Jandarmeria romana - 145 de ani de atestare ca arma

1x punct

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Facultate

Legea in sine este un document constitutiv, dar formatiuni cu atributiile jandarmeriei le aflam din documente inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea sub denumirea de "slujitori", "dorobanti" sau chiar "jandarmi", mai precis formatiunile cu organizare militara cu misiuni de paza si ordine, cu efective relativ reduse. In aceasta acceptiune, fireste, istoria jandarmeriei este chiar mai veche. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jandarmeria romana - 145 de ani de atestare ca arma

Legea in sine este un document constitutiv, dar formatiuni cu atributiile jandarmeriei le aflam din documente inca de la sfarsitul secolului al XVIII-lea sub denumirea de "slujitori", "dorobanti" sau chiar "jandarmi", mai precis formatiunile cu organizare militara cu misiuni de paza si ordine, cu efective relativ reduse. In aceasta acceptiune, fireste, istoria jandarmeriei este chiar mai veche.
Ca forta militara inarmata, jandarmeria a fost martora activa la marile evenimente ce au marcat istoria nationala in a doua jumatate a veacului XIX, indeosebi in infaptuirea Unirii de la 1859 sau Razboiului pentru cucerirea independentei de la 1878-1879.

In ciclul masurilor de reorganizare si extindere a atributiilor armei de referinta trebuie considerata si "Legea asupra jandarmeriei romane" adoptata de Parlament la 1 septembrie 1893, data convenita ca "Ziua Jandarmeriei". La aceasta se adauga Decretul Lege din 15 noiembrie 1918 si mai ales Legea din 23 martie 1929 aparuta din cerintele de ordin general in conditiile Statului National Unitar Roman.

Este de semnalat ca in existenta sa, jandarmeriei i-au fost atribuite misiuni tot mai complexe, mai incarcate de riscurile generate de acestea. In judetul nostru jandarmeria romana este prezenta alaturi ca celelalte componente ale administratiei romanesti, dupa 1 decembrie 1918, constituita in Legiunea de Jandarmi Trei Scaune cu atributii de aparare a ordinii publice la sate dar nu numai.

Din tezaurul arhivistic pastrat desprindem evolutia acestei unitati, structura de organizare si diversitatea misiunilor.Publicatia "Politia" a mai consemnat o parte din aceste aspecte si cu alte prilejuri inclusiv cu ocazia centenarului jandarmeriei romane (1 septembrie 1993). Se cuvine totusi a repeta faptul ca unitatea noastra de jandarmi mosteneste remarcabile traditii privind indeplinirea responsabila a misiunilor ordonate, chiar cu sacrificiul suprem (cazul eroului jandarm Ioan Tautu de la postul Aita Mare). Acestea constituie un suport emotional puternic si un stimulent consistent in indeplinirea atributiilor specifice ce revin acestei prestigioase institutii a statului.
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.