Johannes Brahms

5x puncte

categorie: Muzica

nota: 9.42

nivel: Gimnaziu

Brahms s-a născut în Hamburg. Tatăl său, care i-a dar primele lecții de muzică, era un dublu basist. Brahms se remarca la pian și ajuta la suplementarea venitului relativ scăzut al familiei prin interpretări în restaurante și teatre, precum și prin oferirea de lecții de pian.

Deși povestirea larg-cunoscută este că Brahms a trebuit să interpreteze pianul în baruri și bordeluri, stud[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Johannes Brahms

Brahms s-a născut în Hamburg. Tatăl său, care i-a dar primele lecții de muzică, era un dublu basist. Brahms se remarca la pian și ajuta la suplementarea venitului relativ scăzut al familiei prin interpretări în restaurante și teatre, precum și prin oferirea de lecții de pian.

Deși povestirea larg-cunoscută este că Brahms a trebuit să interpreteze pianul în baruri și bordeluri, studii recente, precum cele ale lui Kurt Hoffman sugerează că acest fapt este probabil incorect. Pentru o perioadă el a învățat și violoncelul, deși progresul său a fost întrerupt odată cu sustragerea instrumentului chiar de către profesorul său.

Tânărul Brahms a interpretat câteva concerte publice, dar nu a devenit foarte cunoscut drept pianist (deși mai târziu avea să interpreteze ambele premiere ale lucrărilor sale Piano Concerto No. 1 în 1859 și Piano Concerto No. 2 în 1881).

A început să și compună, însă eforturile sale n-au primit atenția cuvenită până în 1853, când a mers într-un tur de concerte alături deEduard Reményi. În acest tur, a făcut cunoștință cuJoseph Joachim, Franz Liszt și mai târziu a fost introdus marelui compozitor german Robert Schumann.

Reményi s-a simțit, însă, ofensat de eșecul lui Brahms în a aprecia cu toată inima Sonata în B minor a lui Liszt într-o vizită la Curtea de la Weimar, unde Liszt era muzicianul curții, iar Brahms a adormit într-una dintre operele recent compuse ale acestuia.

Mulți dintre prietenii lui Brahms au afirmat că Reményi, fiind un curtezan șelfuit, se aștepta ca tânărul Brahms să se conformeze practicii obișnuite a aplauzelor politicoase acordate piesei unei celebritați, însă acesta a afișat simple complimente amabile. I-a spus lui Brahms că prietenia lor trebuie să se sfârșească, deși nu era clar dacă Liszt se simțise sau nu ofensat.

Joachim, însă, avea să devină unul dintre cei mai apropiați prieteni, iar Schumann, prin articole slăvitoare pentru Brahms, a jucat un rol important în alertarea publicului despre compozițiile tânărului. Lui Brahms i-a fost prezentată și soția lui Schumann, compozitoarea și pianistaClara Schumann, cu 14 ani mai în vârstă, alături de care a purtat o prietenie afectivă pasională, însă întotdeauna platonică. Brahms nu s-a căsătorit niciodată.

În 1862 se stabilește permanent în Viena și începe să se concentreze total asupra compunerii. Cu lucrări precum “Recviemul german'', Brahms își stabilește până la final o reputație puternică și devine recunoscut încă din timpul vieții sale drept unul dintre marii compozitori. Poate că aceasta i-a oferit în sfârșit încrederea necesară pentru a termina prima sa simfonie; ea apare în 1876, după aproape zece ani de trudă. Celelalte trei simfonii au urmat apoi într-o succesiune îndestul de rapidă (1877, 1883, 1885)

Brahms călătorea adesea, atât pentru afaceri (concerte în turnee), cât și din plăcere. Vizita deseori Italia în timpul primăverii și de obicei se stabilea într-o așezare rurală plăcută în care putea compune în timpul verii. Îi plăcea în mod deosebit să petreacă timp afară, unde simțea că putea gândi mai limpede.

În 1890, la vârsta de 57 de ani, Brahms decide să renunțe la compus. S-a dovedit mai târziu, însă, că nu și-a putut respecta decizia și în anii premergători morții sale a scris un număr de capodopere recunoscute, inclusiv cele două sonate pentru clarinet și cele Patru Melodii Serioase -''Vier ernste Gesänge'' (1896).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Muzica

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.