Autorul nu este antitraditionalist,dar critica lui Maiorescu este pertinenta acolo unde exagerarea si entuziasmul supervicial tind sa strāmbe adevarul.
"Poeti si critici"-unul dintre cele mai controversate ale lui Ttu Maiorescu.Esenta criticului de a fi flexibil la impresile poetilor.Esenta poetului este de a fi inflexibil īn propria sa impresie.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.