Jilava 1950

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.85

nivel: Facultate

"Reduitul" (sau "Reduita") constituia punctul "forte" al aparatorilor din care se mai pastrau urmele afetului de tun de "mare calibru". Constructia se mai gaseste si astazi. Reduitul, de forma circulara, are in stanga si dreapta intrarii, cate 6 camere simetrice, din care cele cu numerele de la 1 la 4 si de la 9 la 12, de circa 4,5 pe 4,5m, au trecere din una in alta, iar cele numarotate 5, 6, 7, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jilava 1950

"Reduitul" (sau "Reduita") constituia punctul "forte" al aparatorilor din care se mai pastrau urmele afetului de tun de "mare calibru". Constructia se mai gaseste si astazi. Reduitul, de forma circulara, are in stanga si dreapta intrarii, cate 6 camere simetrice, din care cele cu numerele de la 1 la 4 si de la 9 la 12, de circa 4,5 pe 4,5m, au trecere din una in alta, iar cele numarotate 5, 6, 7, 8, individuale, cu o lungime de circa 13m si o latime de circa 5m. Inaltimea la mijloc este de circa 3m, cu plafonul sub forma de bolta. Pe jos beton. "Mobila interioara" priciuri suprapuse, confectionate din scandura si acoperite cu rogojini.

Camerele 5-8 constituiau sectia "Trecatori" si erau populate cu cei care treceau spre alte inchisori, fiind aici din diferite motive: proaspeti condamnati sau adu 626g67g si pentru anchete suplimentare, urmand a fi expediati apoi spre inchisorile de unde venisera. Episodul pe care il voi selecta se petrece la camera 6.La intrarea in camera, in dreapta, se aflau "finetele" sau "tunurile", hardae metalice pentru nevoile zilnice, de dimensiuni foarte mari. Avand o capacitate de circa 200 de litri, nu puteau fi carate decat de 4 oameni. In aceeasi zona se afla si un hardau cu apa.

Inca de la intrarea in inchisoare te izbea atmosfera dura pe care o constatai chiar de la luarea in primire a gardienilor prin acel "misca, ba". La conducerea inchisorii fusese instalat vestitul MAROMET, se pare turc de origine. Era un om inaltut, avand o fata brazdata, ca un ogor proaspat arat, cu trasaturi austere, dungata de riduri, in jurul varstei de 45 de ani. Vorbea balbait si purta sapca putin pe o parte si pe spate. Ochi fiorosi. Era de ajuns sa-i asculti o fraza ca sa fi furnicat pe "spate".

Balbaiala de la inceputul frazei iti dadea impresia opintelii omului care incearca sa urneasca din loc o aruta incarcata, apoi odata cu pornirea declansandu-se, prin rostogolire parca, injuraturile si amenintarile, ele constituind singurul "bagaj" verbal de comunicare. "Ba, ba, ba-aa, ba-an-di-tu-u-u-u-le sa-sa sti ca a-a a-ici e dis-dis-dis-ci-plina, ca daca nu intelegi de vorba avem mijloace de lamurire. Ba-a-ban-di-tii nu e oameni, ba, ba-ba-ga-ga-v-as in mamele voastre de dusmani ai po-po-po-ru-lui".

Maromet avea langa el un executant pe masura, plutonierul IVANICA, mai tarziu locotenent, tigan, se pare, din Jilava. Mic de stat, circa 1,60m, uscativ, o sfrijitura de om, cu fata supta si putin incovoiat de la omoplati. Isi intrecea stapanul in cruzime, caci odata ajuns in fata lui din te miri ce pricina, nu scapai nelovit. "Garnitura"de gardieni era in ansamblu docila, dar mai putin cruda decat sefii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.