Judecata in prima instanta

5x puncte

categorie: Drept

nota: 9.87

nivel: Facultate

Daca judecarea in sedinta publica, ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane, instanta, la cererea procurorului, a partilor, ori din oficiu, poate declara sedinta secreta pentru tot cursul sau pentru o anumita parte a judecarii cauzei (alin. 2 al art. 290). Declararea sedintei secrete se face in sedinta publica, dupa ascultarea partilor pr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Judecata in prima instanta

Daca judecarea in sedinta publica, ar putea aduce atingere unor interese de stat, moralei, demnitatii sau vietii intime a unei persoane, instanta, la cererea procurorului, a partilor, ori din oficiu, poate declara sedinta secreta pentru tot cursul sau pentru o anumita parte a judecarii cauzei (alin. 2 al art. 290). Declararea sedintei secrete se face in sedinta publica, dupa ascultarea partilor prezente si a procurorului cand participa la judecata.

Pe timpul cat sedinta este secreta in sala de judecata nu sunt admisi decat partile, reprezentantii acestora, aparatorii si celelalte persoane chemate de instanta in interesul cauzei.
Dispozitiile relative la publicitatea sedintei de judecata sunt prevazute sub sanctiunea nulitatii absolute (art. 197 alin. 2). Mai mult de atat art. 305 si 355 CPP impun ca hotararile judecatoresti sa cuprinda mentiuni obligatorii cu privire la publicitatea sedintei de judecata.

Daca sedinta de judecata se declara secreta, nu sunt admisi in sala de judecata decat partile reprezentantii acestora, aparatorii si celelalte persoane chemate de instanta in interesul cauzei (art. 290, alin. 4). La judecarea minorilor pot asista, in afara de parti, autoritatea tutelara si parintii, iar daca este cazul, tutorele, curatorul, ori persoana in ingrijirea sau sub supravegherea careia se afla minorul .
Chiar daca sedinta de judecata a fost declarata secreta, pronuntarea hotararii se face in sedinta publica.
b. Oralitatea

Acest principiu consta in faptul ca faza de judecata se desfasoara prin viu grai, oral, si implicit ca intreaga activitate procesuala desfasurata in fata instantei asigura respectarea celorlalte doua principii specifice fazei de judecata, publicitatea si contradictorialitatea.Cu toate ca marea majoritate a activitatilor se desfasoara oral, ele sunt redate si in scris si chiar inregistrate cu mijloace tehnice specifice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.