Jean Michel de Waele - Partide politice si democratie in Europa

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 10.00

nivel: Facultate

-o caracteristica importanta a peisajelor politice din citeva tari din regiune este coexistenta diferitelor traditii politice (IUG, ROM, POL, CEHOSL)
-factorul international va influenta pozitionarea partidelor politice, ce sse suprapune clivajului cultural dintre "traditionalisti" si "occidentalisti".
-in intreaga zona, cu exceptia Cehoslovaciei, subdezvoltarea industriala, lipsa de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jean Michel de Waele - Partide politice si democratie in Europa

-o caracteristica importanta a peisajelor politice din citeva tari din regiune este coexistenta diferitelor traditii politice (IUG, ROM, POL, CEHOSL)
-factorul international va influenta pozitionarea partidelor politice, ce sse suprapune clivajului cultural dintre "traditionalisti" si "occidentalisti".
-in intreaga zona, cu exceptia Cehoslovaciei, subdezvoltarea industriala, lipsa de experienta democratica si influenta factorilor externi vor conduce la instaurarea unor regimuri autoritare sau a unor pseudodemocratii.

-durata parlamentarismului si a functionarii democratice in Europa centrala si de est a fost prea scurta pt. a putea permite consolidarea si implantarea unui model democratic.
2 clivaje au avut un rol predominant : urban/rural si centru/periferie.
-in perioada interbelica, se pot observa 3 mari tipuri de conflicte de interese sociale si economice : 1intre burghezie si marii proprietari agricoli ; 2.intre burghezie si clasa de muncitori industriali ; 3.intre burghezie si taranime; ultimul conflict e si cel mai important.

-in majoritatea tarilor, partidele politice aparute in mediul rural sunt influente.
-forta clivajului centru/periferie provine din realitatea multinationala a acestor state, a Poloniei, Cehoslovaciei, Romaniei si Iugoslaviei unde existau minoritati nationale importante.
-in general, aceste state vor avea o politica intransigenta de centralizare, marcata de refuzul oricarei idei de federalizare si printr-o politica statala de asimilare a minoritatilor.

-analiza clivajului centru/periferie din perioada interbelica este utila in intelegerea anumitor evenimente care s-au derulat 6 decenii mai tirziu. Perioada comunista ingheata problemele nationale si etnice, izbucnite la sfirsitul anilor'80 cu mai mare acuitate, printre care exemplele cele mai flagrante sunt razboiul si dezmembrarea Iugoslaviei, precum si separarea cehilor si slovacilor.

-clivajul proprietari/muncitori joaca un rol secundar in regiune, caci apare in urma unei modernizari industriale putin dezvoltate.
-dincolo de absenta unei clase muncitoare puternice, problema agrara si problema nationala vor constitui alte dificultati redutabile pt. miscarea muncitoreasca.
-clivajul stat/biserica se formeaza in urma revolutiei nationale, care introduce secularizarea in plan economic si laicizarea in plan cultural. Diferitele destine istorice ale constituirii statelor nationale dintre Europa occidentala si partea centrala si de est confera un rol diferit Bisericii si o alta importanta acestui clivaj.
Acesta din urma nu este unul din factorii principali care structureaza peisajele politice.

-D. SEILER - partidele=organizatii vizind mobilizarea indivizilor intr-o actiune colectiva, dusa impotriva altora, la rindul lor mobilizati, cu scopul de a accede, singuri sau in coalitie, la exercitarea functiilor de guvernare. Aceasta actiune colectiva si pretentia de a conduce desfasurarea afacerilor publice sunt justificate de o conceptie particulara asupra interesului general." Elementele esentiale ale acestei definitii se regasesc la marile partide cehe si poloneze, dar si la majoritatea partidelor agrariene, uneori foarte organizate, si care elaboreaza proiecte de societate specifice. Aceasta definitie este valabila si pt. partidele politice de stinga, social-democrate si comuniste, care se organizeaza in jurul unei conceptii particulare a interesului general, chiar daca baza lor sociala este redusa si chiar dacca uneori trebuie sa actioneze in clandestinitate, scoase in afara legii.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.