John Stuart Mill

7x puncte

categorie: Stiinte Politice

nota: 10.00

nivel: Facultate

Prima publicatie a sa o reprezinta doua scrisori aparute intr-un ziar in 1822. In 1823 a format Societatea Utilitarista (care s-a destramat in 1826) si a devenit functionar la "East India Company", compania unde lucra tatal sau. Rezultatul educatiei primite de Mill a fost ambiguu: John a absorbit utilitarismul lui Bentham si al tatalui sau, dar a trecut si printr-o criza profunda la varsta adolesc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: John Stuart Mill

Prima publicatie a sa o reprezinta doua scrisori aparute intr-un ziar in 1822. In 1823 a format Societatea Utilitarista (care s-a destramat in 1826) si a devenit functionar la "East India Company", compania unde lucra tatal sau. Rezultatul educatiei primite de Mill a fost ambiguu: John a absorbit utilitarismul lui Bentham si al tatalui sau, dar a trecut si printr-o criza profunda la varsta adolescentei (declansata in 1826). Acest eveniment l-a initiat pe Mill in devenirea sa ca filosof, a lasat la o parte ceea ce el numea "un adevarat sectarianism interior", si a inceput sa se elibereze de tatal sau, de Bentham si de rationalismul secolului al XVIII-lea pe care ei il reprezentau.

In 1831 a publicat o serie de articole in Examiner si l-a intalnit pe Carlyle. In 1835 va fi responsabil de pierderea manuscrisului primului volum al lucrarii lui Carlyle, "French Revolution". Va face apoi recenzia volumului I al cartii lui Alexis de Tocqueville, Democracy in America. S-a retras de la East India House in 1858, iar in 1859 a publicat Toughts on Parlamentary Reform, si Dissertations and Discussions, volumul I si II. In 1851 se casatoreste cu Harriet Taylor, care s-a dovedit a fi un adevarat sprijin inclusiv in ceea ce priveste munca sa intelectuala.

In 1865 a publicat An Examination of Sir William Hamilton's Philosophy, in acelasi an fiind ales membru al Parlamentului (unde apara dreptul la vot si la emancipare al femeii) si apoi devenind Lord Rector la St. Andrew's University. In acelasi an a mai publicat The Subjection on Women si o noua editie a lui James Mill Analysis of the Phenomena of the Human Mind (1869). Post-mortem i-au fost publicate lucrarile: Autobiography, Nature, Utility of Religion (1873); Theism (1874) si Dissertations and Discussions, volumul IV (1875).

Mill a fost o personalitate multilaterala: a scris tratate de economie si logica, a dezvoltat filosofia utilitarista si filonul traditiei empiriste engleze si a fost cel mai important dintre liberalii secolului al XIX-lea. A fost un admirator infocat al scrierilor lui Auguste Comte chiar inainte de a-l intalni personal. A inceput prin a coresponda cu acesta pentru ca mai apoi, peste cativa ani, sa devina un reprezentant marcant al pozitivismul sociologic, afirmandu-se ca un propagator al ideilor comtiste in Anglia, in confruntarea cu doctrina organicista promovata de Herbert Spencer. Incepand cu anul 1842, Mill introduce termenul de sociologie in circuitul sociologic din Anglia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Stiinte Politice

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.