Jocuri de vacanta

1x punct

categorie: Diverse

nota: 10.00

nivel: Liceu

Nu vrem sa fim didactici, dar problema asta chiar comporta o discutie aparte. In primul rand datorita mutatiilor aparute de-a lungul timpului in modul de perceptie a eroilor. Pana in urma cu cateva decenii, lucrurile erau cat se poate de clare: eroul era un ostas cazut pe campul de lupta. Ce cauta el pe campul ala si din ce cauza a cazut nu e treaba noastra. Important e faptul ca eroul era mort, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jocuri de vacanta

Nu vrem sa fim didactici, dar problema asta chiar comporta o discutie aparte. In primul rand datorita mutatiilor aparute de-a lungul timpului in modul de perceptie a eroilor. Pana in urma cu cateva decenii, lucrurile erau cat se poate de clare: eroul era un ostas cazut pe campul de lupta. Ce cauta el pe campul ala si din ce cauza a cazut nu e treaba noastra. Important e faptul ca eroul era mort, iar fapta sa binemerita din partea urmasilor. Rasplata suprema in astfel de cazuri era o medalie ori o scrisoare lacrimogena transmisa familiei si, de obicei, nemurirea numelui pe o placa de marmura.

De la o vreme, chestiunea s-a pus altfel: nemaifiind razboaie iar societatea romaneasca avand in continuare nevoie de modele - dar de unele pline de vigoare barbateasca, tepene si robuste - s-a apelat la formula eroilor in viata. Asa au aparut mai intai Eroii Muncii Socialiste, iar dupa aia Eroii Revolutiei Romane din Decembrie. Barbati de barbati, unul si unul cu totii, obiect al admiratiei mute a unora si al invidiei celorlalti.

Din acest punct de vedere - statisticile o spun - Romania ocupa un meritat loc fruntas in lume: suntem tara cu cei mai multi eroi in viata pe cap de locuitor.Si pentru ca trebuia creata o traditie si in acest domeniu, am creat-o: numai eu stiu vreo trei-patru eroi ai revolutiei decembriste care au fost si eroi ai muncii socialiste.Cum spuneam, eroii dintai, cei morti care va sa zica, se caracterizau prin niste trasaturi abstracte, inumane si pe care le-am putea numi, fara a gresi prea tare, metafizice: vitejie, curaj, abnegatie etc.

E de la sine inteles ca posedand astfel de atribute, ei au fost si au ramas schematici, fara viata, ia niste principii acolo, sa fie. Urmare, de la o vreme nu li s-a mai simtit lipsa nici nevoia, si au fost lasati sa vegeteze pe soclul lor nemuritori si reci.Spre deosebire de acestia, eroii moderni, contemporanii nostri de care vorbeam mai sus, sunt plini de viata, stenici, doldora de trairi si sentimente contradictorii, complecsi adica. In ei, simplul cetatean va gasi, deopotriva, reminiscente ale eroului din mitologie - care era perceput ca un semizeu, ca o persoana legendara aparuta in urma concubinajului dintre o zeitate centrala si un politician local - dar si prefigurari morale ale secolelor care vin: cinste, responsabilitate, altruism, demnitate, decenta etc.

De altfel, nici nu-i prea mare filosofie in ce spunem noi, fiind la mintea cocosului ca un tanar, de pilda, n-are cum sa-si formeze si consolideze personalitatea urmand un model mort. Nu degeaba se spune in popor ca, uite, ai in fata ta un exemplu viu, nu unul care-i teapan ca lemnul, poti sa-i dai si cu parfum de prune pe la nas ca tot cu ochii holbati la cer ramane.Acesta este si motivul parantezei de fata: in cele ce urmeaza nu vom prezenta nici un erou mort ci, in exclusivitate, eroi vii. Niste eroi ai zilelor noastre deci, niste oameni din randul nostru, niste modele carora daca nu le veti urma exemplul, atunci numai al vostru sa fie pacatul. Pentru ca, deocamdata, cei de mai la vale par a fi viitorul tarii. Poate ne inselam, poate nu. Avem insa constiinta impacata ca ne-am facut datoria. Dumnezeu sa v-ajute!
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.