Jilava -1950

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.82

nivel: Liceu

Trebuie sa amintesc ca ravna administratiei se putea constata inca de la incarcerare. In camerele 1-4 si 9-12 au stat pana la 90 de detinuti, in fiecare, iar in camerele 5, 6, 7 si 8 pana la 240.
In camera 6 am stat din martie 1950 pana in vara 1951. a fost camera cea mai "prospera" in evenimente, si poate caracteriza Jilava din acea perioada. Prin lunile martie-aprilie eram cam 240 in cam[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jilava -1950

Trebuie sa amintesc ca ravna administratiei se putea constata inca de la incarcerare. In camerele 1-4 si 9-12 au stat pana la 90 de detinuti, in fiecare, iar in camerele 5, 6, 7 si 8 pana la 240.
In camera 6 am stat din martie 1950 pana in vara 1951. a fost camera cea mai "prospera" in evenimente, si poate caracteriza Jilava din acea perioada. Prin lunile martie-aprilie eram cam 240 in camera. Printre noi erau si trei sarbi condamnati pentru spionaj si trecere frauduloasa a frontierei.

Curtea Reduitului era tot circulara, avand cam 7-8 m latime si imprejur un gang care marginea cealalta latura. Acest gang, lat cam de un metru, avea din loc in loc niste creneluri spre interiorul curtii, destinate, probabil, initial, pentru a se lupta cu cei care ar fi navalit in reduta. Acest gang avea acum o alta destinatie, adapostind ceapa si cartofi care trebuiau sortate. Pentru a nu se calca pe ele, se lasa pe margine o potecutacam de 20-30 de cm, marcata prin niste dulapi de scandura asezati pe muchie. Descrierea aceasta a fost necesara pentru ceea ce va urma.

In curtea Reduitului se sapase o groapa foarte mare pentru scoaterea de nisip, necesar unei constructii din afara fortului, care se depozitase lipit de peretele gangului. Datorita numarului mare de "locatari" (ajunsesem la 246), dimineata, la ora 4 erau scoase"tunurile" pentru a fi varsate. Odata cu "tunurile" se inghesuiau multi in jurul lor pentru a profita de putin aer in plus. Era, cred, inceputul lunii mai si vremea se incalzise. Gramada de nisip se micsora vazand cu ochii, fiind carat in afara. La scurt timp dupa intoarcerea in camera, se aud focuri de arma si mare zarva in exterior.

Majoritatea dormeam sau dormitam. Se trage zavorul de la usa, este chemat seful de camera si intrebat "cati detinuti are?" I se cere sa-i numere, lucru care era aproape imposibil pentru ca trebuia intai sa se ridice cei care dormeau pe beton, apoi sa iasa cei de sub priciuri si sa se alinieze si aceia care isi luasera locul pe "finete" sau care motaiau pe marginea priciului. In mod normal, numaratoarea se facea scotand aproape jumatate din camera pe coridor. Se ordona iesirea afara, unde ne asteptau doua cordoane de gardieni cu ciomege, insirati pana in curte. Nu exista sa scapi neciomagit, zdravan, in aceasta trecere.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.