Izvorul noptii de Lucian Blaga

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.04

nivel: Gimnaziu

Titlul poeziei sugerează fascinația ochilor negri ai iubitei, care sunt numiți printr-o metaforă revelatorie, „izvorul nopții”, semnificând originea -„izvorul”- sentimentului de iubire, ce capătă proporții cosmice, prin cuvântul „noapte”.

Poezia „Izvorul nopții” este un scurt, dar profund omagiu adus frumuseții iubitei, ex[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Izvorul noptii de Lucian Blaga

Titlul poeziei sugerează fascinația ochilor negri ai iubitei, care sunt numiți printr-o metaforă revelatorie, „izvorul nopții”, semnificând originea -„izvorul”- sentimentului de iubire, ce capătă proporții cosmice, prin cuvântul „noapte”.

Poezia „Izvorul nopții” este un scurt, dar profund omagiu adus frumuseții iubitei, exprimat într-un ton solemn și plin de fiori.Structură, semnificații, limbaj artisti.Poezia este alcătuită dintr-o frază amplă, care conține o afirmație constatativă și admirativă pentru frumusețea ochilor iubitei și o propoziție dezvoltată, ca o concluzie emoționantă, înălțând dragostea la apogeu.

Poezia începe printr-o invocație cu încărcătură afectivă, sugerând admirația sinelui poetic față de ființa dragă. Vocativul „Frumoaso” ilustrează, concis și sintetic, perfecțiunea fizică a iubitei, însumând toate trăsăturile fizice și morale ale fetei dragi. Cuvântul „ochii” se constituie în cuvânt-cheie al poeziei și apare de trei ori, sugerând intensitatea sentimentului de admirație și extazul poetic.

Aceeași semnificație o au și metaforele „izvorul” și „o mare de-ntuneric”. Momentul în care este imaginat cuplul este al înserării, gesturile sunt tandre, idilice, iar adresarea este directă, constatativă și plină de admirație: „Frumoaso, / ți-s ochii-așa de negri încât seara / când stau culcat cu capu-n poala ta”. Poziția cuplului predispuse la visare, la meditația premergătoare stării de extaz de care este cuprins poetul atunci când privește în ochii fermecători ai iubitei.

Negrul intens al ochilor iubitei semnifică unul din marile mistere ale universului, întrucât se identifică aici cu emoționantul cadru nocturn care acoperă văile, munții, șesurile, întreg pământul, ca o taină fascinantă: „ochii tăi, adâncii, sunt izvorul / din care tainic curge noaptea peste văi / și peste munți și peste șesuri, / acoperind pământul / c-o mare de-ntuneric.”.

Negrul dens al ochilor este sugerat de superlativul absolut exprimat prin formula adverbială „așa de”, alăturat adjectivului „negri” și de apoziția simplă „adâncii”, un adjectiv substantivizat, care amplifică profunzimea sentimentului de dragoste. Epitetul adverbial „tainic” care exprimă trăsătura verbului „curge”, ca și metafora „o mare de-ntuneric” evidențiază ideea că dragostea este una din marile taine ale lumii. Formele pronominale de persoana întâi și a doua pun în evidență armonia totală a cuplului de îndrăgostiți, aflat sub vraja misterioasă a iubirii: „ți-”, „ta”, „îmi”, „tăi”.

Ultimile două versuri se constituie într-o concluzie a versurilor declarative anterioare, care exprimaseră o constatare plină de admirație. Se reia superlativul absolut din versul al doilea, pentru a exprima consecința pe care o are asupra îndrăgostitului vraja emanată de frumusețea ochilor iubitei: „Așa-s de negri ochii tăi / lumina mea.”.

Contrastul dintre negrul ochilor și lumina care aureolează iubirea este realizat printr-un oximoron, adică alăturarea a două cuvinte cu sens contradictoriu, care formează însă un tot indestructibil, sentimentul profund de iubire: „așa de negri” în opoziție cu „lumina mea”.

Poezia conține și inversiunile „ți-s ochii”, „tainic curge noaptea”, „așa-s de negri ochii tăi”, care amplifică starea de extaz, de încântare a eului liric pentru misterul iubirii.

Prozodia. Poezia nu este structurată în strofe, metrica este variabilă, versurile de 3 silabe alternând cu cele de 12. Ritmul și rima lipsesc, iar muzicalitatea este dată de pauze dirijate de emoția poetului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.