Japonia - criza economica

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.56

nivel: Liceu

Totuși, baza lor financiară era slabă, ceea ce determina dependența lor de principalele ologarhii financiare. Concernele noi, ca și cele vechi, apăreau și se dezvoltau în procesul luptei concurențiale între diferite grupări cu capital financiar, care s-au întărit în anii crizei economice mondiale din 1929-1933 și în procesul pregătirii și realizării agresiunii în politica internă și externă a Japo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Japonia - criza economica

Totuși, baza lor financiară era slabă, ceea ce determina dependența lor de principalele ologarhii financiare. Concernele noi, ca și cele vechi, apăreau și se dezvoltau în procesul luptei concurențiale între diferite grupări cu capital financiar, care s-au întărit în anii crizei economice mondiale din 1929-1933 și în procesul pregătirii și realizării agresiunii în politica internă și externă a Japoniei în perioada respectivă.

Conducerea, formată din reprezentanți ai partidului burgezo-moșieresc, deținînd puterea din 1929 pînă în 1931, în principiu ducea aceeași politică de reacție ca și precedentul partid de la conducerea săiukai, totuși cabinetul minsăițo,adică partidul burghezo-moșieresc, au recurs la mascarea acestei reacții politice, introducînd proiecte de legi ce vizau reformele pentru comercianți.

În acelaș timp, conducerea partidului minsăito, pregătindu-se de desfășurarea războiului, a întărit represiile. Au continuat arestări în masă, care s-au început la 15 martie 1929, de menționat mai ales acțiunile lor din februarie și iunie 1930 și în ajunul ocupării Nord- Estului Chinei.

Cotropirea Chinei de Nord – Est

China de Nord – Est este privită de către imperialiștii japonezi ca principala bază de atac pentru agressiunea împotriva altor regiuni din China, cît și contra Uniunii Sovietice și Mongoliei. Criza economică mondială a consolidat tendințele de decidere a acestor neînțelegeri din contul U.R.S.S.

În aceste condiții monopoliștii japonezi erau convinși, că puterile imperialiste nu le vor încurca în realizarea agresiunii împotriva Chinei. Și nu s-au înșelat. În septembrie 1931, Japonia a început ocuparea provinciilor din Nord – Estul Chinei. Conducerea Japoneză, elaborînd în 1931 un plan de război operativ împotriva U.R.S.S., tindea să provoace o scînteie pentru începerea acțiunilor militare : încă la 16 martie 1931 teroriștii au atacat punctul de predare a mărfii, care aparținea Rusiei, în Japonia, iar după ocuparea Chinei de Nord – Est s-a făcut și mai evidentă propaganda antirusească.

Ocuparea Chinei de Nord – Est a avut ca una din consecințe și încordarea luptei de clasă în orașe și sate. S-au consolidat manifestări antirăzboinice. Mitingurile și conferințele împotriva războaielor au avut loc în septembrie 1931 în satul Toeama, Aomori și în alte regiuni ale țării.

Muncitorii cereau achitarea restanțelor de salarii, primirea lor, după întoarcerea din armată, la locurile de muncă precedente și în aceleași condiții. Sub această lozincă au avut loc o serie de greve, printre care și marea grevă a muncitorilor din metropola Tokio din martie 1932.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.