Jocurile - expresie a spiritului grec

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.88

nivel: Facultate

Desi au o vechime foarte mare, catre sfarsitul secolului al VI-lea a. Chr., patru jocuri, cunoscute ca fiind clasice, au capatat cea mai mare importanta: Jocurile Olimpice, Jocurile Isthmice, Jocurile Nemeene, Jocurile Pythice (Anexe, Figura 3 ) [1].Dintre acestea, Jocurile Olimpice au devenit cele mai cunoscute in cadrul lumii grecesti antice. Initiatorul lor a fost, potrivit legendei, eroul grec[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jocurile - expresie a spiritului grec

Desi au o vechime foarte mare, catre sfarsitul secolului al VI-lea a. Chr., patru jocuri, cunoscute ca fiind clasice, au capatat cea mai mare importanta: Jocurile Olimpice, Jocurile Isthmice, Jocurile Nemeene, Jocurile Pythice (Anexe, Figura 3 ) [1].Dintre acestea, Jocurile Olimpice au devenit cele mai cunoscute in cadrul lumii grecesti antice. Initiatorul lor a fost, potrivit legendei, eroul grec Herakles, cel mai vestit dintre eroii Elladei.

Unul dintre autorii antici, care a descris aspecte legate de Jocuri, este Lysias in lucrarea sa " Cercetare":Dintre toti eroii ce se cuvine sa-i sarbatorim, Herakles, primul de care trebuie sa ne amintim, este cel ce, din dragoste pentru greci, ii aduna la aceasta serbare. Pana la el, Grecia era formata din cetati invrajbite intre ele. El a pus capat tiraniei, a reprimat violenta si a creat o serbare care poate fi un concurs de forte, o stimulare a bogatiei, o desfasurare a mintii omenesti in cel mai frumos loc al Greciei, grecii datorita lui, s-au adunat pentru a vedea sau a auzi minuni si eroul a crezut ca o asemenea apropiere va suscita o afectiune reciproca intre toate cetatile.

Eroul Herakles, potrivit lui Pindar, autor antic in a carui opera se gasesc informatii despre marile jocuri panhellenice, dupa ce a deviat cursul raaului Alpheus pentru a curata grajdurile lui Augias, a stabilit marginile padurii sacre a Olympiei, Altis, masuraandu-le cu pasul. Acolo a organizat jocuri in cinstea tatalui sau, Zeus, stapanul absolut al zeilor, drept multumire pentru ajutorul dat la implinirea celor 12 munci ale sale [2].

Pasiunea grecilor pentru intrecerile atletice este mostenita din epoca minoica. Data traditionala a organizarii primelor Jocuri Olimpice este 776 a. Chr. [3]Ele erau organizate, din patru in patru ani, la Olympia, in regiunea Elis, pe o pista de 32 de metri lungime (Anexe, Figura 6.).Prima zi a Jocurilor era dedicata sacrificiilor catre zei. Preotii (hellanodicii si theokolii, acestia din urma, trei la numar), dupa ce au efectuat sacrificiile, conduceau procesiunea catre templul Hestiei, apoi catre Templul lui Zeus, unde aveau loc cele mai mari sacrificii [4].

La poalele muntelui Kronion erau asezate ofrandele depuse de cetati in cinstea campionilor ridicati dintre concetatenii lor [5]. In fata altarului lui Zeus Horkios din Bouleutherion (Sfatul Olimpic), fiecare concurent trebuia sa rosteasca urmatorul juramant:In fata lui Zeus, jur sa fiu cinstit, sa respect zeii!Apoi, in vestiare, concurentii erau unsi cu ulei, dupa care se indreptau catre linia de start.

Cursa de alergari, prima proba a Olimpiadei, avea lungimea de un stadiu (de aici denumirea de stadion), aproximativ 192 metri. In 724 a. Chr. a fost introdusa o cursa de 4 00 metri, numita diaulos. Patru ani mai tarziu a fost inclusa o proba numita dolichos, care poate fi comparata cu o cursa moderna de 1 500 sau chiar 5 000 de metri.Luptele si penthatlonul au fost inaugurate in 708 a. Chr. Penthatlonul era un grup de cinci probe: saritura in lungime, aruncarea sulitei, aruncarea discului, cursa de viteza si lupte.

In 688 a.Chr. a fost introdus pugilatul (boxul), urmat de cursa de care, in 680 a. Chr., ea avand loc pe hippodromul situat la sud de stadion.In anul 648 a. Chr. au fost incluse luptele libere (pankration), unde erau premise toate loviturile, mai putin lovirea adversarului cu degetul in ochi [6].
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.