Jean Piaget

3x puncte

categorie: Psihologie

nota: 8.44

nivel:

Jean Piaget s-a născut la Neuchâtel (Elveția) pe 9 August, 1895. A murit in Geneva pe 16 Septembrie, 1980. A fost cel mai mare copil a lui Arthur Piaget, profesor de literatură medievală la Universitate, si al Rebeccăi Jackson. La vârsta de 11 ani, când era elev la școala latină de la Neuchâtel a scris o scurtă notă despre o vrabie albinoasă. Această scurtă notă este considerată ca inceputul unei[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jean Piaget

Jean Piaget s-a născut la Neuchâtel (Elveția) pe 9 August, 1895. A murit in Geneva pe 16 Septembrie, 1980. A fost cel mai mare copil a lui Arthur Piaget, profesor de literatură medievală la Universitate, si al Rebeccăi Jackson. La vârsta de 11 ani, când era elev la școala latină de la Neuchâtel a scris o scurtă notă despre o vrabie albinoasă. Această scurtă notă este considerată ca inceputul unei stralucitoare cariere științifice constâd in peste șaizeci de carți si câteva sute de articole.

Interesul sau pentru moluște s-a amplificat în timpul adolscenței târzii, până în punctul in care a devenit un malacologist bine cunoscut la terminarea școlii. A publicat numeroase articole in aceasta privința care au rămas in interesul său de-a lungul intregii vieți.

După absolvirea școlii, a studiat științele naturale la Universitatea din Neuschâtel unde a obținut un Ph. D. In timpul acestei perioade, a publicat două esee filozofice pe care el le-a considerat drept „lucrări de adolscență” dar care au fost importante pentru orientarea generală a modului său de gandire.

După un semestru petrecut la Universitatea din Zûrich unde a arătat un deosebit interes pentru psihoanaliză, a părăsit Elveția pentru a pleca in Franța. Și-a petrecut un an lucrând la Ecole de la rue de la Grange-aux-Belles o instituție pentru băieți creată de Alfred Binet si condusă de De Simon care impreună cu Binot a desavârșit un test de inteligență. Acolo Piaget a standardizat testul de inteligență a lui Burt și a făcut primele studii experimentale asupra dezvloltării inteligenței.

În 1921, a devenit director de studii la institutul J.-J. Rousseau din Geneva la cererea lui Sir Ed. Claparéde si a lui P. Bovet. În 1923 s-a căsătorit cu Valentine Châtenay. Cuplul a avut trei copii, Jacqueline, Lucienne și Laurent a căror dezvoltare intelectuală a fost studiată de Piaget din fragedă copilărie până când au inceput sa vorbească.

Succesiv sau simultan, Piaget a ocupat câteva posturi: psihologie, sociologie și istoria științelor la Neuschâtel din 1925 până în 1929; istoria gândirii științifice la Geneva din 1929 până în 1939; Biroul Internațional de Educație din 1949 până in 1967; psihologie si sociologie la Lausanne din 1938 până în 1951; sociologie la Geneva din 1939 până în 1952, apoi psihologie genetica si experimentala din 1940 până în 1971. În 1955, a creat si a condus până la moarte Centrul Internațional de Epistemologie Genetică.

Într-o perioadă de șase decenii, Jean Piaget a condus un program de cercetări naturalistice care a afectat profund ințelegerea noastră asupra dezvoltării copilului. Piaget și-a denumit lucrarea teoretică generală de bază „epistemologie genetică” pentru că a fost in primul rând interesat de cum se dezvoltă cunoașterea în organismul uman.

Conceptul de structură congniscibilă este central teoriei sale. Structurile cogniscibile sunt modele fizice sau mentale de acțiuni care subliniază acte specifice de inteligență si corespund unor stadii ale dezvoltării copilului. Există patru stadii de dezvoltare in acord cu teoria lui Piaget: senzi-motor, preoperații, operații concrete, si operații formale. În stadiul senzi-motor (0-2) ani, inteligența ia forma acțiunilor motoare. Inteligența in perioada de preoperații (3-7ani) este intuitivă. Structura cogniscibilă în timpul stadiului de operații concrete (8-11ani) este logică dar depinde de referințe concrete.

În stadiul final de operații formale (12-15ani), gândirea implică noțiuni abstracte. In timp ce stadiile cunoașterii indentificate de Piaget sunt asociate cu diferențele caracteristice vârstei, ele variază de la individ la individ. Ba mai mult, fiecare stadiu are mai multe forme structurale detaliate.

Un scriitor profilic, Piaget a publicat carți ca Biologia și cunoașterea, Concepția copilului asupra lumii, Limbajul si gandirea copilului, Epistemologie genetiă. Opera lui Piaget este cunoscută peste tot in lume și constituie încă o sursă de inspirație in domenii ca psihologie, sociologie, educație, epistemologie, economie si legi. El a fost rasplătit cu numeroase premii în toată lumea.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Psihologie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.