Jacques Casanova de Seingalt - Povestea vietii mele

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Facultate

Intre 1789 si 1798, Jacques Casanova, chevalier de Seingalt, isi scrie Memoriile, sub titlul Histoire de ma vie, opera voluminoasa considerata o capodopera a literaturii datorita picanteriilor amoroase, descrise fara perdea, si eruditiei autorului. Aceasta traverseaza Epoca Iluminismului, epoca ce a reusit sa infiltreze luminarea maselor pe baza experientei proprii, Casanova incercand sa atinga pe[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Jacques Casanova de Seingalt - Povestea vietii mele

Intre 1789 si 1798, Jacques Casanova, chevalier de Seingalt, isi scrie Memoriile, sub titlul Histoire de ma vie, opera voluminoasa considerata o capodopera a literaturii datorita picanteriilor amoroase, descrise fara perdea, si eruditiei autorului. Aceasta traverseaza Epoca Iluminismului, epoca ce a reusit sa infiltreze luminarea maselor pe baza experientei proprii, Casanova incercand sa atinga perfectiunea tocmai prin aceasta cale. Editia de fata, Povestea vietii mele, este alcatuita din 13 capitole in care autorul evolueaza din copilarie si adolescenta spre maturitate, devenind astfel un bildungsroman.

Acest roman erotic este sarac in culoare descriptiva; in pofida faptului ca evenimentele se petrec in diferite parti ale Europei, precum Venetia, Cesena, Corfu, Paris, etc., peisajele sunt interiorizate, caci nimic nu poate fi mai important ca un trup atragator in asternuturi scumpe. Se pare ca Vechiul Continent ascunde pasiuni ce rareori pot fi transpuse in cuvinte, iar perioada Luminilor a oferit celor insetati de amor un decor romantic, dar inselator. Relatiile intime sunt manifestate chiar si in public, in acest caz nemaiputandu-se vorbi despre onoare, aceasta constand de multe ori in false juraminte de dragoste si averi incomensurabile pierdute la jocurile de noroc.

Idealul marelui Casanova este de a atinge fericirea suprema, fericire pe care Eminescu o va descrie zeci de ani mai tarziu in poeziile sale: uniunea cuplului adamic. Cu toate ca autorul este mereu in cautarea noului, este constient ca in cazul in care iubirea nu este urmata de posesiune, ea nu poate fi decat un calvar pentru suflet si daca posesiunea este interzisa, atunci e mai bine sa nu te indragostesti.

Patima trupeasca poate fi privita ca pe un abandon al legilor Bisericii intr-o epoca in care aceasta isi pierde autoritatea sa atotputernica de a impune ordinea sociala cu aceeasi fervoare si implicare precum in evul mediu. Pasiunea intelectuala este strins legata de freamatul erotic, autorul gasindu-si extazul nu numai in comuniunea dintre el si sexul frumos, dar si in replicile cutezatoare ale acestuia.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.