Joseph Stalin

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.40

nivel: Liceu

Un prieten din copilarie al lui Stalin a scris ca "... aceste batai nemeritate si infioratoare l-au facut pe baiat la fel de dur si fara de inima precum tatal sau." Acelasi prieten a scris ca nu l-a vazut niciodata plangand pe Stalin. Alt prieten din copilarie, Iremashvili, credea ca bataile pe care i le administrase tatal sau i-au inoculat lui Stalin ura fata de autoritati. El a spus, de asemenea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Joseph Stalin

Un prieten din copilarie al lui Stalin a scris ca "... aceste batai nemeritate si infioratoare l-au facut pe baiat la fel de dur si fara de inima precum tatal sau." Acelasi prieten a scris ca nu l-a vazut niciodata plangand pe Stalin. Alt prieten din copilarie, Iremashvili, credea ca bataile pe care i le administrase tatal sau i-au inoculat lui Stalin ura fata de autoritati. El a spus, de asemenea, ca oricine isi manifesta puterea asupra celor din jur ii amintea de tatal sau si de cruzimea acestuia. Stalin inseamna "om de otel" in limba rusa.

Unul dintre oamenii la care Ekaterina spala rufe si facea menajul era un evreu din Gori, David Papismedov. Papismedov i-a dat lui Iosif, care o ajuta pe mama sa, bani si carti de citit si l-a incurajat. Cateva zeci de ani mai tarziu, Papismedov a venit la Kremlin, sa vada ce a ajuns micul Soso. Stalin si-a surprins colegii nu numai prin faptul ca l-a primit pe batranul evreu, dar si prin faptul ca a stat de vorba cu el in public, plin de bucurie.

In cele din urma, tatal lui Stalin, Beso, a plecat, in 1888, la Tiflis, lasandu-si familia fara sprijin material. Au existat zvonuri ca ar fi murit intr-o incaierare intre betivi intr-un bar, desi altii spun ca l-ar fi vazut in Georgia chiar prin 1931. La opt ani, Soso a inceput invatatura la scoala bisericeasca din Gori. Cand a intrat la scoala, Stalin era intr-un grup de elevi foarte eterogen.

Stalin si colegii lui de clasa erau, in cea mai mare parte, georgieni si vorbeau una dintre cele saptezeci de limbi caucaziene, dar la scoala au fost siliti sa foloseasca rusa. Chiar si atunci cand vorbeau ruseste, profesorii rusi isi bateau joc de Stalin si de colegii lui datorita accentului lor georgian. Stalin era ridiculizat si de cei care erau fii de preoti sau de negustori. Ei isi bateau joc de uniforma lui scolara jerpelita si de fata lui cu urme de varsat de vant.

Tanarul Iosif a invatat sa-si invinga adversarii intimidandu-i. El a exploatat slabiciunile colegilor, batandu-si joc cu brutalitate de ei. Pentru a evita confruntarile fizice, ii batjocorea acuzandu-i ca folosesc violenta ca pe un "inlocuitor pentru creier". Stalin si-a impus autoritatea asupra celor din familii bogate. Desi mai tarziu Stalin a cautat sa ascunda aceste origini georgiene, pe timpul copilariei sale era fascinat de folclorul local. Povestile pe care le citea vorbeau despre muntenii georgieni care luptasera vitejeste pentru independenta tarii.

Eroul favorit al povestilor lui Stalin era un talhar legendar din munti numit Koba. El le-a cerut colegilor de clasa sa-l numeasca Koba si acest nume a devenit si primul sau pseudonim ca revolutionar. In scurta vreme a devenit cel mai puternic sportiv si cel mai bun la invatatura. El a stralucit in scoala si a fost premiant, iar cand a implinit 14 ani a fost rasplatit cu o bursa la Seminarul teologic din Tiflis, o institutie a bisericii ortodoxe ruse, unde a inceput sa invete din 1894. El era platit pentru cantatul in cor, bani care se adaugau la mica sa bursa

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, Armata Rosie a ocupat cea mai mare parte a teritoriului care fusese mai inainte stapanit de tarile Axei: au fost zone de ocupatie sovietice in Germania si Austria iar Ungaria si Polonia erau practic sub ocupatie militara, desi formal, mai tarziu, erau tari aliate. Guverne pro-sovietice au fost aduse la putere in Romania, Bulgaria si Cehoslovacia iar in Iugoslavia si Albania au ajuns la putere guverne conduse de comunisti locali.

Finlanda si-a pastrat in mod formal independenta, dar era izolata din punct de vedere politic si dependenta din punct de vedere economic de Uniunea Sovietica. Grecia, Italia si Franta au fost sub puternica influenta a partidelor comuniste locale, care priveau cu simpatie la Moscova. Stalin a sperat ca odata cu retragerea americanilor din Europa, tot continentul o sa ramana sub dominatia sovietica. Ajutorul american pentru tabara anti-comunista in razboiul civil din Grecia a schimbat situatia.

Germania Rasariteana a fost proclamata tara separata, in 1949, fiind guvernata de comunisti locali. Mai mult decat atat, Stalin a decis sa aiba controlul direct asupra satelitilor din Europa Centrala: toate tarile urmau sa fie conduse de partidele comuniste locale, care trebuiau sa incerce sa introduca modelele sovietice in zona.In 1948 aceasta decizie a dus la stabilirea de guverne staliniste in Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, Romania si Bulgaria, tari denumite mai tarziu "blocul comunist".

Albania comunista a ramas un aliat, dar Iugoslavia, sub conducerea lui Iosif Broz Tito, s-a rupt de influenta sovietica. Stalin a vazut consolidarea puterii sovietice in zona ca un pas necesar pentru protejarea URSS-ului cu o centura de state cu guverne prietenesti, care sa actioneze ca o zona tampon impotriva unei posibile invazii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.