Judetul Hunedoara

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.50

nivel: Liceu

Varfuri:
Varful Muntele Mic este grup muntos din Muntilor Retezat-Godeanu, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Meridionali. Se gaseste intre Muntii Tarcu, Muntii Godeanu si Muntii Retezat. Cel mai inalt pisc este Varful Muntele Mic, avand 1.802 m.Masivul Tulisa, uneori Muntii Tulisa. sunt o grupa muntoasa a Muntilor Retezat-Godeanu, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Meridi[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Judetul Hunedoara

Varfuri:
Varful Muntele Mic este grup muntos din Muntilor Retezat-Godeanu, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Meridionali. Se gaseste intre Muntii Tarcu, Muntii Godeanu si Muntii Retezat. Cel mai inalt pisc este Varful Muntele Mic, avand 1.802 m.Masivul Tulisa, uneori Muntii Tulisa. sunt o grupa muntoasa a Muntilor Retezat-Godeanu, apartinand de lantul muntos al Carpatilor Meridionali. Sunt dispusi la vest de Muntii Retezat. Cel mai inalt pisc este Varful Tulisa, avand 1.792 m.

Muntii Piule-Iorgovanu, cunoscuti in literatura turistica sub numele de Retezatul Mic, se afla situati in partea sudica a Muntilor Retezat, a caror creaPiule-Iorgovanul, grup montan distinct.Aspectul reliefului detaseaza acesti munti atat de Retezatul aflat la nord, cat si de Godeanu, aflat in vest, motiv esential pentru care sunt considerati un grup montan aparte. Particularitatea lor rezida in alcatuirea geologica, ce consta in prezenta calcarelor jurasice cu grosimi mari, dispuse monoclinal (inclinat).

Aceasta face ca relieful carstic sa fie dezvoltat, atat prin forme de suprafata (lapiezuri, doline, chei, sectoare de vai seci), cat si de adancime (pesteri, avene).Varfurile cele mai inalte sunt Varful Piule cu 2.081 m, urmat de Varful Dragsanu, cu 2.080 m si Varful Piatra Iogovanului, cu 2.014 m.sta sudica o continua catre vest, facand legatura cu Muntii Godeanu.

Varful Peleaga este varful cel mai inalt din Muntii Retezat, Carpatii Meridionali, avand o altitudine de 2509 metri, fiind al saptelea varf muntos din Romania. Pe vreme buna ofera o priveliste deosebita asupra zonei centrale (si nu numai !) a muntilor Retezat. Accesul pe varf se poate face din mai multe directii : dinspre Saua Pelegii, dinspre Curmatura Bucurei sau dinspre lacul Bucura.

CIRCURI GLACIARE:Circul Stanisoarei ocupa parte vestica a complexului bine dez voltat asimetric ele reprezinta trei lacuri glaciare -Zanagolutele Stanisoarei I si II si lacul Stanisoarei situat la 1990m.
Circul si valea Pietrele ocupa partea centrala avand in parte superioara un circ larg in care gasim lacurile Tautul Pietrelor in numar de trei dispuse sub forma unei slabe 2100 m si lacul Pietrele.

Aceste din urma are aspectul unui cuvete foarte evoluate procesul de clomatare fiind foarte avansat .Are o suprafaata de circa 0,4 ha si o adancime mai mica de 1 m fiind dominat de inpunatoarele piscuri ale Stanisoarei , Pitrele si de soseaua Bucurii.

Circul si Valea rea reprezinta o salba de cinci lacuri cel mai mare fiind lacul Valaea Rea I cu adancime de 4m si o suprafata aproximativa egala cu 1 ha.Circul Galesul are o larga dezvoltare cantonand in interiorul sau patru acumulari lacustre cel mai important lac fiind Galesu.lacul Galesul esteee al treile lac din Carpatii Meridionali ca adancime 20, 5m si are o suprafataa de 3,6 ha gasindu-se la altitudinea de 2040 m .Estte de forma circulara malurile fiind putin sinuase .In cadrul aceleiasi caldari glaciare la peste 2040 m se gasesc laacurile denumite Zanagoutele Galesului .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.