Japonia

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.12

nivel: Gimnaziu

     Japonia este o tară prin excelentă insulară, situată în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fără indoială statul care a înregistrat cea mai rapidă tranzitie de pe glob de la o putere medievală la una modernă.

      În ceea ce priveste asezarea geografică, nipon teikoku(tara soarelui răsare) se întinde pe o suprafată de 2400 km , în arhipelagul nipon. Este compus din 4 m[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Japonia

     Japonia este o tară prin excelentă insulară, situată în nord-vestul oceanului pacific. Japonia este fără indoială statul care a înregistrat cea mai rapidă tranzitie de pe glob de la o putere medievală la una modernă.

      În ceea ce priveste asezarea geografică, nipon teikoku(tara soarelui răsare) se întinde pe o suprafată de 2400 km , în arhipelagul nipon. Este compus din 4 mari insule: Honshu, Shikoku, Kyushu si Hokkaido la care se adaugă încă 4000 de insule mai mari sau mai mici. La acestea se mai adaugă arhipelagul Ryukyu cu insula principală Okinawa , realipită patriei la 15 mai 1972.

      Japonia este a doua putere economică a lumii, după S.U.A.. Din acest punct de vedere Japonia ocupă primul loc în lume în ceea ce priveste productia de otel, industria de constructie a navelor oceanice si a autoturismelor si locul 2 pe glob în ceea ce priveste industria de prelucrare a petrolului.

      Japonia este una dintre cele mai populate tari ale lumii. Populatia este de 126,1milioane locuitori,având o densitate de 333,8 locuitori/km2 (locul7). După numărul de locuitori, Japonia ocupă locul 6 în lume, după China, India, Statele Unite ale Americii, Indonezia si Federatia Rusă.

      In prezent, orasele japoneze se caracterizează printr-un amestec de trăsături traditionale si stil american,îndrăznet si puternic. În Japonia se găsesc peste 150 de orase cu peste 100.000 locuitori si 7 metropole cu peste 1 milion de oameni fiecare, dintre care un megalapalopolis, orasul-port-capitală, Tokio, cu o populatie de 11,8 milioane de locuitori si formează cu regiunea înconjurătoare si orasele învecinate: Yokohama, Yokosuke, Kowasaki si Chiba-cea mai întinsă aglomeratie urbană din Asia-peste 16 milioane locuitori-si una dintre cele mai mari din lume. Aproape jumătate din populatie trăieste în megalopolisul Tokio-Osaka-Nagoya din sud-estul insulei Honshu.

      Principalele orase ale Japoniei sunt: Tkio, Yokohama, Nagoya, Osaka, Kobe, Kioto, Kwasaki, Sapporo, Hiroshima, Fukuoka, Sendai. Fiecare dintre ele însumează peste 1 milion de locuitori. Toate aceste orase înglobează aproximativ 45% din locuitorii tării.

      Tokio este capitala tării si în acelasi timp cel mai mare oras al Japoniei. Este un megalapalopolis. Tokio- " capitala răsăriteana " , capitala "tării soarelui răsare" începând cu 1869, s-a transformat într-o strălucită metropolă. Orasul a avut de suferit de pe urma cutremurului din 1923 si a bombardamentelor din perioada 1942-1945. In ultimele trei decenii , au apărut zgârie-norii-primul fiind Kasumigaseki Building , cu 36 de etaje , inaugurat în 1968-grupati în mare parte în cartierul Shinjuku.

      Tokio polarizează ansamblul industrial Keihin (Yokohama, Kawasaki, Chiba) care asigură 27% din puterea industrială a tării. Cartierul general al afacerilor comerciale, în mare parte asemănător celor al marilor orase americane este Kanda, sediul marilor bănci si al marilor societăti comerciale din domeniilor constructiilor navale, masinilor electronice, autoturismelor.

      Cea mai impunătoare constructie o reprezintă turnul televiziunii având 334 m, în partea de vest a orasului. în centrul orasului se găsesc posta, ministerele, gara centrală, precum si palatul imperial împrejmuit de ziduri medievale si santuri de apă.în partea de nord se desfasoară cartierul universitătilor Merji si Nihon, muzeul transporturilor si marele parc Ueno-cu Universitatea Tokio, numeroase muzee si grădina zoologică. în estul orasului se găseste Templul Kannon datând din secolul al-xviii-lea si parcul de distractii Asakusa. În sudul cartierului general se afla parcul Hibya cu cladirea curtii supreme, iar înspre sud-est vestita Ginza, cartierul luxului, hotelurilor si magazinelor universale moderne. Aici se aliniază cunoscuta stradă "Harumi", iluminată feeric. În contrast cu acest cartier, se află cartierul Shinjuku denumit "sfârsitul lumii", un cartier unde predomina mizeria si sărăcia nu cu mult timp în urmă. acum, însă, a devenit un cartier modern cu peste 1 milion de locuitori.

