Johannes Brahms - biografie

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.73

nivel: Liceu

lirism german, sunt strabatute de un suflu patetic, de avant, de energie. Un gen muzical preferat de Brahms este cel al variatiunilor. Tehnica variatiei pe o tema a inlesnit afirmarea inventivitatii, a fanteziei sale creatoare, fiind prezenta din primele lucrari (partile lente din sonatele pentru pian - nr.1 si 2, variatiunile op. 9, 21, 23, 24) pana la lucrari de maturitate (Variatiunile pe o tem[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Johannes Brahms - biografie

lirism german, sunt strabatute de un suflu patetic, de avant, de energie. Un gen muzical preferat de Brahms este cel al variatiunilor. Tehnica variatiei pe o tema a inlesnit afirmarea inventivitatii, a fanteziei sale creatoare, fiind prezenta din primele lucrari (partile lente din sonatele pentru pian - nr.1 si 2, variatiunile op. 9, 21, 23, 24) pana la lucrari de maturitate (Variatiunile pe o tema Haydn pentru orchestra, transpuse si pentru doua piane si finalul simfoniei a IV-a).

Brahms a creat lucrari memorabile scriind variatiuni pentru pian pe teme de Handel, Schumann, Paganini si pe propriile sale teme, geniale scanteieri ale maiestriei sale componistice. Adevarate "exercitii" de diversitate de caractere si expresie muzicala, variatiunile reprezinta modele ale gandirii componistice dense, o sinteza intre logica arhitectonica si freamat interior. Romantic prin intensa vibratie emotionala si contraste puternice Brahms se caracterizeaza prin echilibrul de tip clasic, logica discursului muzical si rigurozitatea arhitectonica. Limbajul sau, structurile sau dezvoltarile polifonice sunt produsul unei severe elaborari. In acelasi timp, suflul romantic este revarsat de la tandre efuziuni lirice la expresii pline de patos.

Universul sau artistic acopera un evantai larg: a fost atins de farmecul naturii, de poezia romantica, de stravehi balade si legende, de cantece si dansuri populare germane, vieneze , maghiare.
Traditionalist dar nu si epigon, Johannes Brahms a ramas, de-a lungul vietii sale creatoare, departe de poemul simfonic si de opera, in marea traditie a "muzicii pure". El a promovat in special compozitia pentru pian, liedul, muzica de camera, muzica orchestrala si vocal - simfonica, fara a se fi oprit cu precadere numai asupra unui singur gen muzical (asa cum au facut Gustav Mahler, Richard Wagner sau Anton Bruckner).

Fiind un important creator de lied, creatia sa pianistica este impregnata de cantabilitatea, uneori, respiratia vocala a melodiilor. Formele si genurile muzicale abordate de Johannes Brahms sunt cele mostenite de la J.S. Bach si L. van Beethoven Eduard Hanslick spunea ca "Nici un compozitor nu s-a apropiat atat de mult ca Brahms de stilul operelor tarzii ale lui Beethoven" [3] ) - anacronism evident pentru epoca sa dominata de romantism si programatism.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.