Junimea - Repere ale cazului

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.40

nivel: Liceu

Junimistii au recunoscut meritele predecesorilor. Generatia pasoptista a avut un rol decisiv in procesul de modernizare a societatii romanesti, de construire a identitatii nationale, atat prin participarea activa la viata politica a tarii, cat si prin cultura, mai ales prin literatura originala, cu specific national.

Pasoptistii, "oamenii inceputului de drum" (Paul Cornea), au inte[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Junimea - Repere ale cazului

Junimistii au recunoscut meritele predecesorilor. Generatia pasoptista a avut un rol decisiv in procesul de modernizare a societatii romanesti, de construire a identitatii nationale, atat prin participarea activa la viata politica a tarii, cat si prin cultura, mai ales prin literatura originala, cu specific national.

Pasoptistii, "oamenii inceputului de drum" (Paul Cornea), au intemeiat literatura romana moderna, au asimilat romantismul, prelu'nd si elementele neoclasice si iluministe, au fondat speciile si genurile in literatura romana, au folosit sursele de inspiratie specifice secolului romantic (istoria, folclorul, natura), au descoperit poezia populara, valorificand in literatura culta resursele expresive ale limbii populare.

Epoca de intemeiere (1821-1860) este privita de noua generatie de intelectuali dintr-o perspectiva critica, decurgang din exigenta modernizarii profunde, reale, a culturii romane. Fara sa renunte la idealul unitatii nationale, noua generatie il impune cu alte mijloace, urmarind calitatea modernizarii si sincronizare europeana prin mari creatori. Exigentele junimistilor vizau un climat de seriozitate, de temeinicie si de competenta prefesionala.

In toate domeniile culturii intemeiate de pasoptisti, junimistii provoaca schimbari majore:in domeniul limbii combat latinismul initiat de corifeii Scolii Ardelene si continuat de urmasii acestora, August Treboniu Laurian si Timotei Cipariu; sustin modernizarea alfabetului latin si ortografie fonetica; pledeaza pentru imprumuturile neologice strict necesare din limbile romantice;

In domeniul educatiei culturale, sustin timp de 17 ani cicluri de conferinte ("prelectiuni populare") pe teme de istoric, filozofie, literatura, alte arte, prin care familiarizeaza auditoriul cu noile idei din spatiul cultural european, impun un nou tip de discurs public, de tinuta academica, in contrast cu oratoria practicata pana atunci si pregatesc un public avizat;

in domeniul literaturii isi propun sa realizeze o antologie a poeziei romane, proiect esuat, dar ideile esentiale ale discutiilor privind selectia si criteriile poeticitatii textelor se concretizeaza in studiul lui Titu Maiorescu, "O cercetare critica asupra poeziei romane de la 1867", reper teoretic fundamental; inlocuiesc criteriul cultural in aprecierea creatiei literare prin criteriul estetic; resping mediocritatea si veleitarismul, promavand valorile certe, judecate dupa originalitatea viziunii si realizarea artistica.

Etapele "Junimii":Junimea are o existenta de mai multe decenii, cu activitati si orientari ce se schimba de la o etapa la alta.
• 1863-1874 - activitatea s-a desfasurat la Iasi si a fost importanta mai ales prin caracterul ei polemic in domeniul limbii, al literaturii si al culturii. Se promoveaza in aceasta perioada principii estetice si sociale.

Aceasta etapa ieseana a societatii, cu intruniri saptamanale in casa lui Titu Maiorescu si cea a lui Pogor, constituie faza ideologica, de afirmare si de legitimare prin combaterea vechii directii in cultura romana. Junimistii evita implicarea politica, activitatea lor vizeaza trei directii: limba, literatura si cultura.

Activitatile cuprind un larg spectru cultural si se manifesta prin:
a-S prelectiunile populare cu public larg, intalnirile in cerc restrans pentru lectura creatiilor originale;
a-S editarea unei reviste a societatii, "Convorbiri literare", incepand cu 1 martie 1867, cu aparitie lunara;

a-S folosirea unei tipografii si librarii proprii pentru a publica si raspandi opera membrilor societatii;
a-S sustinerea campaniilor pentru limba romana literara vizand alfabetul si ortografia.
• a doua etapa, cea a sedintelor duble (1874-1885), este marcata de intrarea junimistilor in viata politica, in partidul conservator.

Functia de ministru al Instructiunii Publice il obliga pe Titu Maiorescu sa se stabileasca la Bucuresti. Lui I se alatura Mihai Eminescu si Ioan Slavici, ca redactori la ziarul "Timpul", oficiosul partidului conservator. Junimea se scindeaza, sedintele se tin atat la Iasi, in casa lui Vasile Pogor, cat si la Bucuresti, in casa lui Titu Maiorescu. Activitatile "Junimii" se indreapta mai ales spre literatura:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.