Jocul strategiilor de gandire

3x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Gandirea verticala urmeaza cele mai plauzibile cai, gandirea laterala, pe cele mai putin probabile... Gandirea verticala este un proces finit, gandirea laterala este unul probabilistic etc. Jocul strategiilor de gandire se bazeaza pe sase astfel de modele si contribuie la incurajarea unui spectru complet de gandire. Pentru aceasta exista sase palarii metaforice pe care cursantul le poate purta, i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jocul strategiilor de gandire

Gandirea verticala urmeaza cele mai plauzibile cai, gandirea laterala, pe cele mai putin probabile... Gandirea verticala este un proces finit, gandirea laterala este unul probabilistic etc. Jocul strategiilor de gandire se bazeaza pe sase astfel de modele si contribuie la incurajarea unui spectru complet de gandire. Pentru aceasta exista sase palarii metaforice pe care cursantul le poate purta, indicand prin aceasta, ce fel de gandire utilizeaza.

Este foarte important conceptul de palarie in sensul ca aceasta poate fi pusa pe cap (ideea este de a nu trimite spre stereotipii; cineva va avea un mod de manifestare, dar acest mod este dat de rolul jucat, si nu de o permanenta comportamentala). De Bono ne prezinta cele sase ipostaze:
1.Palaria alba se centreaza pe fapte, pe necesarul de informatii si pe privirea obiectiva adusa de acestea.
2.Palaria rosie trimite spre intuitie, sentimente si emotii. Cursantul se focalizeaza astfel pe propriile trairi, fara a fi nevoie sa le argumenteze.

3.Palaria neagra obliga cursantul la judecata si prudenta -trimite deci spre logica pesimista.
4.Palpria galbena se bazeaza pe o logica pozitiva. Rolul presupus de ea este acela de a privi inainte la rezultatele si beneficiile ce vor fi aduse de actiune, dar poate fi folosita si pentru a valoriza ceva ce s-a petrecut deja.

5.Palaria verde reprezinta rolul dominant de creativitate, identificarea alternativelor, provocarilor si schimbarilor.
6.Palaria albastra legifereaza rolul de control al intregului proces, focalizarea nefiind asupra subiectului discutat, ci asupra modului in care s-a desfasurat procesul de gandire la adresa acestuia. Rolul jucat este acela al organizatorului, al moderatorului intregii activitati.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.