      Tokio este deasemenea cel mai important centru comercial al tării , având peste 400 de institutii de învătământ superior, peste 100 de universităti, 50 de mari biblioteci, academia japoneza(1879), 600 de cinematografe, 2000 de temple.

      Din punct de vedere al ramurilor industriale, cele mai dezvoltate sunt: industria chimică, a cauciucului, a hârtiei, textilă, metalurgia feroasă, industria constuctiilor de masini. Tokio este deasemenea un foarte mare port la Oceanul Pacific, care comunică direct cu alt mare port, Yokohama. Functia industrială a megalopolisului este enormă. El concentrează împreună cu Kawasaki si Yokohama aproximativ o treime din productia industrială a tării si reprezintă cel mai mare complex pentru japonezi , cu un trafic ce depăseste 80 milioane tone anual. Tokio este unit de Kawasaki într-o masă continuă de uzine si constructii urbane, cartiere muncitoresti. Aici sunt amplasate zeci de mii de întreprinderi si fabrici al căror fum si gaze nocive acoperă cerul orasului si face imposibilă privirea siluetei splendide a lui fuji-yama (sau fuji-yama), vulcanul sfânt japonez, care este format dintr -un con vulcanic cu înăltimea de 3376 m si care n-a mai erupt din anul 1707. "Muntele sfânt" reprezintă punctul cel mai înalt al acestei tări. legat de vulcani, în japonia există 196 de vulcani, dintre care 30 sunt încă în activitate. Cutremurele si vulcanii gata să erupă sunt cele mai mari pericole pentru o tară asa de dezvoltată cum este Japonia .

      Yokohama este portul cel mai însemnat al Japoniei, în capitala a districtului Kanagawa, în sudul insulei Honshu si pe coasta vestică a golfului Tokio. Situat la 20 km în sudul metropolei, orasul-port cu o populatie de 3,3 milioane locuitori reprezintă poarta maritimă a lui Tokio, sau a complexului Reihin el este dotat cu cele mai mari si moderne santiere navale si are un trafic sporit. Este un centru important al industriilor chimice, echipament electronic, industria constructiilor de masini si al rafinăriilor de petrol. În Yokohama, punctele turistice cele mai atractive sunt: templele, altarele de cult, bisericile Christian cu numeroasele grădini si parcuri, precum si institutiile educationale reprezentate de universitătile: Yokohama National (1949) si Yokohama City (1949).

      Yokohama era la inceput un mic sat cu preocupări pescăresti, cu o populatie de aproape 350.000 locuitori, când a fost vizitat de amiralul statelor unite ale americii, Matthew Perry în 1854. Portul a început să înfloreascăca un centru comercial în momentul în care a fost deschis spre comertul exterior. Yokohama a fost aproape în totalitate distrusă în 1923 de un cutremur de pământ. Reconstructia gradată, compensată cu designerele specifice japoneze, au făcut cu timpul dintr-un oras aproape distrus unul dintre cele mai frumoase si mai moderne orase ale Japoniei. A fost bombardată în timpul celui de-al doilea-lea război mondial. Populatia, în conformitate cu recesămîntul din 1998, este de 3.325.216 de locuitori.

      Osaka, oras-port cunoscut si sub numele de "Venezia Japoniei" sau "Manchester-ul Orientului" , cu o populatie de peste 2,6 milioane de locuitori, este situat în sudul insulei Honshu, în golful Osaka, pe malul râului Yodo, este capitala districtului Osaka. este o metropolă industrială specializată în industria textila (bumbac), industria feroasă, ind. constructiilor de masini, echipament electronic si ciment. Aici sunt cele mai renumite târguri internationale pentru produsele industriei usoare asiatice. Orasul a crescut si s-a modernizat foarte mult după cel de-al doilea război, unindu-se cu Kobe (1,3 milioane locuitori-după sondajul din 1975 ), devenind astfel cel mai mare port de import si centru al industriei grele japoneze. Osaka este un oras dezvoltat si din punct de vedere al turismului pe latura culturală, în special.astfel, cele mai inportante puncte turistice sunt templele: Tammangu-secolul x, Shitennoji-secolul 6 si Temmangu, oras cu izvoare termale, în apropiere de Osaka. orasul este intersectat de mai multe canale traversate de poduri si câteva parcuri.cel mai mare, parcul Tennoji, contine grădina botanică. De asemenea, este "casă" a teatrelor dramatice din japonia, în special Bunraku - teatrul de marionete. Universitătile: Osaka (1931), Kansai (1886), Osaka Bay (1949) sunt centrele de învătământ cele mai cunoscute.

