Jocul - valente psihologice si pedagogice

5x puncte

categorie: Psihologie

nota: 9.84

nivel: Facultate

La nivelul cel mai cuprinzator al Legii Invatamantului se precizeaza ca idealul de personalitate ce se doreste a fi format in societatea actuala trebuie sa fie una armonioasa, integrala si creatoare. Finalitatea transpusa la nivelul didacticii practice ar echivala cu utilizarea de catre formator a continuturilor flexibile dar si a metodelor active (printre care si jocul) care sa-l antreneze pe cop[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jocul - valente psihologice si pedagogice

La nivelul cel mai cuprinzator al Legii Invatamantului se precizeaza ca idealul de personalitate ce se doreste a fi format in societatea actuala trebuie sa fie una armonioasa, integrala si creatoare. Finalitatea transpusa la nivelul didacticii practice ar echivala cu utilizarea de catre formator a continuturilor flexibile dar si a metodelor active (printre care si jocul) care sa-l antreneze pe copil in stilul euristic de cunoastere. Acest adevar "candidat la umanitate" (H. Pieron) asista la rapide schimbari sociale si informationale, trebuie sa "joace" cu eficacitate rolul si statusul sau social.

Dezvoltarea tehnicii a adus cu ea numeroase avantaje, insa nu lipsesc nici limitele ei. Astfel, se intrerup canale de comunicare sociala, de deschidere catre umanitate, se impune utilizarea metodelor ce valorizeaza sentimentul de apartenenta la grup, solidaritatea, spiritul de echipa, respectarea normelor, a fair-play-ului.
Un alt argument vine in sprijinul respectarii principiilor educatiei permanente. Jocul este forma de activitate dominanta in copilarie, dar nu trebuie sa lipseasca de-a lungul intregii vieti. Este necesara dezvoltarea laturii ludice a personalitatii pentru a putea privi solutiile cu fantezie si inventivitate.

Din perspectiva didacticii clasice se impune respectarea principiului adaptarii continuturilor la particularitatile de varsta ale educatului. Jocul devine mod principal de organizare a activitatilor pentru prescolari. "A invata" nu reprezinta pentru el contrariul lui "a se juca". Jocul este prezent in mediul institutional al gradinitei, dar continua in toate mediile sociale in care se formeaza. Teoria si metodica jocului este deosebit de importanta pentru cei care vor forma, indiferent de varsta carora se adreseaza, deoarece este un eficace mod de a inviora atmosfera pasiva din clasa.

Este si arta si tehnica in a organiza si desfasura strategii de invatare pe sistemul jocului, de aceea si initierea pe care doreste sa o realizeze acest curs acoperind domeniul cunostintelor si deprinderilor despre joc. Metoda jocului ajuta in elaborarea procedeelor de invatare bazate pe joc, de proiectare eficienta, respectand normele didactice.

Dupa cum va veti da seama, in realitate a desfasura un joc nu este "joaca" lipsita de importanta si seriozitate. Este, intr-un fel, unica modalitate de predare adaptata gradului de maturitate psihica a prescolarului. Nu trebuie supraevaluat rolul jocului in invatare pentru alte categorii de elevi. Metoda poate fi folosita si pentru clasele mai mari, insa nu va fi o metoda predominanta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.