John Keats

2x puncte

categorie: Engleza

nota: 9.04

nivel: Liceu

Temperamentul sau sangvinico-coleric, pe de alta parte, i-a atras ,,faima" de bataus al scolii sale, dat fiind faptul ca mereu reusea sa se implice în astfel de ,,scene", însa era doar pe cale de a-si descoperi marea pasiune biunivoca: poezia si teatrul, ca elemente artistice complementare. Aspectele sale financiare, problematice de altfel, nu au fost nicicând rezolvate, mai mult decât orice, aduc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: John Keats

Temperamentul sau sangvinico-coleric, pe de alta parte, i-a atras ,,faima" de bataus al scolii sale, dat fiind faptul ca mereu reusea sa se implice în astfel de ,,scene", însa era doar pe cale de a-si descoperi marea pasiune biunivoca: poezia si teatrul, ca elemente artistice complementare. Aspectele sale financiare, problematice de altfel, nu au fost nicicând rezolvate, mai mult decât orice, aducându-i lui John Keats subzistenta, dat fiind faptul ca un executor testamentar nescrupulos i-a împiedicat pe toti fratii Keats sa îsi exercite dreptul legal la mostenire, desemnându-l pe John, dintre cei cinci frati Keats, unui chirurg londonez obscur, cu care a fost nevoit sa lucreze, în calitate de asistent, pâna în decursul anului 1814.

Apoi, s-a înscris pe listele de infirmieri ale spitalelor londoneze, unde trebuia sa supervizeze incizarea plagilor pacientilor. Succesul, însa, a sosit nesperat si în circumstante complet atipice; s-a împrietenit cu editorul revistei culturale, n. trad. Examinatorul (n.a. The Examiner), Leigh Hunt, pe când înca activa ca infirmier la Londra, editor care i-a facut cunostinta cu Percy B. Shelley, un alt poet de succes al vremii sale.

Primul poem al lui J. Keats înca nu aparuse pâna ce acesta împlinise 18 ani, debutând la exact aceeasi data (3 februarie), însa în decursul anului 1816, cu câteva poeme obscure, dar infinit largite ca expresivitate. În anul imediat urmator, John îsi lanseaza volumul n. trad. Poemele (n.a. The Poems), devenind în scurt timp, exeget al sonetului de inspiratie romantica si încercându-si talentul cu poeme epice, precum a fost cazul faimosului n. trad. Hyperion (n.a. idem)

Anii 1818 si 1819 au fost ani ai agoniei pentru John Keats, ,,luceafarul" genului liric britanic, deoarece dupa decesul lui Tom Keats, saracia l-a acaparat complet, iar sanatatea i s-a subrezit în mod accentuat. Unica alinare a reprezentat-o Fanny Brawne, de care s-a îndragostit nebuneste, sfârsind prin a se logodi cu ea, dar nu si prin a se casatori, de vina fiind tot limita subzistentei la care se afla poetul. Perioada ianuarie - septembrie 1819 a fost, probabil, cea mai stralucita din întreaga cariera scurta, dar ,,furtunoasa" a lui John Keats, reusind sa compuna opere literare remarcabile, precum: n. trad. Oda unui ulm grecesc (n.a. Ode to a Grecian Ulm), n. trad. Oda unei pasari cântatoare (n.a. Ode to a Nightingale) si balada Frumoasa doamna din Sans Merci, n. trad. (n.a. La Belle Dame Sans Merci).

Surse: Historychannel.Com, Spartacus.Schoolnet.Co.Uk, Englishhistory.Net
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Engleza

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.