      De asemenea, are 2 aeroporturi, unul dintre ele, aeroportul international Kansai, deschis în septembrie 1994, pe o insulă artificială în golful Osaka. noul aeroport este primul în Japonia care se deschide în functie de ceas.

      Doi ani mai tîrziu, 10.000 de vieti omenesti au pierit în urma unui puternic cutremur. Orasul a fost devastat de focuri si incendii în anii 1909 si 1912. In Ianuarie 1995, un cutremur de pământ a zdruncinat solul insulei Awaji de-a lungul golfului Osaka. Autostrada de pe coasta golfului Osaka a fost distrusă la fel pătind si stada de comunicatie dintre Osaka si Kobe denumită Hanshin Expressway. Populatia metropolei la recesământul din 1998 a fost de: 2.476.105 locuitori.

      Osaka si Kobe formează a doua conurbatie, care cu zona urbană înconjurătoare, numara circa 11 milioane de locuitori (aproape cît orasul Tokio-capitala tării ).

      Nagoya este o metropolă cu o populatie de aproximativ 2,2 milioane de locuitori, situată în partea centrală a tării, pe coasta sudică a insulei Honshu si fiind inclusă în districtul Aichi, o conurbatie ce numără peste 5 milioane de locuitori.

      Industria manufacturieră include ind. feroasă si siderurgică, ind. chimică si textilă, ind constructiilor de material rulant si avioane. De-a lungul orasului se află castelul Nagoya (construit în 1612, distrus de foc în 1945, reconstruit în 1959) si altarele: Atsuta si Ise, două dintre cele mai vechi si mai faimoase altare Shinto.

      Toate facilitătile educationale sunt incluse în universitătile: Nagoya(1939), Meijo(1948), Nanzan(1949), Nagoya City(1950) si institutul tehnologic din Nagoya(1949).

      Dezvoltatea orasului a început la începutul secolului al-XVII-lea, când castelul nagoya a fost construit de generalul si totodată conducătorul de stat japonez Ieyasu, fondatorul shogunatului Tokugawa. orasul s-a dezvoltat rapid ca centru industrial după 1880 si, în 1907, a anexat portul din Atsuta din sud. la fel ca multe orase din Japonia, si Nagoya a fost avariată în cel de-II-lea război mondial, ca pasărea Phoenix, a renăscut din propria cenusă, devenind în zilele noastre, unul dintre cele mai impunătoare orase ale Japoniei si de ce nu din lumea modernă. Populatia Nagoyei în 1998 a fost de 2.090.340 locuitori.

      Hiroshima este, din punct de vedere al asezării geografice, situat în sud-vestul insulei Honshu, fiind capitala districtului cu acelasi nume, în centrul golfului Hiroshima. Orasul a fost fondat în anul 1594, din 6 insule în delta râului Ota si s-a dezvoltat rapid ca un oras-cetate si centru comercial, si, după 1868, a fost propulsat ca principalul centru militar al tării. In 6 august 1945, în timpul celui de-II-lea război mondial, prima bombă atomică ce urma să fie aruncată împotriva pozitiilor inamice, a fost lansată înspre oras de fortele armate aeriene americane. în conformitate cu estimările U.S., 60.000-70.000 de oameni au murit sau au fost declarati dispăruti ca urmare a bombei atomice si multi altii au devenit, după aceasta, invalizi.

      În 1940, populatia orasului era de 343.700 locuitori. bomba a distrus, de asemenea, mai mult de 10 km2 din oras, distrugând circa 68% din clădirile Hiroshimei, alte 24% au fost avariate. În fiecare 6 august începând cu 1947, sute de mii de oameni participă la manifestări în "parcul memorial al păcii", construit exact în locul în care a explodat bomba. În 1949, japonezii au denumit Hiroshima ca fiind "altarul international al păcii".

      După război, orasul a fost construit din temelii si activităti economice au început să se desfăsoare. Industria constructiilor de masini si industria conservelor sunt cele mai dezvoltate ramuri industriale ale orasului. Zona, cu toate că este muntoasă, reprezintă o vale fertilă, bogată si producătoare de grâu. Populatia orasului Hiroshima a fost, în 1998, de: 1.098.614 locuitori.

      Kobe este oras si mare port comercial al Japoniei, capitala regiunii Hyogo, în sud-vestul insulei Honshu, în golful Osaka, lângă orasul Osaka. Începând cu anul 1890, câteva orase incluzând Hyogo au fost incluse în (absorbite de) Kobe.

