Judetul constanta (studiu de caz)

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.96

nivel: Liceu

     1. Judet în extremitatea sud estica a României, între Dunare (la V) si Marea Neagra (la E), la granita cu Bulgaria. Relieful predominat este de podis tabular (Pod. Drobogei Centrale si de Sud), sub 200 m altitudine, cu interfluvii largi, brazdate de vai bine individualizate. Relief calcaros în Pod. Drobogei de Sud, evidentiat prin martori de eroziune, pe aliniamentul Hârsova-Crucea-Gura Dro[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Judetul constanta (studiu de caz)

     1. Judet în extremitatea sud estica a României, între Dunare (la V) si Marea Neagra (la E), la granita cu Bulgaria. Relieful predominat este de podis tabular (Pod. Drobogei Centrale si de Sud), sub 200 m altitudine, cu interfluvii largi, brazdate de vai bine individualizate. Relief calcaros în Pod. Drobogei de Sud, evidentiat prin martori de eroziune, pe aliniamentul Hârsova-Crucea-Gura Drobogei, chei, doline, pesteri.

      2. Clima este temperat continentala, cu veri calduroase si secetoase si ierni reci. Temperatura medie anuala oscileaza în jurul valorii de 11°C. Precipitatiile sunt reduse cantitativ, sub 400 mm anual si repartizate neuniform. Vânturile dominante sunt din N si NE.

      3. Reteaua hidrografica are cursuri scurte, care seaca în anotimpul cald, cu exceptia râurilor Casimcea si Topolog. Exista si numeroase limane fluviatile (Buceag, Gârlita, Oltina, Dunareni), fluvio-maritime (Istratia, Nuntasi, Tasaul, Siutghiol) si maritime (Mangalia, Tatlageacu Mare, Techirghiol).

      4. Vegetatia si fauna sunt specifice regiunii temperate continentale, cu vegetatie de stepa si unele specii rare.

      5. Peisaje puternic antropizate, aflate într-o continua transformare, datorita asezarii. Interventia omului s-a facut simtita în mai multe directii: agricultura, industrie, cai de comunicatie, turism, etc. Regiune bine populata, cu numeroase orase: Constanta, Basarabi, Cernavoda, Eforie, Hârsova, Mangalia, Medgidia, Navodari, Negru Voda, Ovidiu, Techirghiol, si 52 de comune. Are o suprafata de 7 055 km2, care reprezinta 2,97% din suprafata tarii. Populatia este de 760 000 locuitori, din care 72% în mediul urban, cu o densitate de 91, 2 loc/km2.

      Conditiile naturale si iesirea la Marea Neagra, au conditionat concentrarea asezarilor, a populatiei. Mediul natural a fost intens modificat mai ales în cadrul oraselor, sau ca urmare a poluarii. Au aparut peisaje agricole în urma defrisarii. Agricultura dispunea, în 1989, de un fond agricol mare (563 899 ha), din care 483 760 ha terenuri arabile. Viticultura are conditii optime de dezvoltare prin podgoriile Murfatlar, Medgidia, Nazarcea, Ostrov, Cochirleni. Livezile formeaza bazine pomicole în arealul localitatilor Medgidia, Basarabi (piersici), Nazarcea (caisi), Cuza Voda, Lipnita, Ostrov (pruni, meri, peri, ciresi, visini).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.