Johannes Brahms 1833 - 1897

1x punct

categorie: Muzica

nota: 9.98

nivel: Facultate

In ceea ce priveste organizrea formala, Brahms a apelat in general la forma strofica sau tripartita (A-B-A), dar se constata si interesul pentru forma bipartita cu o parte in tonalitate minora si cealalta in tonalitate majora. In schimb, universul poetic al liedurilor brahmsiene este acelasi cu cel cantat de toti compozitorii romantici: iubirea, despartirea, durerea, singuratatea. Deasemenea este [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Johannes Brahms 1833 - 1897

In ceea ce priveste organizrea formala, Brahms a apelat in general la forma strofica sau tripartita (A-B-A), dar se constata si interesul pentru forma bipartita cu o parte in tonalitate minora si cealalta in tonalitate majora. In schimb, universul poetic al liedurilor brahmsiene este acelasi cu cel cantat de toti compozitorii romantici: iubirea, despartirea, durerea, singuratatea. Deasemenea este cantata natura sub toate aspectele ei.

In ceea ce priveste rolul pianului in configurarea miniaturii vocale, fata de creatia lui Schumann, se remarca atat textura orchestrala acordata instrumentului acompaniator, cat si reducerea substantiala a preludiilor si postludiilor liedurilor. Bogatia polifonica a partilor mediane, tesaturile arpegiilor frante, inlantuirile de duble terte si duble sexte, preferinta pentru registrul mediu si grav si inclinatia catre suprapunerea formulelor ritmice binare si ternare, conduc catre o densitate a structurii ce ofera multiple posibilitati de diferentiere in ceea ce priveste culoarea sonora.

Totodata, influente ale cantecului popular se observa in intervalele melodice de cvarta ascendenta, in inlantuirile plagale si intr-o anume abundenta a tonalitatii minore fara sensibila precum si in masurile impare, utilizate de Brahms.Liedul op.71: "Es liebt sich so lieblich im Lenze" - Cat de minunata e iubirea primavara.Grupul cu cele mai frumoase lieduri, inspirat in totalitate de poeme de dragoste este cel cu numarul opus 71.

Sentimentul iubirii este dezvaluit printr-o inventivitate melodico-ritmica aparte, ce reda, fie atmosfera de nocturna, fie dramatismul unei situatii , fie caracterul de balada.Dintre cele cinci lieduri op.71, liedul "Es liebt sich so lieblich im Lenze" este un pastel muzical a carui inspiratie egaleaza celebritatea poeziei lui Heine. Este in acelasi timp unul dintre cele mai frumoase lieduri de Brahms si unul dintre cele mai frumoase poeme de Heine. Cele doua texte, literar si muzical, sunt de o sensibilitate aparte.

Carmen Petra Basacopol se numara printre importantele nume de compozitori romani de lied. Coordonatele stilistice ale creatiei sale in acest domeniu insumeaza valori de o revelatoare prospetime si originalitate de la nuantele lirice cele mai subtile, pana la dramatismul de intens suflu si impresionantul lamento.

Cantecul simplu invesmantat cu o armonie fina si expresiva, cantecul de factura clasica, formele diverse, dependente de imaginile poetice structurate in versurile unor mari poeti ca Eminescu, Bacovia, Stanescu si Blaga, intonatiile de vorbire, recitativul dramatic, tesatura armonica si polifonica mobila in continua schimbare, cromatismul intens si alte elemente de limbaj fac parte din arsenalul de mijloace utilizate de Carmen Petra Basacopol `in exprimarea unor puternice trairi emotionale.In cele trei lieduri ce compun "Tripticul" pentru soprana si pian op.79 editat in anul 2003 la Editura Muzicala, compozitoarea ilustreaza cu o sensibilitate aparte trei poezii ale lui Lucian Blaga.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.