      Productia agricolă a localitătii include plantatii de orez si alte culturi de grâne, fructe, vegetale si chiar tei. Constructiile de vapoare si bărci si produsele din cauciuc reprezintă principalele industrii ale orasului. Chimicale, masini si trenuri, echipament electronic, textile, zahar rafinat, de asemenea, se produc aici.

      În zona muntilor Rokko au fost construite resedintele suburbane si hotelurile Japoneze. Multe biserici Christian, Shinto si temple si altare budiste, două faimoase statui ale lui Buddha, un interesant muzeu de arte si un muzeu municipal cu o larga colectie ce tratează interferentele cu cultura vestica se găsesc in Kobe.

      Universitatea Kobe (1949) este, de asemenea, localizată aici. Fondată in 1902, facultatea de comert din Kobe a devenit universitatea de economie (in 1944) si apoi încorporată în alte patru colegii sub numele pe care îl poartă si acum. Orasul nu a fost important până în 1860, când Japonia a deschis piata straina. Înainte de aceasta, Hyogo, care acum este parte din Kobe, a fost mai multe secole cel mai mare port al Japoniei.

      Pe 17 ianuarie 1995, un puternic cutremur a trecut pe sub Insula Awaji, traversând golful spre Kobe. cutremurul a cauzat distrugeri ale unor clădiri si poduri si a dat nastere unor incendii. În total , aproape 6400 de oameni au murit si mai mult de 30000 au fost spitalizate. Mai mult de 30000 de clădiri au fost avriate din cauza cutremurului si a incendiilor rezultate.

      Kyoto, oras situat in sudul insulei Honshu, capitala regiunii urbane Kyoto, lângă Osaka, este faimos pentru mestesugurile cu fire de mătase, bronz, portelan, chimicale, echipament electronic.de asemenea, orasul include si o firmă de constructii a părtilor componente de avion.

      Centru cultural si religios de frunte al Japoniei, orasul contine peste 2.000 temple si altare vechi, 37 de universităti si colegii si 24 de muzee. Kyoto este cunoscut si pentru splendidele festivale anuale si pentru superbele grădini. Tot în această zonă se află si castelul Nijo, palatul imperial Kyoto, morminte foarte vechi, universitatea Kyoto (1897) si numeroase muzee.

      Kyoto servea ca o capitată imperială a Japoniei, aproape continuu, între 794-1868, când sediul administrativ a fost mutat la Tokio. O importată culturală ar fi ruinele din urma bombardamentelor din cel de-II-lea război mondial. Populatia (1998): 1.389.863 locuitori.

      Chiba, capitala regiunii Chiba, este amplasată în sud-estul insulei Honshu si totodată în extremitatea de nord-est a golfului Tokio. Chiba este un important nod feroviar care leagă Tokio de peninsula Boso. coasta de nord a golfului Tokio dintre Urayasu si Kisarazu s-a transformat într-o zonă industrială în ceea ce priveste petrochimia, constructiile navale, ind. siderurgică numită Keiyo (Tokio-Chiba).

      Chiba a avut o mare termocentrală si de asemenea fabrici care produceau obiecte din fier si otel, tesături din bumbac, precum si o fabrică de hârtie. Crescătorii de peste se află în vecinătatea acestui oras. Universitatea din Chiba, a fost fondată în 1949, fiind un puternic centru universitar. Templul Chiba este cel mai vechi obiectiv turistic al orasului fondat în 709. Populatia în 1998: 851.843 locuitori.

      Fukuoka, este capitală a regiunii cu acelasi nume, situată în nord-vestul insulei Kiushu din golful Hakata. orasul, împărtit de râul Naka, include Fukuoka, pe latura vestică, un oras-cetate al familiilor de baroni feudali datând din 1601 si Hakata, pe latura estică, un spatiu comercial a cărei importantă în sec. al-XVII-lea, era poarta Japoneză spre China.

      Orasul este cel mai apropiat mare port al Japoniei de continentul Asiatic si este un important centru manufacturier pentru produse din mătase, păpusi, portelan, electronică, hârtie.

      De-a lungul golfului Hakata se află rămăsitele zidului de apărare de 3 metri, construit în secolul al-XVIII-lea pentru a proteja orasul de invaziile armatelor mongole. tot în oras, ca obictive turistice pot fi enumerate: Universitatea Kiushu (1911) si Universitatea Fukuoka, datând din anul 1934. Populatia (1998): 1.260.371 locuitori.

      Orasele din arhipelagul japonez au cunoscut o dezvoltare accentuată după cel de-al-II-lea război mondial, fiind printre cele mai dezvoltate orase din lume din punct de vedere economic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.