Judetul Olt - cadru geografic

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Facultate

Relieful este de mica inaltime si particularizat printr-o proportie armonioasa a formelor sale. Se disting doua forme de relief: zona de dealuri si zona de campie.De la hotarul de nord si pana aproape de Slatina se desfasoara zona de dealuri, alcatuita din ultimele prelungiri ale Piemontului Getic (Piemontul Cotmeana si Piemontul Oltetului). Aceasta zona acopera 33% din teritoriul judetului. De la[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Judetul Olt - cadru geografic

Relieful este de mica inaltime si particularizat printr-o proportie armonioasa a formelor sale. Se disting doua forme de relief: zona de dealuri si zona de campie.De la hotarul de nord si pana aproape de Slatina se desfasoara zona de dealuri, alcatuita din ultimele prelungiri ale Piemontului Getic (Piemontul Cotmeana si Piemontul Oltetului). Aceasta zona acopera 33% din teritoriul judetului. De la Slatina si pana la Dunare se desfasoara o parte a Campiei Romane (Campia Boianu si Romanati), care acopera 67% din teritoriu, de o parte si de alta a cursului inferior al Oltului.

I.2 Solurile
Solurile au origini diferite si sunt de doua categorii: zonale si interzonale. Solurile zonale cuprind urmatoarele tipuri: cernoziomuri in sud, ocupand 36% din uscatul judetului, sunt bogate in humus si au fertilitate ridicata; brun-roscate, au o raspandire mai redusa decat cernoziomurile si se intind catre nord; brune si podzoluri se intind in zona de nord; Solurile interzonale sunt: soluri negre argiloase se gasesc la est, soluri nisipoase sunt raspandite in sud-vestul judetului.

Clima judetului Olt este temperat-continentala moderata cu nuante mai umede in nord si mai uscate in sud.In ultimul timp se constata o perturbare a limitelor anotimpurilor, determinata de modificarile climei globale.Temperatura are o medie anuala de 11,20C, la Corabia, 11,30C la Caracal, 10,90C la Slatina si 9,80C in nordul judetului.
Precipitatiile, in cea mai mare parte, cad sub forma de ploi si au o distributie neuniforma pe teritoriul judetului. Media precipitatiilor anu 333f58d ale este 500-550 mm.Vanturile dominante sunt crivatul si austrul, avand o viteza medie de 2-5 m/s.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.