Joc si Joaca

2x puncte

categorie: Romana

nota: 7.16

nivel: Liceu

,,Jocul" este un cuvant complex, ce exprima adevarul ,,mascat" si fictiunea ce tanjeste dupa realitate. Prin ochii unui copil jocul reprezinta tot ceea ce il inconjoara, pentru el, viata insasi e un joc, unul in care exista ,,baba cloanta" si ,,Fat-Frumos", o lume a basmului in care tot ceea ce isi doreste exista pentru el si pentru altii. Jocul copiilor tinde spre lumea celor mari, acestia fiind [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Joc si Joaca

,,Jocul" este un cuvant complex, ce exprima adevarul ,,mascat" si fictiunea ce tanjeste dupa realitate. Prin ochii unui copil jocul reprezinta tot ceea ce il inconjoara, pentru el, viata insasi e un joc, unul in care exista ,,baba cloanta" si ,,Fat-Frumos", o lume a basmului in care tot ceea ce isi doreste exista pentru el si pentru altii. Jocul copiilor tinde spre lumea celor mari, acestia fiind idealul lor, vrand sa le imite stilul de viata, in timp ce adultilor le-ar fi placut sa ramana copii. Aici intra jocul fuziunii dintre trecut si viitor, copii visand la viitor... vrand sa creasca mai repede, sa fie independenti si sa isi intemeieze propria familie, in timp ce adultii viseaza la trecut, la copilarie, la ceea ce a fost, la vremurile in care nu aveau nici o obligatie, in care se simteau frustrati de sfaturile parintilor, pe care de cele mai multe ori nu le ascultau, la vremurile cand simteau ca lumea intreaga le sta in palma, cand credeau ca totul este pentru ei, cand petreceau seara de seara si cand simteau dragostea de adolescent nebun, dorindu-si sa mai simta un gol in stomac, care nu te lasa sa dormi, sa simta cum inima le trasare de fiecare data cand sunt priviti in ochi de catre cel/cea pe care il/o simpatizeaza. Acest joc de concordanta intre ceea ce suntem si ceea ce am vrea sa fim, este motivul pentru care, omul a fost construit ca niciodata sa nu fie multumit de ceea ce este, totdeauna sa isi doreasca sa atinga ,,urmatorul pas", sa fie cat mai sus, sa isi dezvolte stilul de viata si sa iasa din anonimat, nimeni nu va atinge ,,ultimul pas", deoarece tot ceea ce este a mai fost, iar ,,varful muntelui" nu exista. Omul vrea sa isi faca ,,o firma"(un nume de care lumea sa auda), ,,mascandu-si" defectele si incercand sa te atraga spre ceea ce in mod concret nu exista, facandu-te sa crezi ca produsul lui este cel mai bun si ca merita sa il incerci. Oferta provoaca cerera, omul, nefiind obisnuit cu produsul respectiv, trebuie oarecum manipulat, si convins ca are nevoie de produsul promovat. Exista meserii care consta in a manipula oamenii si a-i face sa creada ca tot ce li se prezinta este bun, ei fiind atrasi de ,,minciuni nevinovate".
Jocul cu marionete trezeste interesul oricui, in special cel al copiilor mici, in realitate exista oameni ce sunt manevrati ca niste papusi, in timp ce papusile, tind sa para oameni. Un exemplu, imaginar, ar fi papusa cioplita de mesterul Gepetto, adica vestitul Pinochio, papusa care isi dorea sa fie ,,un om adevarat", nestiind ca oamenii tind sa para papusi.
Alternanta modului in care o persoana se comporta cu persoane de acelasi rang social, fata de modul in care se comporta cu subalternii sau cu superiorii. In mod concret este vorba despre jocul ,,formal/informal". Cu superiorii trebuie sa folosesti un limbaj formal, in timp ce ei folosesc un limbaj familiar, ce te face sa te simti frustrat, pentru ca nu iti este ingaduit sa ii raspunzi cu aceeasi moneda. Intre persoanele de aceeasi categorie sociala se foloseste , de asemenea, limbajul formal, intre oameni de varste diferite, ca metoda de respect.
In lumea contemporana, frumosul a devenit demodat, iar vulgarul a devenit placut. Fiecare om cauta complexitate mica si durabilitate mica, iar ceea ce este lung si are un continut complex, devine plictisitor, demodat, si nu este urmarit, decat de cei ce au un anumit grad de cultura si care inca apreciaza adevarata valoare a cuvantului ,,frumos". Omul tinde spre regresiune, spre scaderea calitatii dorindu-si putin, in timp scurt, de aceea, marele critic Tudor Vianu afirma in prefata volumului ,,Arta prozatorilor romani" faptul ca noi utilizam limbajul cu doua intentii; una tranzitiva care este folosita atunci cand dorim ca informatia sa ajunga la cat mai multe persoane si folosim jocul bazat pe ,,mica-mica-mare"(complexitate mica, durabilitate mica, audienta mare); si alta reflexiva, bazata pe jocul ,,mare-mare-mica"(complexitate mare, durabilitate mare, audienta mica). Aceasta din urma este folosita de catre persoanele care vor sa isi spuna opinia sau sa realizeze o creatie cu bun gust, dar care nu va fi urmarita decat de persoanele care prezinta interes pentru asa ceva, si anume pentru cei care au un anumit grad de cultura si carora le face placere sa urmareasca astfel de monologuri. La acest capitol am putea discuta si despre antiteza dintre arta si anti-arta. Acum arta este reprezentata de foste anti-arte, uzate, tocite, cu care noi ne-am obisnuit, pe care le aprobam fara a stii insa daca acesta este cel mai bun lucru ce ni s-ar putea intampla.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.