Johannes Brahms

3x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.74

nivel: Liceu

In 1862 se stabileste permanent in Viena si incepe sa se concentreze total asupra compunerii. Cu lucrari precum "Recviemul german'', Brahms isi stabileste pana la final o reputatie puternica si devine recunoscut inca din timpul vietii sale drept unul dintre marii compozitori. Poate ca aceasta i-a oferit in sfarsit increderea necesara pentru a termina prima sa simfonie; ea apare in 1876, dupa aproa[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Johannes Brahms

In 1862 se stabileste permanent in Viena si incepe sa se concentreze total asupra compunerii. Cu lucrari precum "Recviemul german'', Brahms isi stabileste pana la final o reputatie puternica si devine recunoscut inca din timpul vietii sale drept unul dintre marii compozitori. Poate ca aceasta i-a oferit in sfarsit increderea necesara pentru a termina prima sa simfonie; ea apare in 1876, dupa aproape zece ani de truda. Celelalte trei simfonii au urmat apoi intr-o succesiune indestul de rapida (1877, 1883, 1885)

Brahms calatorea adesea, atat pentru afaceri (concerte in turnee), cat si din placere. Vizita deseori Italia in timpul primaverii si de obicei se stabilea intr-o asezare rurala placuta in care putea compune in timpul verii. Ii placea in mod deosebit sa petreaca timp afara, unde simtea ca putea gandi mai limpede. In 1890, la varsta de 57 de ani, Brahms decide sa renunte la compus. S-a dovedit mai tarziu, insa, ca nu si-a putut respecta decizia si in anii premergatori mortii sale a scris un numar de capodopere recunoscute, inclusiv cele doua sonate pentru clarinet si cele Patru Melodii Serioase -''Vier ernste Gesange'' (1896).

In timpul terminarii melodiilor din cadrul Op. 121 Brahms cade lovit de cancer (sursele sunt incerte fie a fost vorba despre carciom hepatocelular|ficat sau cancer pancreatic|pancreas). Conditia sa se inrautateste treptat si la 3 aprilie1897 moare. Este inmormantat in Zentralfriedhof (Viena). Lucrari Brahms a compus un numar de opere importante pentru orchestra, inclusiv patru simfonii, doua concerte pentru pian, un concert pentru vioara, un dublu concert pentru vioara si violoncel si ampla lucrare corala ''Un recviem german'' (''Ein deutsches Requiem'').

Ultimul dintre acestea este notabil in a nu fi un recviem traditional, liturgic (''Missa pro defunctis''), dar o asezare de texte pe care Brahms le-a ales din Biblia lui Luther. De asemenea, Brahms a fost un compozitor prolific in forma temei si variatiei, compunand remarcabilele ''Variatii si Fuga a unei Teme dupa Handel'', ''Variatii Paganini '' si ''Variatii a unei Teme dupa Joseph Haydn'', alaturi de seturi mai putin cunoscute de alte variatii.

De asemenea, Brahms a compus si o mare cantitate de lucrari pentru trupe mici. Multele lucrari de muzica de camera formeaza o parte din miezul acestui repertoriu, aidoma muzicii sale pentru pian solo. Brahms este considerat drept fiind printre cei mai mari compozitori de lieduri, apartinandu-i un numar de aproape 200. A compus si un set de preludii corale pentru orga cu putin timp inainte de moartea sa, care au devenit astazi o parte importanta din repertoriul standard al orgii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.